Végre itt van egy teljességre törekvő pálinkás könyv…
Pontosítva…
Ledő Mónika, (civilben: élelmiszerbiztonsági felügyelő) már jó pár éve elszánt kutatója a pálinkáknak. Folyamatosan bírál, megfelelő képzéseket is elvégzett a tudása csiszolása érdekében. Illetve újra meg újra kóstol, elemez ismerkedik az újabb és újabb párlatokkal. Tegyünk különbséget, mi is az a pálinka, vegyük elő a definíciót, mert bizony sokan, azok közül kik legurítanak tüzes vizeket a torkukon még ezzel az alapvetéssel sincsenek tisztában… Ezért is hiánypótló mű Mónika könyve, ám ennél sokkal mélyebb rétegeket boncolgat a szerző. Még többet is írt mint kellett volna, akár egy filmben bizony itt is vannak kihagyott jelenetek, kimaradt jegyzetek, fejezetrészek, mert valahol a terjedelemben meg kell húzni a határokat… Mi köze Ledő Mónikának a pálinkához? Röviden: Okleveles élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinka érzékszervi bíráló, az elmúlt 5 évben az országos és számtalan regionális pálinkaverseny bírálója…
A pálinka pontosítva…
A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja… – wikipedia
10 millió pálinkaszakértő országa vagyunk…
A pálinka a nemzeti identitásunk része – ez nem vitás, és azt is elmondhatjuk, hogy a pálinkafőzés és minősítés Magyarországon olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Hogy mindezek ellenére miért volt szükség egy a pálinka kóstolásával kapcsolatos könyv megírására?! Eredeti céljaim szerint csak saját tudásom fejlesztésére kezdtem el jegyzeteket készíteni Édesapám hirtelen halálát követően, egyfajta gyászfeldolgozásként. Mire befejeztem az adatgyűjtést, és feleszméltem, már több, mint 300 gépelt oldalnyi jegyzettel szembesültem, amely információhalmazt, úgy éreztem, vétek lett volna megtartani kizárólag magamnak. Felmerült az ötlet, hogy akár egy könyv formájában is megoszthatnám mindenkivel ezt a tudást, így alapozva meg egy új szemléletű tudásbázist, amelyre az elhivatott kóstolók könnyebben építkezhetnek a későbbiekben.– Ledő Mónika
Lifelong learning pálinka
Mónika már 7 éve ismerkedik behatóan a pálinkákkal és közben rá kellett jönnie, hogy az ismeretanyag egyre jobban tágul, tehát még mennyit és mennyit kell tanulnia. Miért jó ez a könyv? Mire kaphatunk választ az olvasása közben? Nincs olyan könyv, amely igazán elmélyülne célzottan a pálinka bírálat aspektusaiban. A pálinka miért csak Magyarországon világhírű? Miért olyan drága az igazán jó minőségű pálinka? A könyvben ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk. Mindig jönnek újdonságok a pálinka világában, ezért ezt a változó univerzumot folyamatosan tanulni kell…
“Eme könyv a “művelt alkoholistának” maga a kánaán. A műveletleneknek, mint amilyen én is vagyok, meg egyfajta színes kánkán: a pálinkaivászat tudományának titkairól fellibben benne minden fátyol.” (Zólyomi Zsolt – parfümőr, pálinkamester) Zsolt maga is pálinkamester segített a könyv lektorálásában is, nem véletlen, hiszen legutóbb a magyar ginek körül találkoztunk vele. Szóval ez a könyv kezdőknek, haladóknak egyaránt javasolható, már kapható, főleg a szerzőnél lehet az elérésről érdeklődni: LedoM@nebih.gov.hu
A könyv:
LEDŐ MÓNIKA
PÁLINKAAROMÁK NYOMÁBAN, BEVEZETÉS A PÁLINKAKÓSTOLÁSBA
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )