Az idei esztendőben az eseményt 2019.szeptember 27-28-án tartják meg.
Már 10 éves ez a mulatság, amely tényleg alulról szerveződőtt két szomszédos tokaj-hegyaljai faluban: Bodrogkeresztúron és BodrogKisfaludon. A Mindszent Havi Mulatság így egy évtizedes létezés után a két falu élő hagyománya. Nemcsak a borászatokon van a hangsúly, az élmények térképét a helyi termelők színesítik. Kóstolni lehet helyi mézet, sajtot, lekvárt, szörpöt, borecetet, fantasztikus süteményeket és még sok minden mást is. Nemcsak a bendőt lehet megtölteni hanem a lélek is töltekezhet. Tehát a kultúrának is nagy szerep jut, az udvarokban koncertek élvezhetőek a vájfülű közönség számára, lesz fotókiállítás, virtuális fényfestés… A helybéli lakosok szüreti felvonulása is igen szórakoztató, amelyen ünnepélyesen megkoszorúzzák Bacchus szobrát. A mesebelien otthonos tájon faluszerte bor, gasztronómiai és egyéb élményeket lehet gyűjteni. További információk: itt érhetőek el!
Egy cikksorozattal igyekszünk még több hívet szerezni a rendezvénynek: 1. rész (második rész és harmadik rész)
Bejárhattuk a Mindszenthavi Mulatság helyszíneit, így jutottunk el a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokhoz, ahol Bárdos Sarolta borász és szorgos segítői már a sárgamuskotály szőlő útját készítették elő a pincébe, magyarán éppen szüreteltek. Megkérdeztük Saroltát egy kis miniinterjúban, az eseményről, a borról, tervekről…
Mit jelent számodra a Mindszenthavi Mulatság?
2010-ben találtuk ki, hogy szeretnénk egy rendezvényt, ahol borászok és más helyi termelők, alkotók megmutathatják magukat. Szerettünk volna egy olyan alkalmat – és most direkt nem használok fesztivál szót- , ahol a vendég piknik jelleggel eltölthet egy hétvégét a borászatoknak, kedves bensőséges hangulatú kóstolók során, amit kiállítások és koncertek kísérnek. Ezzel kicsit felhívva a figyelmet Bodrogkeresztúrra és Bodrogkisfaludra, erre a két egybeforrott településre, bár ha valaki a borvidékre jön egyszerűen nem tudja kikerülni a települést, de mégis sokan csak átrohannak rajta, pedig rengeteg értéket rejt. A termőterületeink fantasztikus adottságúak, gazdag a történelmünk és kikapcsolódására is tökéletes helyen vagyunk, mert a hegyek közvetlen közelében itt van a Bodrog.
Milyen ez a 2019-es esztendő szőlészeti-borászati szempontból, a kiegyensúlyozottsága hozhat csúcs évjáratot?
Én nagyon bizakodó vagyok a minőséggel kapcsolatban, bár elkiabálni nem szeretnék semmit. A nyár nem volt forró, nem voltak extrém hőfokok, volt csapadék, tehát nem szenvedett a szőlő. Szeptember elején lehűlt a hőmérséklet, ami a szépen egyenletes érést segíti. Már majdnem készen van a száraz boroknak való szőlő és remélem után a az aszúsodás is elkezdődik! Nekem nagy szükségem lenne rá, mert jelenleg nincs hordóban aszúborom….
Mi várható a Nobilis életében, a pezsgőd egyre szebb, mivel lehet még a piacon jobb pozíciót kiharcolni?
A pezsgő valóban nagyon fontos lett az elmúlt években. Igyekszem minden évben csiszolni a pezsgőkön, de mivel nem sok tapasztalat van a borvidéken erről, mindent magunknak kell kikísérletezni és kipróbálni, ám ez nagyon izgalmas! A folyamatosan hibátlan, évjárattól független, magas minőség az alapkövetelmény, de a borokat minden évben finomítani kell, de mindezt úgy, hogy a tokaji karakter, az ásványosság s fajtajelleg ne csorbuljon.
A Mulatságon résztvevő résztvevő pincészetek: Babits Pince, Bodrog Borműhely, Bott Pince, Dereszla, Füleky Pincészet, Hangavári Pincészet, Henye Borászat, Illés Pince, Kikelet Pince, Majoros Szőlőbirtok, Orsolyák Attila, Patricius Borház, Rozgonyi Pince, Szélkiáltó Pince, Tokaj Nobilis
A Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapítottuk, kézműves, családi borászatunk Bodrogkeresztúrban található. Családunkban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket műveljük, amelyeket nagyapám is kapált.
Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektár szőlőt művelünk. Ezekben a dűlőkben már több száz évvel ez előtt is szőlőt műveltek és híresek voltak boraik kiemelkedő minőségéről. Területeink első említését az 1600-as években találtuk meg. Ültetvényeinkben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő. Bárdos Sarolta „Év Bortermelője Tokaj-hegyalján 2012″
forrás: tokajnobilis.hu
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )