Régi hagyományai vannak a lengyelek magyar borszeretetének, a tokaji gyökerek, a szamorodni elkészülte, mind-mind erről tesz tanúbizonyságot. Ideje feléleszteni, ápolni a hagyományainkat…
Hatalmas sikere volt Lengyelország fővárosában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a szőlész borász szakmai önkormányzata által megrendezett üzleti borbemutatónak. Az elmúlt évek Országos Borversenyének díjazottjai közül 26 pincészet mutatta be borait a közel 200 fős, főként kereskedőkből, újságírókból és sommelier-kből álló szakmai közönségnek.
“A mai rendezvény óriási lehetőség volt a modern magyar borászat sokszínűségének, szőlőfajtáinak, régióinak, borászati stílusainak és családi tradícióinak megismerésére” – mondta Wojciech Bońkowski, Lengyelország vezető boros médiájának, a Winicjatywa.pl & Ferment-nek az igazgatója. “Lenyűgöztek az elegáns stílusban készült fehér és vörös borok, főként Szekszárdról, Badacsonyból és Tokajból. Bízom benne, hogy a jelen lévő független borkereskedőknek köszönhetően ezek a tételek ezentúl elérhetőek lesznek a piacunkon.”
A rendezvény a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szervezte meg a 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégia megvalósításának részeként. Az őszi prágai üzleti borkóstoló után ez volt a második ilyen rendezvény. A V4 országok tradicionális kiemelt export piacot jelentenek a magyar borok számára, amit az itt kiállító borászok is megerősítettek. A rendezvény lengyel látogatói meglepően jól ismerték a magyar borrégiókat és szőlőfajták, így az általános ismerkedés mellett sokan konkrét termékeket kerestek a portfóliójuk bővítéséhez.
A rendezvény két fő pillérre épült. A nagyteremben a borászatok képviselői személyesen mutatták be a szakmai közönségnek a boraikat, míg a kisebb teremben 50 fős, teltházas mesterkurzusok zajlottak. Délelőtt Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus és borszakértő mutatta be a sommelier-eknek és az újságíróknak a magyar szőlőfajták és borvidékek sokszínűségét. Délután Tomasz Prange-Barczyński, a Lengyel Borszakírók Szövetségének elnöke a borkereskedőnek tartott egy főként üzleti szemléletű mesterkurzust Magyarország borkereskedelméről és bormarketingjéről. Mindkét mesterkurzuson 13-13 bort kóstoltak a szakértő előadók vezetésével a lengyel résztvevők.
A rendezvény sikerességéhez hozzájárult az alapos előkészítő munka. A szőlész-borász szakmai önkormányzat egy lengyel szakmai partnerrel kereste meg azokat a borpiaci szereplőket, szakújságírókat, véleményévezéreket, akik közvetlen vagy közvetett módon nagyban hozzájárulhatnak a minőségi magyar borok lengyelországi üzleti sikereit. A borbemutató exkluzív környezetben, Varsó üzleti negyedének egyik nagy presztízsű szállodájában zajlott, méltó helyszínt biztosítva a díjnyertes borokból álló válogatásnak.
A rendezvény szakmai partnere és támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség volt. Légli Ottó, Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke emlékeztetett arra, hogy az állami bormarketing szervezéséért felelős szervezettel tavaly márciusban írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a szőlész-borász szakmai önkormányzat. A két szervezet közös célja a magyar bor ismertségének és elismertségének növelése a hazai és a meghatározó külföldi piacokon.
A lengyelországi esemény kapcsán Légli Ottó hangot adott azon reményének is, hogy a két szervezet közötti együttműködés a jövőben több hasonlóan sikeres rendezvény létrejöttét eredményezi a borexport szempontjából stratégiailag fontos országokban.
A varsói üzleti borbemutatón részt vett pincészetek:
Bock Borászat |
Borbély Családi Pincészet |
Csányi Pincészet |
Csendes Dűlő Szőlőbirtok |
Etyeki Kúria Borgazdaság |
Evinor – Simkó Pince |
Gál Szőlőbirtok és Pincészet |
Garamvári Szőlőbirtok |
Grand Tokaj |
Günzer Pncészet |
Günzer Tamás Pincészete |
Heimann Családi Birtok |
IKON Borászat |
Juhász Testvérek Pincészete |
Kern – Bor és Pezsgőház |
Kincsem Kastély Szőlőbirtok |
Koch Borászat |
Pendits Szőlőbirtok és Pincészet |
Söptei Pincészet |
Szőllősi Pincészet |
Takler Borbirtok |
Thummerer Vilmos |
Tóth Ferenc Pincészet |
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet |
Winelife Borászat |
Tornai Pincészet |