dsc_0170

Újra február, újra furmint…

2016. február 16. – Rattner Réka és Nyulasi Gábriel István –

Idén hetedik alkalommal gyűlt össze a nagyérdemű a Mezőgazdasági Múzeum termeiben, hogy összekóstolja ennek a mára már fogyasztói körökben is egyre népszerűbb fajtának a borait. Számos pincével találkozhattunk idén is – Tokajtól Somlóig, s a Mátrától egészen Szlovákiáig. … Általános a színvonal emelkedése, és nem lehet elvitatni a Furmint Február vezető szerepét minden prémium kóstoló előtt. Lehet másolni, (akár az elnevezésre tematikusan ráépülni) lehet a kóstolókat hasonlóan megszervezni, de Furmint Február csak egy van.

A legtöbb asztalnál több évjárattal készültek, az érettebb nedűk mellett számtalan újbort és hordómintát nyílt lehetőségünk végigkóstolni. Habár a furmint nem az a fajta, amit fiatalon érdemes fogyasztani, azért ilyen alkalmakkor mindig érdemes összehasonlítani mit mutat élete hajnalán és néhány év palackérést követően – egészen fantasztikus élmények ezek!


További képek a rendezvényről ideklikkelve!
Első tételeim a tarcali Királyudvar pincéből érkeztek, 2012-es félszáraz furmintjuk maradt meg leginkább a sorból. 20 grammnyi maradékcukrát jól egyensúlyozzák savai, melyek egyúttal szép gerincet is adnak neki és jó érési potenciált. Illatban érett, sárgahúsú gyümölcsök (alma, körte), virágos-mézes aromák, ízében ananász, kis melasz érződik. Teste gazdag, kerek, lecsengése közepesnél hosszabb. Ez a nagyobb részben bio, kisebb részben biodinamikus módon működő pince még tartogat meglepetést a borkedvelők részére, érdemes rájuk odafigyelni! A szomszéd asztalnál Tarcal maradt, csak a pince változott. A Berecz Stéphanie által vezetett Kikelet pince két bemutató tétele közül a 2015-ös hordóminta már most tele van ígérettel, 2013-as száraz birtokbora pedig fantasztikusan sűrű és szikár, furmint a javából, nem mellőzve citrusosságot, birsalmát és virágosságot.

A mádi Holdvölgy pince asztala érthető módon az érdeklődés középpontjában állt, miután 2013-as Vision névre keresztelt száraz házasításuk aranyérmes lett tavaly a Decanter Asia versenyén. Ezúttal egy 2013-as dűlőszelektált és egy 2007-es késői szüretű tétel mellett 2012-es birtokborukkal ismerkedhettünk meg, ami háromévnyi palackérlelést követően mutatkozott be nekünk. Illatban alma, körte fűszerességgel, ami ízben határozott citrusossággal és ásványossággal egészül ki. Savai kissé lekerekedtek, de biztos tartást adnak a bornak még egy jódarabig. A Kardos Szőlőbirtok szárnyai alól egy új vállalkozás nőtt ki, az Anna Birtok. 2013-as furmintválogatásuk kellemes, egyensúlyos tétel, izgága savait egy kis maradékcukorral kerekítették le. Birsalma és körte jelenik meg illatban, ami ízben már trópusi gyümölcsbe hajlik, mézzel és vaníliával megbolondítva.

A hercegkúti Obzidian Bormanufaktúra 2013-as furmintja egy valódi elegáns darab, gazdag, tartalmas bor. Körte, méz és virágaroma érződik illatban, amit ízben erőteljes ásványosság tesz még teljesebbé; élénk savai vannak, a korty végén hosszan tartó utóízzel. A mádi Zsirai Pincészet 2013-as furmintjának alapanyaga döntően a Padihegy-dűlőről származik.  Élénk citrusokkal, sárgahúsú gyümölcsökkel indít illatban, ami szájban tovább élénkül, fűszerességgel és ásványokkal gazdagon. Gazdag, telt bor, kellemes savakkal, közepes lecsengéssel.

A tolcsvai Oremus 2010-es magnum palackba zárt Mandolás furmintja lett nálam a kóstoló gyöngyszeme. A pincészet birtokborának számító nedű fél évet érlelődött fahordóban, majd palackos érlelést kapott. Illatában a citrusok és a virágosság vezeti, ízében komplexebb, gyümölcsösebb, valamint ásványossággal egészül ki. Savérzete harmonikus, érezhetően lágyította és gazdagította aromavilágát a fa.

Ismét egy élményekkel és tapasztalatokkal teli délutánt töltöttünk a sok-sok furmint társaságában. Az senki számára nem kérdés, hogy ebben a fajtában van potenciál és érdemes vele külföld felé is nyitni. Erre az elképzelésre alapozva indult el a FurmintUSA project, bő egy évvel ezelőtt és mindannyian bízunk benne, hogy idővel egyre több érdeklődőnek lesz lehetősége megismerkedni ezzel a kiemelkedő fajtával, ami útján megtudhatja a nagyvilág hogy Magyarországra nem csak egy tál gulyáslevesért érdemes ellátogatni!

Szerk.

Hetedik alkalommal került sor a rendezvényre, tehát a Furmint Február már iskoláskorú. Hét alkalom és elmondhatjuk, hogy a Furmint iskolázottsága tényleg egyre jobb. A Furmint ünnepén már sokkal nehezebb belefutni valamilyen súlyosabb hibával terhelt borral. (Természetesen a szervezők gondos válogatási módszere is ludas lehet a jelenségben) Általános a színvonal emelkedése, és nem lehet elvitatni a Furmint Február vezető szerepét minden prémium kóstoló előtt. Lehet másolni, (akár az elnevezésre tematikusan ráépülni) lehet a kóstolókat hasonlóan megszervezni, de Furmint Február csak egy van.

További képek a rendezvényről ideklikkelve!
Gyönyörű a furmint panoráma, amiben aztán szépen megfért a villányi Sauska Medve Furmint 2013 kerek története. Ahogy egyre inkább kiderül a 2013-as esztendőről, hogy bizony a tételek egyre harmonikusabbak, ez az évjárat alkotta a Nagy Kóstoló gerincét. A Szent Donát pincészet, Meszes 2013 (85%-ban olaszrizling és furmint 15%) egy igazi Olaszrizling gerincre felhúzott ásványorgia volt.

A Balassa Pincészet amely a Gizellával mély barátságban van, szinte mint két testvér állít ki minden rendezvényen. Balassa Istvánnal nem egyeztettünk, amikor a Furmint kampányunkat elkezdtük, mégis beszállt támogatóként a játékunkba. A Balassa Betsek 2011-es Furmint számunkra az egyik kedvenc volt az estén. Orsolyák Attila hordómintái is kiválóak voltak főleg a Betsek, de a 2011-es Hárslevelűje egyszerűen lenyűgöző volt olyan hosszú és réteges volt már orrban is aztán szájban tökéletes textúra, na szóval jön a HÉJ is (Hárslevelűk Éjszakája). Szent Tamás pincészet Percze Magnum 2013… és még mennyi furmintélmény…

Mi nekem a Furmint Február?

Furmintos játékunkra sok szép és ötletes jelige jött össze, ezekből gyűjtöttünk ide egy csokorral… Gratulálunk minden kedves Kortyolónak, aki hozzászólásával színesítette a palettát!

Jóból csak jó jöhet, és a Furmint Február jóságból van! Szeretünk Furmint és az anyaföld egyik legjobb nedűje… Furmint a jó hangulat és a társaság bora. Furmint az új szerelem! Furmint a ritkaság, a különleges… Furmint a szív és a lélek bora! Furmint az iMÁDat tárgya… Furmint a pezsgő borkultúra része… Furmint a legnagyobb potenciál, ami a világhírt meghozhatja a magyar boroknak! Furmint, mert szeretek borozni… Furmint, amivel nem lehet hibázni… Furmint, mindenki hozzon még egy embert… Furmint, mert a februárt azzal kezdem. Furmint, mert finom bor… Furmint Február a profi rendezvény… Furmint a kő bora. Furmint a jó történetek kezdete… Furmint Február a rendezvény ahová mindig elmegyek. Furmint az Apu bora…  Furmint a hungarikum..

Tényi Tamás, sommelier szakmailag fogalmazta meg lelkesedését a fajta iránt: Balassa Dűlő válogatás! Tökéletes játszadozás a kőzettel, az ásvány skálák minta példányai, zongorázni lehet a különbségek közt! Ez Tokaj szépsége, és az ezerarcú furmint nagysága! Azért mennék, mert ha furmint, akkor február! Mi más! És a legnagyobb potenciállal bíró magyar szőlőfajta, Magyarország hírnöke, és a magyar bor szószólója! Hajrá Furmint!

Szóval, hajrá Furmint Február, minden Nagy Kóstoló Ősapja!