bika

Kérdezz-Felelek: Bikavér Párbaj 2020. II. rész

Karmacsi Andrea írása

Másodszor van lehetőségem beszámolni az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Bikavér Párbajról az ihatobb.hu oldalán. A Stefánia palota 3 termében, a Borjour által szervezett rendezvényen az egri borvidékről 13, Szekszárdról pedig 19 borászat képviseltette magát.  Az Bikavér Párbaj 2020-es eseményről megjelent cikk első része itt olvasható: klikk!

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (facebook)

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (forrás: facebook)

Kérdezz, felelek!

Válaszadóim: Egerből a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet – Ifj. Lőrincz György – borász, Besenyei Borház – Besenyei Klára – borász, Kovács Nimród Winery – Polyák István – borász. Szekszárdról Schieber Pincészet– Kern Ferenc – sommelier, Szeleshát Szőlőbirtok és Pincészet– Krajcsovszki László – tulajdonos, Fritz Borház– Duda Tamás pincevezető borász, Bodri Pincészet – Solymos Gergely -kereskedelmi igazgató. 

A kérdéseimre adott részletes válaszok:

Melyik minőségi kategóriától érdemes hosszabban tárolni a borokat?

  • St. Andrea: Superior és Grand Superior kategóriájú gazdagabb borokból.
  • Besenyei: Superiortól; összetettebb, testesebb, érleltebb tételek. Palackba csak Superior kategóriától kerülnek a különlegesen jó minőségű tételek, ami nem felel meg ezen kritériumnak folyóborba megy.
  • Kovács Nimród: Superiortól. Érdekesség, hogy 2011-től létezik a Superior termékleírás Egerben, de a borászatnak hamarabb megvolt ugyanazon megnevezés alatt a márkája. Ahhoz, hogy maradhasson a név, meg kellett felelni a Superior besorolás kritériumainak. 
  • Schieber: Évjárat függő az érlelhetőség, ha jó a Kékfrankos, akkor jó a bikavér.
  • Szeleshát: Egy fajta bikavért készítenek Szekszárd palackban. A 2017-es tétel kb. 2023-ra lesz kész. Most még a gyümölcs dominálja, 3 év múlva a termőhely fogja. A tulajdonos érdekességként megemlítette, ha a bika ábrázolás megjelenik a címkén Szekszárdon nem árusítható a bor prémium tételként, kategóriában lejjebb sorolják.
  • Fritz: Prémium kategóriás bikavér. Ebből 2011, 2012 szép évjárat, 2013-tól páratlan években készül csak.
  • Bodri: Klasszik kategóriánál 3-5 évben érdemes gondolkodni. A 2013-as, 2015-ös borok viszont még szépek. 80-90%-ban érett borok kerülnek a palackba, fél éven belül csúcson vannak. Nem ideális pincekörülmények mellett tárolva is van bennük 2-3év. 
Besenyei Borház (facebook)

Besenyei Borház (forrás: facebook)

Hány évig lehet érlelni a bikavéreket?

  • St. Andrea: Komoly potenciál van a bikavérekben, minimum 15 év. Évjárattól függően körülbelül 6-8 éves korukban vannak ezek a tételek a csúcson. A bemutatott Merengő 4 éves, bőven van benne még potenciál. A 2009-es most van csúcsán.
  • Besenyei: 2009-es még áll, 10 év bátran, aztán jönnek a tercier aromák, a palackbuké, amit valaki vagy kedvel vagy nem.
  • Kovács Nimród: Superior 3,5 éves, még fiatal. 4-5évesen lesz a csúcsán, 8-10 évig még jóivású marad. 5,8-6-os sav jobban eltarthatóvá teszik a borokat, lassabban fejlődnek. A bikavéreket alapvetően noszvalyi borokból készítik, a Nagy-Eged magasabb kategóriát képvisel, de abból nem kerül a bikavérbe.
  • Schieber: 2017-es esetében 10 év, de nem ez a termékpiramis csúcsa.
  • Szeleshát: 2017-es 10 éves kora körül lesz csúcsán, 2023-ra meglesz a megfelelő palackérés. Lassabb érlelést biztosító technikai dugót használnak.
  • Fritz: Bikavérnél 5-6 év, sok összetevős azért. Hosszabb érlelésre inkább a bordói blendek alkalmasak.
  • Bodri: Faluhely Bikavérből 2010 előtti is még fogyasztható. 2012-es, 2013-as csúcson – nem kereskedelmi tételek.
Szeleshát Szőlőbirtok és Pincészet (facebook)

Szeleshát Szőlőbirtok és Pincészet (forrás: facebook)

Különlegesen jó évjárat, amit érdemes felkutatni és eltenni belőle?

  • St. Andrea: Eltenni a 2016, 2017, 2018, 2019 évjáratokból mindegyikből érdemes. 2017-es bikavér Superior besorolású ugyan, de Nagy-Egedről szüretelt szőlő is van benne, komplexebb tétel várható, érdemes odafigyelni rá. Ugyan nem bikavér, de gyűjtőknek ajánlott kuriózum az aszú technológiával készült Ajándék. 2015 az első évjárat, 2016, 2017 a legkiemelkedőbb a készítője szerint, hamarosan elérhető lesz és 2018-ban is készült.
  • Besenyei: 2013 Superior Bikavér (2017-ben Eger „Magisztrátus Bora” címet nyert), de a 2012-es évjáratot is érdemes keresni.
  • Kovács Nimród: 2013-as Superior, csak trezoros készlet érhető el a Monarchia borboltban, akár már most is fogyasztható. 
  • Schieber: 2012-es Merlot és Kadarka, 2017 Kadarka, 2016, 2017 Kékfrankos, 2016 Tabu Kékfrankos (2019-es év Szekszárdi vörösbora).
  • Szeleshát: 2017 az első évjárat bikavérből, követi 2018, 2019.
  • Fritz: 2012 Medicina csúcsán kicsit túl. Hosszabb élet csak jó évjáratokban. 2019 ígéretes.
  • Bodri: 2017 Bikavér, 2018 Bikavér (szép gyümölcsös), 2019 alapborok, 2018 alap Kékfrankos. Palackozás után 3-6 hónappal jól fogyaszthatóak a borok. Ma már tudatosabb a borászkodás, könnyebb jó, kész borokkal kijönni.
Fritz Birtok (facebook)

Fritz Birtok (forrás: facebook)

Kaphatóak-e még régebbi tételek?

  • St. Andrea: Különlegesebb tételek, amikből még lehet vásárolni: 0,375l 2009 Merengő, 0,75l 2013 Merengő, 0,75l 2016 Merengő.
  • Besenyei: Bikavérből 2016 lesz a következő vásárolható évjárat. Merlot 2009, 2013.
  • Kovács Nimród: 2014-2015-ben nem készült bikavér, 2016-os még érlelhető. Az egri Macok Bisztróban fellelhetőek régebbi évjáratok.
  • Schieber: 2017-es, másból nincs.
  • Szeleshát: 2017-től készítenek bikavért, korábbi évjáratokban nem.
  • Fritz: 2009, 2011, 2012 más borokból. Bikavérből 2015 de már nem forgalmi. 2017 kapható.
  • Bodri: 2016 Optimus (20-25 év eltarthatóság), 2012 Gold Optimus, 2013 Gurovica Merlot. Látható, hogy ahogy érnek a borok, a kóstolókon, versenyeken jobb eredményeket érnek el és ez a piaci keresletet is megnöveli. 
Bodri Pincészet (facebook)

Bodri Pincészet (forrás: facebook)

A cuvée és fajtaborok között érési potenciálban milyen különbségeket lát?

  • St. Andrea: Alapvetően házasításban gondolkodnak, a jövőben nem lesz fajtabor.
  • Besenyei: Házasított borok lassabban érnek, de befolyásolja a termőhely is. Kivétel volt a ’13-as Kadarka, az kiemelkedő tétel lett önmagában is.
  • Kovács Nimród: Semmit.
  • Schieber: Szekszárdon a Merlotban és a Kékfrankosban látja a legnagyobb potenciált.
  • Szeleshát: Érleléskor a termőhelyi sajátosságok eltűnnek, megfelelő érlelésnél nem a fajta a lényeg. Több fajta házasításánál jobban megmutatható a termőhely.
  • Fritz: Nem elkülöníthető, inkább az évjárat dominál.
  • Bodri: 2012 No 1. (bordói blend) 2019-re ott tartott, hogy onnan még 20 év élettartamot jósolnak neki.
Kovács Nimród Winery (facebook)

Kovács Nimród Winery (forrás: facebook)

Gyűjtők (magyarok és külföldiek) vásárolnak-e bikavért Önöknél?

  • St. Andrea: Magyarok inkább megisszák a borokat. Külföldre vitt boroknak nem ismert a sorsa.
  • Besenyei: Igen, vannak magyar borkedvelők, akik nagy tételt vásárolnak, mert szeretik a kistermelői vonalat. Előjegyzés is van a pincénél. Külföldi vásárlók 1-1 magánszemély jellemzően.
  • Kovács Nimród: Előfordulnak magyarok is, de külföldiek esetében, közvetlen külföldre is rendelnek, illetve pincelátogatás után is vannak megrendelések.
  • Schieber: A magyarok jellemzően egy valahol máshol megismert, megkedvelt tételből vásárolnak be. Külföldi vásárlás 2 hete volt legutóbb.
  • Szeleshát: Van vásárlás érlelési céllal, sőt fegyelmezett fogyasztók esetén előfordul, hogy régebbi évjáratokból a borászat visszavásárol. Külföldiek esetében leginkább német, svájci vendégek azok, akik birtoklátogatás után bevásárolnak. 
  • Fritz: Helyben a saját trezorukat feltöltő vásárlók, akik jellemzően hagyják a borokat a pincében ideális körülmények között érni. Külföldiek nem jellemzőek.
  • Bodri: Magyar vásárlók a Faluhely bikavért talán. Külföldi részről gyűjtők nem jellemzőek, számukra a bikavér inkább egyfajta kapocs az országhoz.
Schieber Pincészet (forrás: facebook)

Schieber Pincészet (forrás: facebook)

Mire kell odafigyelni a hosszan érlelhető tételek készítése során?

  • St. Andrea: Minimum a hosszabb érlelési idő és a belekerülő alapanyag.
  • Besenyei: Alapvetően a hosszabb érlelésű borok készítésére van berendezkedve a borászat. technológiailag is tudnak érésre várni. Emellett fontos még a gazdag talaj, erős szőlők és a nagy tárolókapacitás. 
  • Kovács Nimród: Már az ültetvényektől kezdve külön kezelik a magasabb minőségi kategóriába szánt tételeket. Parcellán és fajtán belül is vannak jobb blokkok továbbá parcella házasítások is előfordulnak.
  • Schieber: Csúcsbor potenciálhoz csúcshordó kell, a franciát kedvelik, sok újhordózás.
  • Szeleshát: Magasabb kénszint, engedni a lassabb érlelést. Gyorsan nem lehet hosszú érlelésű bort csinálni, minimum 2,5 év érlelés, fontos a megfelelő dugóválasztás.
  • Fritz: Filozófián nem változtat. Analitika, test, minőségibb alapanyag a fontos. Magyarországon inkább a savas fehérek vagy a tokaji édesek alkalmasak hosszabb érlelésre. A szekszárdi lösz rövidebb érlelési potenciált tesz lehetővé.
  • Bodri: Más alapanyag, szüret, technológia, hordóhasználat, érlelési idő.Alapos felmérés, kedves Olvasóink! Ennyi válaszból már igazán gyerekjáték kihámozni a potenciál aranyszabályzatát… Megyek is és szétnézek a bortárolónk mélyén, tegyenek így önök is! Egészségünkre! (szerk.)

    A hatályos termékleírások az alábbi linkeken érhetőek el:

    Eger: klikk!

    Szekszárd: klikk!

    (Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )