2009. december 23. – Nyulasi Gábriel
Több éves hagyománya van már a Vajdahunyad várban megrendezendő újbor és sajtfesztiválnak. Az idei már a hatodik volt, és bár a szervezés nem mindig tökéletes, szükség van az ilyen rendezvényekre. A sajtkészítőknek és a borászoknak is kitűnő alkalom ez arra, hogy információkat gyűjtsenek a munkájukhoz, hiszen ahogy a nagyközönség fogyasztja a produktumokat, rögtön reagálhat is az illetékesnél.
Ha már kint voltunk a rendezvényen, a borok és sajtok kóstolása közben sikerült beszélgetnünk az egyik sajtkészítő manufaktúra roppant előzékeny és kedves képviselőjével, Nagy Eszterrel, aki a tulajdonos, Nagy László leánya.
– Milyen céget képviselsz, és mi a fő profilotok?
– Édesapám vállalkozása az Egri Margaréta Kecskesajt Üzem, amelybe besegítek. Mintegy 150 kecskével rendelkezünk. Teljesen saját tulajdonunk az üzem, a sajtkészítés minden fázisát mi felügyeljük, mi ellenőrizzük a tej minőségét is, ami a jó sajt alapja.
– No igen, úgy lehet ez, mint a boroknál, hogy a jó szőlő-alapanyag meghatározza a borital milyenségét…
– Visszatérve a sajtjainkhoz: készítünk friss sajtot (gomolya), ennek létezik több ízesítése is, például kapros és snidlinges. Füstölt sajtokkal, camembert és még sokféle sajttal foglalkozunk nemzetközi versenyekről több díjat is elhoztunk már. Kékpenészes sajtokkal is foglalkozunk, melyeket tudomásunk szerint az országban egyedül mi állítunk elő kecsketejből…
– Mi a véleményed a fesztiválról?
– Növekvő tendenciát mutat a rendezvény látogatottsága az előző évekhez képest. Magyarországon elég kevés olyan rendezvény van, ahol a sajtkészítők megmérettetnek, ez a fesztivál olyan, ahol van díjazás.
– Mi a látogatók oldaláról egyöntetűen nyilatkozhatjuk, hogy egyre büszkébbek vagyunk a hazai sajtokra. Szerencsére vége a macisajt és a trappista uralmának, ma már kiváló, világszínvonalú magyar sajtokkal találkozhat az ember!