Vérengzés az Őszi BorMozin!

Őszi BorMozira gyűltünk össze a VinoPiano Borbár különtermében, hogy japán csemegéhez magyar borokat kortyoljunk.

 

A japán falu

Még enyhe időben hoztuk tető alá az Őszi BorMozit, amelyben a japán Zatoichi című filmhez válogattunk borokat. A már jól bejáratott helyszínen a VinoPiano Borbár különtermében élveztük a nyerő párost. Kitano Takeshi klasszikussá nemesült filmje fanyar humorral mutatta be egy japán falu atmoszféráját.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Mr. Irsai jó formában volt

Nyitásnak Mr. Irsaival kezdtünk, a régi jól bevált dél-balatoni Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet könnyed tételével. Megtapasztaltuk, hogy Mr. Irsai, vagyis a 2016-os irsai olivér még tökéletes formában versenyez. Személyesen Podmaniczky Péter, a pincészet borásza mutatta be a bort. Kellemes szőlővirágos, traubis, jó savakkal, gyümölcsösen pörgött a pohárban a bor és soha rosszabb kezdést. Örülünk, ha megtiszteli a jelenlétével a borász a rendezvényt, ez persze nem kötelező elem a BorMozik metodikájában, de ki más tudna autentikusabban beszélni boráról, mint maga a készítője. A második borunk szintén a Podmaniczky istállóból került ki a Pinot Noir hangsúlyos Miss Rozé 2016-ból. Mondanom sem kell, ez a 2016-os rozé így 2017 végén még teljesen rendben volt. Érettebben adta a rozéérzést, eper-málna kompozíció, megvannak a savak és felbukkan egy kicsi joghurtosság is. Szóval pipa, a Dél-Balaton megint jól teljesített, ekkor indítottuk el a vetítést.

IMG_20171026_190623

Egy vak masszőr bölcsessége

A vak masszőr, hogy hatol át az egész középkori társadalmon? Mint kés a vajon, és tökéletesen boldogul, harmonikusan bölcsen, nagy tudással minden szituációban. A film zenéje, groteszk humora érdekesen vázolja fel a japán néplelket. A tárgyak, a szokások jó része még ma is élő, jelenlevő, hiszen a hagyománytisztelet ebben a távol-keleti országban hihetetlen erős kötőanyaga a társadalomnak.

 

Naruto fészkébe nem piszkított

Megálltunk és jöhettek a komolyabb dolgok, az ásványzuhatagok, a savköltemények. Olyan borok, amelyek már emberesek, kellettek is a limitált, csak a filmhez kapható ételek, melyek Vajas Balázs a VinoPiano Borbár tulajdonos/üzletvezető fantáziáját dicsérik. Naruto fészkénél (tonhal bucatini érlelt juhsajttal) kicsit népszerűbb volt Hattori kedvence (érlelt sonka, grillezett paradicsom, füstöltsajt). Aki még éhes maradt Ginzo desszertjét is kipróbálhatta, ezt a szerepet most egy kézműves almáspite játszotta.

 

Somlai dupla

Sajnos Tóth Péter, a Kőfejtő Pince borásza az utolsó pillanatban távolmaradt a rendezvénytől, pedig nagyon vártuk. Helyette vallottak a borai a Somló szép vulkanikusságáról. Elsőként a Kőfejtő Juhfarkot 2016-ból kortyoltuk, tipikus somlai, de minden nehézkesség nélkül. Ásványok rendesen, citrusok, mangó, passiógyümölcs, savak, kis krémesség, semmi nehézkesség, jóivású vonal. Ropogós kőzet. Még egy Kőfejtő bor 2016-ból, egy igazán belevaló Olaszrizling. Gyönyörű test, ásványok, ez a Somló, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Kis kötelező kesernyével a végén, tetszetős darab. A pincészet a Somló egyetlen, és az útépítésre alkalmatlan “somlós” bazalt miatt hamar bezárt kőfejtőjéről kapta, a felhasznált szőlő emellett a régi kőbánya mellett terem.

IMG_20171026_184010

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Bardon és Kata

Az úgy volt, hogy a Bardon borokat Badics Kata vonzotta be, és ha már besegítette a bormoziba őket, akkor személyesen beszélt a Bardon Meszes Furmint 2016-ról. A Bardon Borászat mintegy 10 éve üzemel, és Erdőbényén vannak a területeik. Szép, feszes tokaji furmint, semmi sallang, jó textúra, masszív savak, ásványok. Hamisítatlan tokaji, zöldalmás, fehérvirágok és savak, bizony egy jó töltött káposztát is elbír ezzel a savkészlettel. Katától nem kell tartani, hogy szó nélkül hagyja a borokat, megeredt a nyelve, magasztalta rendesen bort, adta a lovat a korty alá. Az első találkozás bora jól szerepelt a bemutatón és folytattuk is a filmet.

 

O-kinu és O-sei a gyilkos gyönyörök hordozói

Sokan állítják Takeshiről, aki a film rendezője és főszereplője is egyben, hogy amolyan ázsiai Tarantino, és ezzel az állítással nem szállunk vitába. Ebben tényleg van valami, a fanyar humor, a rengeteg vér, a cselekmény vezetése, mind-mind tartalmaz nyomokban Tarantino-t. O-kinu és O-sei a gésatestvérek is megtalálják a számításukat és a bormozi látogatói is egy újabb veretes élményt tudhatnak a magukénak. Kapunk néha olyan visszajelzéseket, hogy igen, erről a filmről is elkapcsoltam volna a tévében. Ám itt végignézik és a borokkal együtt a székhez szögezi őket az élmény.

 

Annyi vér ne folyjék hiába

A film végére érve a sok vérveszteséget pótolván, mert azért ezek a szamuráj kardok fránya élesek tudnak lenni, vörösborokat kortyoltunk.

Felvidéki Szent Lőrinc

A Felvidéket különösen szeretjük, mert szívfájdítóan közel van és olyan jó borokat találunk ott, hogy nem lehet róluk eleget beszélni. Egy kicsit a pincészetről a Geönczeöl Pince székhelye a felvidéki Garamkövesden, egy 1882-ben épült présházban található, melyhez 3 pinceág tartozik, a középső valószínűleg a présháznál is jóval idősebb. Szőlőik Muzslán a Nagyhegyen, Erdőntúli Öreghegyen, a Zsoldos dűlőben és Ipolyszalkán helyezkednek el. Természetesen készítik a boraikat ezt érezni a Laurentum 2015-ösön is. Nagyon tiszta, könnyedebb vörös, itt a savakkal vagyunk játékban, szép test, némi porosság, föld, vörösbogyók, és aztán áradó aszalt szilva. A bor 100% Szent Lőrinc borból készült, ezt a szőlőfajtát sem sokan kortyolták itt az anyaországban, szerencsére a Kárpát-medencében még van néhány lelőhelye a bornak.

IMG_20171026_214832

Organikus Sándor Zsolt

Ha megkérdezem, hogy ki ivott már életében bükki bort, mindig nagy a csend. Persze a borrajongók körében már nem ismeretlen a borvidék feltámadása, melyből oroszlánrészt vesz ki Sándor Zsolt. Szóval jó ez a Bükki borvidék, lehet itt csodákat művelni. Zsoltunk az organikusságban hisz, végezze a dolgát a természet, ő csak ott kibicel segítve a borok létrejöttét. Egy ilyen természetes borocska a jó ivású Zweigelt 2015-ös, édes hordófűszerek, csipkebogyó, vadcseresznye, cigánymeggy. Még egy pohárral kérünk még. Hogy minden mindennel összefügg, vagyis dr. Fritz Zweigelt 1922-ben alkotta meg a zweigelt szőlőt, kéfrankos és szent lőrinc fajták keresztezésével.

 

A végén sok nyertes örülhetett a boros nyereményeknek, a Furmint Évkönyvét is kisorsoltuk és megszületett az eredmény, a közönségszavazatok alapján bizony a Bardon Meszes Furmint 2016-os nyert szoros küzdelemben. Gratulálunk Mindenkinek!

Ne feledjétek, jön az Évzáró BorMozi, már lehet jelentkezni! megosztás, info:  KLIKK!