Új olajlelőhelyet találtak a Borfaluban!

2012. október 31. – Nyulasi Gábriel István

A Borfaluval már több éves múltra tekint vissza gyümölcsöző együttműködésünk. Szakértő kiszolgálás, különleges minőségű, máshol nem található magyar borok, és kiváló ár/érték jellemzi a Borfalu szaküzleteit. Még több kellene belőlük, ám a mai gazdasági helyzetben nem egyszerű a gyarapodás. Nemcsak borokat, hanem pálinkákat, lekvárokat, szörpöket és egyéb természetes és kézműves termékeket is vásárolhatunk a boltokban, és most már Pödör olajakat is. Tehát a hír igaz, új olajlelőhelyet találhat minden kedves vásárló a Borfaluban.

Tanítható olajfoltok bizony, és milyen finom olajok! Tökmag, mák, kendermag, szezám, bogáncs, dió, mandula, szőlőmag, és még jó pár növényi magból préselik ki Pödörék az értékes olajokat. A Borfaluban tartottak olajbemutatót, és mi olajozottan végigkortyoltuk a sort. Kürthy András és Kovács András a Borfalu képviseletében kissé visszafogottan, annál magabiztosabban áll ki az összegyűltek elé, Pödör Krisztina, a Pödör olajok legjobb ismerője.

Az olajkóstolás sem egyszerű feladat, állítólag 4-5 tétel ízlelhető meg ízveszteség nélkül. A gyengédebb ízvilágú olajoktól kell befelé haladni az igazán karakteresekig. Naponta két kanál prémium olaj elfogyasztása Pödör Krisztina, a Pödör Birodalom szószólója szerint elég ahhoz, hogy megadjuk magunknak az egészségesebb életminőség esélyét.

„A tiszta, hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag olajok hatása az egészségünkre, külsőnkre és közérzetünkre a tudomány szempontjából is vitathatatlan, de csakis abban az esetben, ha 100%-ban természetes, a legmagasabb minőségű tiszta alapanyagokból kézzel előállított olajokról van szó, ahogy ez a Pödör termékekre is igaz.”- podor.hu

A bor spirituális olaj tartalmú ital, tudjuk Hamvas Bélától, e hasonlat mentén a magok kipréselt leve, voltaképp a lelke az olaj. A borral ellentétben az olaj nem érlelendő, a Pödör kft ügyel arra, hogy pár hetes állapotában kapja meg a fogyasztó a terméket. Más mag, más olaj, és nem is tudtuk mostanáig, hogy a szezámmag ideális tárolási hőmérséklete 6-7 Celsius fok. Bezzeg a tökmagnak ez túl hűvös lenne, számára a 20-21 Celsius ideális.

A Borfalu lelkes csapata segítségével érkezik az első étek, melyben lenmagolaj alkotta a Pödör összetevőt. A Lenmagos túró friss baguette-telben, a snidling kissé uralja az ízképet, ily módon a Borfalu által prezentált Losonci, Mátka Siller (2011) annyira nem domborít a párosításban, de azért odateszi magát, és élvezhető a bor és étel kapcsolódása. Hiába egy jó Siller mindent visz, gasztronómiai felhasználásban ezermester. A lenmagolaj diszkréten, szó szerint olajozza a túrót.

Kiderült, hogy Pödör Krisztina tarsolyában, nemcsak olajok lapulnak, hanem kiváló minőségű ecetek is. Egészen más dimenziójú az almaecetük, zamatos, természetes, nem úgy, mint az olcsó szintetikus szupermarketes változat. A balzsamecet minél idősebb, annál értékesebb, 5 év a tölgyfahordóban meg sem kottyan neki, sőt! Sör balzsamecet, meghökkentően új íz!

A kóstolón készült többi kép elérhetősége a Facebook-on ideklikkelve!

Van finom olajunk és van finom ecetünk, mi a teendő? Keverjük össze őket, és az ízek újabb kavalkádját kapjuk. Legyünk bátrak, vessünk be fűszereket is, olajra, ecetre fel! Ezek után tegyük rá salátára az összetevőket, és jöhet a kóstolás.

Salátákra

Tökmagolaj és 5 éves alma balzsamecet párosítás – Csobánc kurucvérrel

Dióolaj és málna balzsamecettel – Szigeti Zweigelt pezsgővel

A saláta jó hordozóanyag, viszonylag neutrális ízével, nálam a Zweigelt pezsgő diadalmaskodott, málna a málnához, gondoltuk egy páran. Pezsegtek a vörhenyes bogyók az ízlelőbimbókon.

Végére maradt a desszert, a piskóta darabkák olajban fürödtek és Losonci Bálint 2009-es félédes Olaszrizlingjével öblítettük le. Jó zárás volt, majd a hallgatóság egy emberként rohamozta meg vásárlási igényeivel a Borfalu csapatát. Jó magam is beiktattam azóta napi egy-két evőkanál bogáncs olajt, hogy olajozottabb legyen az élet. Érdemes megismerni a mívesebb olajkultúrát, van még mit felfedeznünk!

Kategória Egyéb