2013. április 5. – Az ihatóbb Magyarországért
Örömmel jelentjük be, hogy idén(is) támogatjuk a Tokaj Nyitányt!
Tokaj most újra nyit, már megszokhattuk, ha itt a tavasz itt a Tokaj Nyitány! Ezúttal Burgenlanddal karöltve mutatkozik be a Tokaj Reneszánsz egyesület. Helyszín a Duna-part, egy elegáns szálloda: Hotel Intercontinental. Időpont: április 13. délután 4-től este 9-ig.
A Tokaj Nyitány mindig rangos eseménynek számított a borértő közönség köreiben. Három éve, hogy rendszeresen tudósítunk az eseményről, ebből szemlézünk.
Hogyan lehet Tokaj-hegyalján végigsétálni pár óra alatt? Így szólt a borbemutató szlogenje ahol 16 pincészet mutatta be borait. Több, mint négyszázan voltak kíváncsiak a Tokaj Nyitányra amely rekord a rendezvény életében. Két mesterkurzussal készültek a házigazdák, az első bemutatóban a Michelin Guide által Bib Gourmand minősítést kapott 21 Étterem séfje, Lithauszki Zsolt és Christophe Deparday francia mesterszakács, a Pierrot Étterem új séfje komponáltak a tokaji borokhoz izgalmas ételeket. A párosításokban az új megközelítések voltak az uralkodóak, a várt siker nem is maradt el. – 2010
Párosítunk, megosztjuk a tapasztalatokat és a végén kellően szűkős “kritikai bizottsággal” rendszerezzük a végeredményt. A Patricius Tokjai Furmint 2009 a snidlinges gomolyával, a Disznókő 5 puttonyos 2002-es aszúja Comte-val, a Gróf Degenfeld a kékpenészes sajttal és a végén közös megegyezéssel be kell látnunk, hogy Szántó Tibor fehér csokoládé-gorgonzola trüffelje katarktikus párosítást okoz bárki számára, ha egy igazan szépen elkészített 6 puttonyos aszút szeretne élvezni, nemcsak önmagában. – 2011
Salamon Adriennel, a rendezvény „szívével és agyával” beszélgetve kiderült, hogy a látogatók létszáma pont ideális szintet ért el. A hotel termeiben elfértek volna még néhány tucatnyian, de ekkor már a zsúfoltság kényelmetlen érzésével kellett volna számolnunk. Óriási munka volt a szervezés, hiszen rögtön a Borjour Magnum után elnyerték a Tokaj Nyitány rendezési jogát. Pihenésre a két rendezvény között nemigen jutott idő. Feszített volt a tempó, ám meghozta a gyümölcsét. – 2012
Mi lesz idén?
Tokaj Nyitány, 2013
Tokaj-Hegyalja, Burgenland találkozása – a Duna-parton!
Tokaj ismét Budapestre jön! A Borjour és a Tokaj Reneszánsz Egyesület az idén is megrendezi a Tokaj Nyitányt, április 13-án, a Hotel Intercontinental különtermeiben. Az idei év különlegessége, hogy egy vendég borvidék borászai is jelen lesznek boraikkal az eseményen, mégpedig Burgenland, olyan neves pincészetekkel, mint a Velich, az Umathum és még sokan mások.
A sétálós kóstolón a tokaji borok mellett az ő fehérboraik, kékfrankosaik és pinot-ik, sőt édes boraik is kóstolhatók, a mesterkurzusokon pedig a vendégek összehasonlíthatják 10 évjárat száraz, tokaji furmintjait vagy éppen a burgenlandiak azonos fajtákból készült borait. A belépő a sétálós kóstolóra elővételben 5000 Ft (a helyszínen: 6000 Ft), a mesterkurzusokra 2500 Ft (a helyszínen: 3000 Ft). A 15.000 Ft-os kombinált jegy vásárlói pedig a fentieken túl az új, 2009-es évjárat aszútesztjén is részt vehetnek. Részletek és infók: www.borjour.hu.
Hol? Hotel Intercontinental, Budapest, V., Apáczai u. 12
Mikor? Április 13., 16:00-21:00