Szövényi Áronnal beszélgettünk, az etyeki Anonym Pincészetről és a borvidékről

2014. december 29. – Az ihatóbb Magyarországért

Mi folyik itt Etyeken? Vajon a nyugalom folyik? Hallunk ezt-azt, mióta megszűnt a nagy Etyeki Pincefesztivál és Kezeslábos. Lett Etyeki Borangolás meg évszakos Piknikek, idén nem volt már etyeki prémium borverseny sem. Pedig Etyeken van potenciál, egyre több pincészet készít kiemelkedő minőségű borokat. Az Anonym Pincészet boraival már a (ahol kiválóan szerepeltek) prémium borversenyeken is találkoztunk. Aztán idén a Borangoláson a pincészet mentette meg a kiruccanást!


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
2014. májusa, Etyek, bizonytalan időjárás, szállingózó emberek, kevés nyitott pince, borangolás…

És akkor elvetődünk (teljesen véletlenül, bár nem hiszünk a véletlenekben) Szövényi Áronhoz, az Anonym Pincészet borász/tulajdonosához. Igazi ínyencséggel fogadott minket, vendégművészként ott alkotott Lukács Péter, az igazi keleti ízvilág specialista. Ázsiai húsgolyói, hús rudacskái, salátái igazán telitalálatnak bizonyultak önmagukban is, és az Anonym Pince boraival is jó párosokat alkottak.

Műkedvelő Hedonista

Lukács Péter így vall magáról, érdemes őt követni, hiszen a lélek vezeti ételkészítés közben. Két éve írom a blogomat Műkedvelő Hedonista (http://mukedvelohedonista.blogspot.hu/) néven. Hungry Goulash Pop Up Restaurant elnevezéssel Hammer Zoltán séffel tartunk különleges/extrém vacsoraesteket mindig más helyszínen. Azonos nevü facebook oldalunkon láthatók a beszámolók. A hedonista a facebook-on

Így nem maradtunk hoppon Etyeken, sőt még egy 300 pinot noir hordóválogatás 2012-ből is a kezünkbe akadt a borász jóvoltából. Ki is bontottuk ezt a kincset, melyből csupán 300 palack készült, és örömmel tapasztaltuk buja és masszív textúráját. Kemény ez a bor, mint a 300 spártai katona, nem az a lágy avaros szerkezet. Nagy hordózás, nagy test, mindene nagy ennek a bornak és még nincs a csúcson, még érnie kell.

Hogy kezdte életét a 300?

A 300 pinot noirt (2012) szeptember 9-én kézzel szüretelték 15 kg-os ládákba.  A szüretet követően bogyózás után nyitott kádba, hagyományos kézi csömöszöléssel erjesztették. Az erjedés 14 napig tartott. A préselést követően az almasavbomlás tartályban ment végbe. Az almasavbontást követően a pinot noirt 225 l-es fahordóba fejtették és 12 hónapig érlelték. Itt kerekedett, testesedett szépült, hogy 2013 októberében palackba töltve legszebb arcát mutassa.

300x

A bor 300 napig volt a hordóban mielőtt lepalackozták volna. A kiváló 225 l-es barrique hordó francia kádártól, kaukázusi tölgyből volt, ami pont 300 palackbort ad. Egy kivételes bor, amiben 3 tényező szerencsés együttállása a fajta, az etyeki terroir és az évjárat különleges harmóniát alkot. Fontos volt számukra, hogy a 300 egyedi címkével, egyedülálló designnal jelenjen meg, minden palack sorszámmal van ellátva.

Mi folyik most Etyeken, és mi folyik az Anonym Pincészetnél?

Legjobb, ha a borásznál érdeklődsz, így tettük mi is. Szövényi Áront kérdeztük az aktuális helyzetről.

Milyen fejlesztések vannak most nálatok?

Jelenleg LEADER pályázat keretében az öreghegyi hordós pincénknél borturisztikai fejlesztést hajtunk végre. Ez annyit jelent, hogy a 2012-ben megvásárolt öreg présház és boltíves pincét, új látszóbeton tartályos pincével bővítjük és a meglévő régi présház egy iker présházat kap maga mellé. A két présház tetején egy reprezentatív, kör kilátású kóstoló tér kerül kialakításra.

Emellett 2014-ben Etyeken, két helyen is telepítettünk pinot noirt, a Tóra-dűlőben 0,3 ha-t és az Öreghegyen a pince melletti területeken 0,2 ha-on. A telepítések mellett a meglévő területek felújítását és pótlását is folyamatosan végezzük. 2015-ben is folytatjuk a pinot noir telepítését az Öreghegyen.

Hallottunk pinceépítésről, hogy haladnak a munkálatok?

Jelenleg a külső munkálatok befejező munkái zajlanak, tetőfedés, nyílászárók beszerelése. A még el nem végzett belső munkák 2015 februárjában fejeződnek be.

Milyen kapacitású lesz a hely és mikorra tervezitek az átadást?

Az építkezésbe azért vágtunk bele, hogy a borkóstoltatásnak tudjunk reprezentatív helyet kialakítani. A körpanorámás kóstoló térben kb. 30 embert tudunk majd egyszerre fogadni, de jó idő esetén lesz lehetőség külső teraszokon is kóstolni. Az új pince kialakításakor a távlati terveinket vettük figyelembe, ami kb. 30.000 palackot jelent. A tartályos pince befogadó kapacitása ezek szerint minimum 200 hl-re lett tervezve, persze emellett az öreg pince hordós terének befogadó kapacitása is kb. 100-150 hl. A jelenleg megépülő pince a mustok erjesztésére, borok tárolására, érlelésére és palackozásra lesz alkalmas. A feldolgozó kialakítását egy következő ütemben tervezzük. A pince átadását márciusra tervezzük.

Mi a véleményed az etyeki boros közösségről?

Ezt hogy érted?

Volt mostanában valami Etyek 360 kezdeményezés, itt-ott lehetett csak elcsípni néhány információt. Mi ez és te csatlakoznál-e hozzá?

Úgy tudom, hogy az Etyek 360-at 3 pince az Etyeki Kúria, a Rókusfalvy Birtok és a Hernyák Birtok hívta életre. Úgy gondolták, hogy Etyek 3 meghatározó fajtáját a Pinot noirt, Sauvignon blanc-t és a Chardonnay-t közös kóstolók és közös gondolkozás mentén megpróbálják minél jobban kiemelni és megmutatni, hogy Etyek ezekben a fajtákban kiválót tud alkotni. Alapjában véve szívesen csatlakozok minden általam is jónak tartott kezdeményezéshez.

Hova halad most a borvidék?

Én úgy látom, hogy Etyek a Pincefesztiválok, Kezeslábosok után keresi a helyét. Kell egy kis megújulás és ennek több útja lehet kisebb-nagyobb összefogások, esetleg a fiatal borászok lendülete, de sok minden segíthet majd még minket ebben. Én 2005 óta, mióta Etyek boros életét követem azt érzékelem, hogy a borok minősége évről-évre egyre jobb. Mégis azt kell látni, hogy még mindig kevesen vagyunk, akik komolyan foglalkozunk borral és boraik több étteremben, vinotékában is megtalálhatók. Másrészt nagy előnyt érzek Etyek adottságaiban, mivel a fehérborok világszerte egyre kedveltebbek és a pinot noir is kiemelt helyet foglal el a vörösborok között. Klimatikus szempontból is jó helyen van Etyek, mivel az elmúlt évek meleg évjárataiban sem küszködtek a szőlők a szárazsággal.

Szerk.: Etyekiek, talán jó lenne összefogni, belevonni mindenkit az akciókba. Egy közös brand-et építeni, egy közös etyeki történetet. Említhetnénk példaként a Kertész Pincészetet, ahol a mostani Etyek 360-as célok már rég megfogalmazódtak. Hiszen van sok jó pincészet, és ha kell, legyen rangsor. Szigorú és ellenőrzött körülmények legyen minősítés, lehetne A és B válogatott mondjuk. Egyfelé kellene húzni a szekeret, hiszen a törekvések ugyanazok. Hogy egyesek nem kedvelik egymást annyira? Talán egy közös cél érdekében, azért még lehetne együtt dolgozni. Az idő és a piac úgyis dönteni fog, de a verseny kiélezett és azt látjuk, hogy azok a borvidékek igazán sikeresek ahol megvalósul a széleskörű összefogás.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Kategória Egyéb