Szabadon Novemberi BorMozin

A Novemberi BorMozin könnyedebb vizekre eveztünk a Pucéran és szabadon című francia vígjátékkal élveztük a borozást.

Pucéran és szabadon

A Pucéran és szabadon, eredeti címén Charles et Lucie egy 1979-es francia alkotás. Nelly Kaplan rendezte, aki maga is szerepel a filmben. Kaplan kalandos életet élt, Argentínában született, Buenos Airesben és a svájci Genfben halt meg covidban. A filmipar volt az élete… A francia vígjáték, amit rendezett inkább az intellektuálisabb fajta. Tehát nem a böfögő-szellentő vonal, hanem az elgondolkodtató, karakterfejlődéssel járó alkotás.

Nyulasi Gábriel István írása

Tornai Pincészet Csomorika Extra Dry Pezsgő 2023 (Somló)

Szabadon a Tornai pezsgővel

A Tornai Pincészetet nem nagyon kell bemutatni, ők a két igazán nagy méretű pincészet közül az egyik a Nagy-Somlói borvidéken. Évek óta kapcsolatban állunk velük, kihagyhatatlanok a Somló borászati történetéből. Ők azok akik már a kezdetektől (Magyarország rendszerváltás utáni boros feltámadásától) szinte mindenhol ott vannak. A Somlót elviszik a szupermarketektől a kisebb boltokon át a borszaküzletekig. Sokáig ódzkodtak a pezsgőkészítéstől, Tornai Tamás a pincészet vezetője, nem is titkolta amikor ezt firtattam. Aztán a csomorika és a bubihype berántotta őket és most már ők is pezsgőznek!

Naszer Juli a pincészet képviseletében

A Csomorika kiváló pezsgő alapanyag, különleges, gazdag ízvilággal. Ősi magyar fajta, izgalmas történettel. A 19. század végén vált ismertté, amikor a korban Európa-hírű Littke pezsgőgyár meghonosította a Pécsi Borvidéken, kifejezetten pezsgőkészítéshez. A Somlóra az 1980-as években Tornai Endre, pincészetünk alapítója hozta el a fajtát. tornaipince.hu

Ahogyan a Tornai Pincészetet nem kellett bemutatni a pezsgőt sem kellett bemutatni mivel azt megtette Naszer Juli a pincészet képviseletében, amelyet ezúton is köszönünk!

Naszer Juli a pincészet képviseletében

Tornai Pincészet Csomorika Extra Dry Pezsgő 2023 (Somló)

Tiszta ragyogású és finom bubikkal megáldott ital, amelyben nincs semmi felesleges. Minden a helyén van, a ropogós alma, a citrusok, a finoman ásványos korty és az elegáns bubiszerkezet. Egy kis bodza és fehérbors is nyomokban a lecsengés is megfelelő a savak somlóiak (6,5g) így az egyensúly tökéletes a (15,5g) cukorhoz  Igazán jóivású pezsgő, az a fajta amiből még egy pohárral kérsz, extra dry és extra felhasználóbarát történet.

Szabadon a nyári napsugarakkal és cica a diszkóban

1996 óta készítjük borainkat a Balaton déli partján. Hisszük, hogy boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket és a termékeny földet rejtik palackba! Katonaborhaz.hu

Katona Borház Cat on a Disco Ball, 2017 (Dél-Balaton)

Pí technológiával!

A Pí technológia segítségével lehetőségünk van a bor értékes, egészségvédő anyagainak felszívódási hatékonyságát növelni az emberi szervezetben. Hiszünk abban, hogy boraink a vendégek elégedettsége mellett egészségi állapotuk megőrzéséhez, javításához is hozzájárulnak.

Katona Borház Cat on a Disco Ball, 2017 (Dél-Balaton)Még az idei Rosalia Pikniken kóstoltam először és akkor gondoltam rá, hogy érdemes lenne elhozni a BorMoziba. Jók a bubik, szép a szín így kívülről befelé haladva. Ribizli, eper, csipkebogyó öleli át a már a borosodás útjára lépett kellemes gyöngyöző bor. Szépen vannak a bubik eloszlatva hiba nélkül, nincs semmi kellemetlen túlhabzás ez a pont jó kategória. 100% pinot noir szőlőből és érett alapanyagból készült. 

Katona Borház Cat on a Disco Ball, 2017 (Dél-Balaton)

Generosa a szívünk csücske

Harmadik generációs borászatunkat Eifert János és fia ifj Eifert János vezeti. Családunk sváb származású. Őseink az 1740-es évek elején érkeztek a Duna-Tisza közébe. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya nemzedékről nemzedékre szállt. Eifert Borászat Generosa 2024 (Kunság) Szüret időpontja július vége az extrém meleg miatt, szinte az irsaival egyidőben szedtűk. Szőlő hozamkorlátozott volt Kb. 60q/ha Hűtött reduktív erjesztés majd tartályos érlelés. Gyönyörű citrusok, almák, fantasztikus szőlővirág illat, ropogós, friss, és még picit sós, borsos, zöldfűszeres. Még egy pohárral tisztán, de fröccsben is ott van! Igazán jó formát mutatott a Novemberi BorMozin, sőt! Idevágó podcastünk, hallgass bele!

Eifert Borászat Generosa 2024 (Kunság)

Hibernal belekezdett az őszibarackosodásba

A Lingó Pince külhonban tevékenykedő pincészet. Trianon miatt a határon túlra került, mondhatjuk, hogy Tokaj szlovák oldalát (Bodrogköz) erősítik. Hitvallásuk röviden:  “Szeretjük a bort, a kézműves borokat. Amelyeket szeretettel és legjobb tudásunk szerint készítünk. Minden évben más, mert benne van a természet, az időjárás.” Lingó Pince Hibernal 2024 (Bodrogköz) Roppanó savak, ress őszibarack, citrusos, halvány licsi, némi ásvány. Azt a turbó barackot még nem hozza, de érezzük a potenciált, jó lesz ez! Turbózva még nem, de egyre határozottabb az őszibarackos vonal! Idevágó podcastünk, hallgass bele!

Lingó Pince Hibernal 2024 (Bodrogköz)

Szabadon Sauvignon

A borotai központú Koch Borászat a Hajós–Bajai borvidéken (130ha) gazdálkodik, VinArt Pincészet (10ha)néven működő pincészetük pedig Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található. Koch Borászat Sauvignon blanc 2024 (Hajós-Bajai)

A Sauvignon Blanc fajta jellegzetességét magában hordozó könnyed, reduktív prémium fehérbor. Valóban könnyed, citrusos szólamok és bodza, bodza hátán. Nem annyira kirobbanó sauvignon blanc illatában, ám higgadt és kiegyensúlyozott stílusgyakorlat. Idevágó podcastünk, hallgass bele!

Bónis Reitter Pincészet Pinot Vadrózsa 2022 (Sopron)

Vadrózsa szabadon

“Hagyományok útján, saját elképzelések szerint… Borászatunk hagyományai több ágról is visszavezethető nagyapáinkhoz. Jómagam már a középiskolában megismerkedtem a borászat alapjaival, a gyakorlatot pedig a családi birtokon teljesítettem, ahol elsajátítottam a szőlészet és a borkészítés több évtizedes hagyományait. A főiskolát befejezvén egy neves külföldi borászathoz kerületem, ahol 10 év alatt a legmodernebb technológiákkal ismerkedtem meg. Ez a két teljesen különböző világ ihlette az elkészített borainkat, ahol igyekszünk a hagyományokat megtartva a mai, modern piac igényeit kielégíteni.”

Bónis Reitter Pincészet Pinot Vadrózsa 2022 (Sopron) Hogyan készült: 10 hónapos új hordós érlelést kapott. Az utolsó 10 grammot már hordóban erjesztettük és finom seprővel együtt hagytuk a hordóban. Egész fürttel préseltük és az első 600 liter mustot szedtük le a présből. Szépen érlelhető a magas alkohol és feszes savai miatt.

Bizony szépen érik a bor, immár hároméves és még igen fiatalos. Ifjú, de már a palackbukéban is játszik a bor. Nem is kis tétekben, hanem fűszeresen, izgalmasan. A vörösbogyók gyűlnek itt össze játékosan és alakulnak egy képpé. Benne a szegfűszeg, vörösnarancshéj, cékla, ami kivetül a ribizlire, málnára, és földieperre. Olyan koktél ez a penge savakkal, amely gasztroban is többre hivatott. Úgyhogy a tétel még bőven eltartható, de ma is bátran fogyasztható magában vagy magyaros ételek mellé. Idevágó podcastünk, hallgass bele!

Szekszárdi Bikavér szabadon

„Az évszázadok óta Szekszárdon élő, szőlőt művelő és bort készítő családként büszkék vagyunk arra, hogy boraink generációk során kísérik a városunk történelmét és örvendeztetik meg a bort kedvelő embereket. Tradíciókon alapuló, a mai modern borászat eszközeivel felvértezett borászatunk, rendre a legmagasabb szinten képviseli a Szekszárdi Borvidéket és Magyarországot a világ borversenyein és borbemutatóin. Kínálatunkban a jellegzetesen szekszárdi borházasítások mellett tradicionális és világfajták is képviselik magukat. A szekszárdi bor finom!”

Vesztergombi Pince 2021 St László Bikavér (Szekszárd)

Vesztergombi Pince 2021 St László Bikavér (Szekszárd) Elegáns bikavér házasítás – 45% kékfrankos alap három nagy francia – cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot – fajtával, a shirazzal és egy egy csipetnyi kadarka fűszerességgel. Rétegzett, koncentrált gyümölcsösség, magas potenciált garantáló sav- és tanninszerkezettel. Nagyon egyet kell értenünk az ajánló szöveggel, valóban sok-sok rétege van ennek a bornak. Ott van a ribiszke, szeder az áfonya, egy kis bőr, szilva, eukaliptusz, konyakmeggy, epervelő, sonka, fa a jobbik fajtából. Dohányfüst, hibikusz, majoranna, oregánó, rózsabors. Érettek a tanninok és jók a savak, van még ideje ennek a bornak… Szépen nyílik és még hol a vége, a 2019-es társát is de szerettük! Idevágó podcastünk, hallgass bele!

Pucéron és szabadon és happy and-el

Hőseink a filmben, magyarítva Karcsi és Lüszi egy aljas átverésnek köszönhetően feladnak mindent. Egy igazi átkötés a Szélhámosok filmről ide a francia riviérára, ahol még a Rolls Royce is lopott. A film végére, bár előtte találkoztak a jóságos boszorkánnyal (akit a rendezőnő alakít, Nelly Kaplan) aki gazdagságot ígért nekik mindent elvesztenek. Semmijük nem marad, egyetlen huncut garas, de még az összes ruhájuktól is megfosztja őket egy bűnbanda. Nincs egyetlen tárgyuk, tulajdonuk sem, éhesek és elcsigázottak és mégis a szerelmük új életre kel a teljes nincstelenségben, párosunkat összekovácsolja a traumák sora. Micsoda karakterfejlődés, ez aztán az ív, mely az elhidegültségből az izzó szenvdeélyekhez vezetett. Aztán, mint a mesében kiderül, hogy a kislakásukban végig ott volt egy kincset érő festmény. Megvannak mentve, koldusokból gazdagokká váltak, és élményeiket egy vándorprodukció keretében az országot járva bemutatják amíg meg nem halnak…

Gratulálunk a nyerteseknek és az est közönségszavazásán első helyet megszerző bornak: Eifert Borászat Generosa 2024 (Kunság)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )