2013. augusztus 29.- Az ihatóbb Magyarországért
Leggyakoribb magyar fehérborunk, mindenki ismeri, mindenki ivott belőle… Mégis kicsit gazdátlanná vált a fajta, már ha kell neki gazda. A szocializmus lejáratta, tömegborrá változtatta, pedig egy szinte mindenre képes szőlő. Frissnek, teltnek, édesnek egyaránt jó, itt az ideje, hogy megbecsüljük jobban és szánjunk rá egy bő hónapot. Természetesen nemcsak októberben fogyasztható, hanem egész évben. Mindennapjaink és ünnepeink méltó társa lehet ez a bor, sokan tudjuk már ezt, de itt az idő, hogy még többen átéljék az igazi hamisítatlan olaszrizling érzést… Tehát jöjjön az első Olaszrizling Október!
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Meglepően és szívet melengetően sokan gyűltek össze a NU Bisztróban az Olaszrizling Október zászlóbontására. Borívásra és bármilyen tevékenységre nem a legideálisabb a hétköznap reggel 10 óra. Kígyós Hannát, a borászportálok fáradhatatlan marketingesének, sajtósának, jolly jokerének munkáját dicséri a megjelent több tucatnyi tudósító. Reméljük, hogy sok szép eredeti cikk is megjelenik majd általuk.
Először kerül megrendezésre az Olaszrizling Október, hagyományteremtő célzattal. Az ötlet kézenfekvő, hiszen ki ne ismerné, kinek nem volt olaszrizling élménye rövidebb-hosszabb borkortyolói múltjában? Kikerülhetetlen magyar fajta, zászlós borunk lehet a sokszínűségével a Furminttal együtt. Furmint Február és Olaszrizling Október, nem véletlen az áthallás és alliteráció. A friss kezdeményezés a Winelovers, melynek arca Harsányi Dávid (borászportál bortudósító, boros felmérések kidolgozója a borászportálnál, és civilben főiskolai tanár) egyben az Olaszrizling Október arca is, fő kezdeményezője. Az eredetet tovább göngyölítve, láthatjuk, hogy a pár hónapja egyesült Borászportál és Vinoport a rendezvény fő támogatója. Végül is teljesen mindegy, hogy ki volt az apa, vagy az anya, vagy a keresztapa, az Olaszrizling Októberre szükség van, a magyar borágazat és a borrajongók mindenképpen nyernek vele.
Szép sorban felszólaltak a sajtótájékoztatón az érintettek: szervezők, arcok, támogatók.
Jásdi István, (kiváló borász, aki sokszor hallatja hangját borágazati kérdésekben) mint a fajta nagy csopaki guruja és az Olaszrizling! Szerinted? – szervezője, hangoztatta az olaszrizling sokszínűségét, és a Csopaki (olaszrizling) Kódex alapítójaként is kiállt a fajta mellett. Harsányi Dávid a Winelovers képviselőjeként ismertette a programot, a kommunikációs kampányt és a többi hasznos tudnivalót. Nádasi András, a Balaton-környéki bormarketing éllovasa a VSOP képviseletében (A VSOP név négy Balaton-felvidéki borászat együttműködését takarja: a Villa Tolnay, a Sabar, az Orbán és a Pálffy Pince) és Laposa Bence a Badacsonyi kör tagjaként (Szeremley, Laposa, Válibor és Istvándy – pincészetek egyesülete) szólalt fel.
(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )
Az olaszrizling – mint a mindennapok itala és mint prémium bor – az eddigieknél több figyelmet érdemel. Tudják ezt a vele foglalkozó borászok is; nem véletlen, hogy a programsorozat Nagy Olaszrizling Kóstolójára a koncepció meghirdetését követő két hétben a közel hatvan kiállítói hely többsége elkelt.
A budapesti Gerbeaud Házban október 19-én 16:00-tól induló sétáló kóstolót megelőzően délelőtt három ültetett mesterkurzussal veszi kezdetét a fehérszőlő-fajtának szentelt nap. Az Osztrák Borakadémia elnöke, Josef Schuller Master of Wine és Kielmayer Kristian AIWS osztrák és magyar olaszrizlingeket hasonlít össze, Dr. Mészáros Gabriella AIWS a Terra Hungarica borkínálatában szereplő olaszrizlingek, furmintok és chenin blanc-ok eltérő karakterét vizsgálja, míg Jásdi István, a Balatonfüred–Csopaki borvidék meghatározó termelője a különböző dűlők borra gyakorolt hatását elemzi, természetesen olaszrizlingeken keresztül. A délután és este zajló sétáló kóstoló után 22:00-tól pedig hajnalig tartó borbuliban vehetnek részt az érdeklődők a NU bisztróban. – sajtóanyag
Kattints ide a a további információkért!
Ami bevált a Furmint Februárnál, az mindenképpen hasznosítható az Olaszrizling Októbernél. Az őszi rendezvény szervezői még meg is fejelhetik a furmintos eredményeket. Az ihatóbb Magyarországért támogatja a kezdeményezést: az Olaszrizling szeretete nélkül, ma nincs magyar borkultúra.