2012. július 24. – Az ihatóbb Magyarországért
A pesti Dunaparton, Lánchídnál, a Vén Hajó Étterem évszázados vízen ringó „teknőjén” kóstoltuk a Hilltop Neszmély Borászat 2011-es évjáratú borait. Stílusos belépő, a pincészet megadta a módját, üdvözlő koktél, borszakértők, patinás környezet.
Dióhéjban a Hilltop Neszmély Borászat történetéről
Vállalkozásunkat 1991-ben alapította Keresztury Éva, Török Imre, Storcz Judit és Kamocsay Ákos. Ma is ők alkotják a Hilltop Neszmély Zrt. vezetését. 1993-ban vásároltuk meg a neszmélyi pincét, melyet néhány év alatt a XXI. század technológiájával működő borászattá fejlesztettünk, miközben Császáron is jelentős szőlő feldolgozó kapacitást hoztunk létre. (Hilltop Neszmély Borászat)
Mi kell egy Sex on the Hill borkoktélhoz?
„A pohár aljára jég, arra bodzaszörp, majd egy deci a Hilltop Neszmély prémium kategóriás Sauvignon blanc borából, és mindez felhúzva szódával… Jobb nem is kell a forró nyári napokban. Esetleg ugyanez a bor tisztán. Vagy egy másik. Esetleg egy harmadik. A Hilltop Neszmély kínálatában bőséges választékot talál mindenki, aki szívesen kóstolgatja a jó minőségű fehérborokat, vagy a könnyebb vörösöket.” (Hilltop sajtóanyag)
A pincészetre jellemző, hogy mindig érdekes és míves címkékkel áll elő évjáratonként, ám ezúttal a termékpalettát is szűkítették, a kevesebb néha több alapon. Ha kevesebb a fajták száma, a pincészet ereje nem forgácsolódik szét, jobban tudnak koncentrálni a nedűkre borászati és marketing szempontból is. A pincészet borai három fő kategóriában rendeződnek. Alap egy vörös és fehér házasítás, középen helyezkednek el a Hilltop borcsalád tagjai 8 borral, a felsőházban a Prémium kategória foglal helyet.
Lelkesedésben nem volt hiány, profi borok, pazar környezetben, profi szervezés, Szabó Edit rutinosan animálta a rendezvényt. Jöttek szépen sorban a borok, melyeket a Mészáros Gabriella borakadémikus, és a pincészet borászai mutattak be.
A 2011-es Prémium Sauvignon Blanc, bár úgy tanultuk régen, hogy ez a fajta a süketnémák bora, azért tudjuk már, hogy nem csak a kirobbanó bodzás, vágott fű, citrus, kesernye, frissesség vonalon mozoghat. Hilltopos változatban is szélesebb a skála, egres, citromfű, kis pezsi, jó ivású piacos tétel.
A Merlot rozé (2011) csak négy órát ázott a héján, mégis egy kissé nehezen mocorog. Számomra a túlérettség jegyeit mutatta, egyesek szerint a londoni szállítások követelik meg, ez az érettséget és szint. Mások tiltakoztak, hogy a briteknél sem népszerű az ilyen rozé-változat, ezt a kérdést döntse el a fogyasztó.
A Prémium borok sora a Pinot Grigio-val folytatódott. Mészáros Gabriella borakadémikussal kell egyetértenem, miszerint a Szürkebarát elnevezés talán szerencsésebb lenne, a Pinot Grigio ugyanis hordoz magában valami talján könnyedséget, ami erre a borra egyáltalán nem jellemző. Hozzátenném még, miért is ne nevezzük el magyarul a borainkat, ha már van rá szép nevünk, bár a Hilltop borainak jelentős hányadát külhonban értékesíti. Ez a 2011-es tétel elegáns, és gömbölyded egyben. A bor dűlőszelektált, a szőlő a Göteoldal nevű dűlőről származik.
A Prémium Chardonnay sem az a könnyed gyümölcskoktél, 14 feletti alkohollal indít, a rómaiak kedvenc helyéről, a Paphegyről válogatott fürtökkel szüretelték. Kerek a bor, harmonikus, már elbír komolyabb ételekkel ez a struktúra. Érezhetően kezd a fajta visszakapaszkodni a „kiutáltságából”.
Hilltop Premium Sárgamuskotály. 2011. Ez a bor egy új üdvöske, sorra hozza el az érmeket a jelentős borversenyeken. Érett a borunk, szőlős, muskotályos vonulat, és a kajszi mellé némi déli gyümölcs szalutál. Pannon Bormustra, Vinagora, 33. Országos Borverseny, három verseny, három arany. Elismerésre méltó teljesítmény, az ilyen triplázás nem olyan gyakori.
A végére jutott egy vörösbor, friss Cabernet, (2011) jó ivású, könnyed, sajnáltuk, hogy a kóstolón a hőségben picit túlhevült a tétel. Megesik az ilyesmi, ekkor bár a meleg vörösbor kevésbé élvezetes, viszont az aromák felerősödnek a hő hatására, és ha esetleg valami borhibával is meg kellene küzdenünk, akkor azt is könnyebben kiszúrhatjuk.
A Hilltop Neszmély Borászattal sok helyen találkozhatunk, nagyobb, kisebb áruházak, szuper-hiper üzletek polcairól is leemelhetjük. Némi átmenetet képeznek ők a borpiacon, hiszen nagy tömegben készítenek borokat, mégis a prémium kategóriában is jelen vannak.