Szeretjük a régi magyar szőlőfajtákat és most Kézdy Dániel (A Furmint Február atyja) egy Nagykóstolóra invitálja a borrajongókat
Az ihatóbb Magyarországért
Legfontosabb adatok, időpont, helyszín…
Helyszín: Szent Angéla Gimnázium – Budapest 1024, Ady Endre utca 3.
Időpont: 2025.05.08. 17 órától – 21 óráig
Csatlakozás, további infók: katt ide!
Régi magyar fajták jó, hogy vagytok!
Csóka, laska, bakator, gohér, járdovány, balafánt… – a mesebeli nevek régi magyar szőlőfajtákat takarnak, amik egyre több borásznak nem csak a szókincsébe, de a mindennapjaiba is bekerültek az elmúlt évek során. Ezekből a különleges fajtákból készült borokat a nagyközönség is megkóstolhatja május 8-án, a Régi magyar fajták nagykóstolóján.
Szentesi József felfedezte
A kétezres évek elején Szentesi József (a névre klikkelve 2012-es cikkünk) fedezte fel újra őseink elfeledett szőlőfajtáit, és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből hozott 10 fehér- és 10 kékszőlő fajtával létrehozott kísérleti ültetvényén tapasztalta ki ezek pozitív és negatív tulajdonságait. Nem csak felkutatta az erre vonatkozó szakirodalmat, de tapasztalatait, majd később a régi magyar fajták szőlőoltványait is megosztotta az érdeklődő borászokkal. Ennek is köszönhető, hogy míg húsz évvel ezelőtt csak néhányan foglalkoztak ezzel a témával, mára már az ország különböző borvidékein néhány tucat borász telepített ezekből a szőlőfajtákból.
Közülük többen kifejezetten széles palettát tudnak felmutatni. Szentesi Józsefen kívül Andrási László (a névre klikkelve 2020-as podcastünk) somlói és Maurer Oszkár (a névre klikkelve 2010-es cikkünk) szerémségi borász is intenzíven foglalkozik a régi magyar fajták megőrzésével. Ők hárman különböző régiókban, egymástól távol, mégis hasonló szellemiségben dolgoznak. Akik az elmúlt időszakban kezdtek el ezekkel a szőlőfajtákkal foglalkozni, már az ő tapasztalataikat felhasználva, az adott területekhez és igényekhez igazodva tudnak fajtát választani.
„Hitvallásom, hogy vissza kell adni a borvidék becsületét és kiemelni a szülőföld értékeit Istennek tetsző módon. Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek…” – olvasható a Maurer Oszkár borászata honlapján.
Szövetségbe forrt régi magyar szőlőfajták
A közös érdeklődés révén több borász évek óta rendszeresen találkozik, közösen kóstolnak és együtt gondolkodnak, és ennek eredményeként februárban megalapították a Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesületet. Ebben a közösségi formában lehetőségük lesz a jövőben ezeknek a szőlőfajtáknak nagyobb támogatottságot biztosítani, a közös célokat pedig szervezettebben megvalósítani.
Az egyesületnek több célja is van, amiről a tagok szívesen mesélnek a közös munkájuk első mérföldkövének számító Régi magyar fajták – Nagykóstolón, amit május 8-án tartanak a II. kerületben a Szent Angéla Gimnáziumban. Itt közel 50 bort kóstolhatnak meg az érdeklődők, és találkozhatnak a borászokkal is.
Kik jönnek el? Régi magyar fajták…
2HA Szőlőbirtok és Pincészet – Szent György-hegy, Badacsonyi borvidék
ApróKertek – Velencei-hegység, Etyek-Budai borvidék
Aranysörte Kézműves Borászat – Dörgicse, Balatonfüred-Csopaki borvidék
Bussay Pincészet – Csörnyeföld, Zalai borvidék
Centurio – Gyöngyöstarján, Mátrai borvidék
Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra – Velencei-hegység, Etyek-Budai borvidék
Hegymente Szőlőbirtok – Gyöngyöspata, Mátrai borvidék
ITT és MOST Pince – Gyöngyöspata, Mátrai borvidék
Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok – Balatonboglári borvidék
Kovács Tamás – Heves
Medvebor Pince – Zalai borvidék
Somló Kincse Kézműves Kispince – Somlói borvidék
Szászi birtok – Hegymagas, Badacsonyi borvidék
Szentesi Pince – Velencei-hegység, Etyek-Budai borvidék
(a lista folyamatosan bővül)
Jegyvásárlási szándékodat jelezd a kezdy@kezdy.hu e-mail címen, hogy elküldhessük az utalási információkat.
A kóstoló ára (amely tartalmazza az összes kiállított bor kóstolását):
2025. április 21-ig: 15.000 Ft,
április 22-től május 7-ig: 17.000 Ft,
2025. május 8-án a helyszínen: 20.000 Ft.
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )