Pünkösdi BorMozival születtünk újra!

Pünkösdi BorMozi egy Věra Chytilová klasszikussal, trilógiánk második fejezetére került sor

Nyulasi Gábriel István írása

Pünkösdi Věra Chytilová

Érdekes megnézni egy filmet a MAINYÚLban, de aztán a hatása alatt vagy a mozinak és később ülepednek le a dolgok. A Pünkösdi Bormozinkon a Játék az almáért  című csehszlovák alkotást mutattuk be. Hirtelen nem is lehet beszélni a filmről, mert hát haladni kell tovább a borokkal… A Věra Chytilová filmünk igazán tartalmazott sok-sok mélyréteget is. Érdekes volt a párhuzam a Bolond Pierrot filmmel.

A Bolond Pierrot (eredeti cím: Pierrot le Fou) Jean-Luc Godard rendezte francia újhullámos film, amelyet 1965-ben mutattak be, a főszerepeket Jean-Paul Belmondo és Anna Karina (Godard első felesége) alakította.

Pünkösdi szerelemmel

Mindkettő szerelmes film, a francia film egy széteső sztori (már-már idegesítően, NEMTUDOKMICSINÁLNI), ám a Játék az almáért – Věra Chytilová (1976. 100p csehszlovák) egy sokkal összetartóbb történet. Amíg a Bolond Pierrot-ban a női főszereplő szinte idiótának van beállítva, addig Vera filmjében Anna egyenrangú, sőt erősebb karakter, mint a doktor. Nemhiába hiszen a cseh filmet egy nő rendezte, aki szerette magát és a nőket míg a francia rendező Godard éppen válófélben volt Anna Karinától (aki a főszerepet játszotta és végigveszekedték a filmforgatást) és gyűlölte a nőket.

#Neszmély Hilltop Pincészet 2023 (Neszmély)

Pünkösdi hashtagelés

#Neszmély Közösségi bor Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. A bor kerek, gyümölcsös íz világú, emellett határozott savakkal rendelkezik. A Neszmélyi Borvidék könnyedsége és lendületessége köszön vissza borból.

 #Neszmély Hilltop Pincészet 2023 (Neszmély) Összetevők: 35% szürkebarát, 5% irsai, 10% sárgamuskotály, 50% chardonnay. Nem hazudtolta meg magát a bor egy igazi #Neszmély, ám magán viseli a Hilltopos kézjegyet. Ez a fehér házasít érezhetően egy érettebb alapanyagból készült. Sorjáznak benne a trópusi gyümölcsök, ananász, maracuja, mangó. Jönnek a citrusfélék is, rendben van a savgerinc. Egyszerre élénk és érett, tehát egy jóivású cuvée. Azért már várjuk a friss verziót! Lehet, hogy meghívjuk őket a stúdióba! Az előző felvételünk: katt ide!

Istvándy Birtok Drágakő 2021 (Badacsonyi Borvidék)

Pünkösdi Istvándy

A pincészet gyökereit mintegy 200 évre, az 1800-as évek kezdetére vezethetőek vissza. A család életében kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget. Borász nagypapa, agrármérnök édesapa a 60-80-as években a szövetkezeti munka mellett szőlőműveléssel és borkészítéssel is foglalkoztak a saját családi szőlőbirtokon és a Tóti-hegyi pincében. Eleinte csak kimérve egy-két vendéglőnek és néhány ismerősnek szállítottak bort. Majd a család életébe elérkezett egy fordulópont, amikor úgy döntöttek, hogy a minőségi borkészítés felé veszik az irányt. Ebben az elhatározásában nagy szerepe volt, Gergőnek a frissen diplomázott fiatal mérnöknek, aki szenvedéllyel vetette bele magát az új kihívásokba. Istvándy Birtok Drágakő 2021 (Badacsonyi Borvidék) Teljesen reduktív bor alapja a Kékderű kéknyelű és hozzá rajnai rizling társult be. Palackba zárt elegancia a pincészet jelmondata és a Drágakő tényleg az! Egy folyékony elegancia, hihetetlen arányos, egyszerre mély és egyszerre könnyed. Citrusok, grapefruit, kövek, szép ásványosság, sósság, alma, kicsit amolyan ress szilva is felbukkan benne. Lime-ok és csillogás, egy igazi kincs, vagyis feszes és érett harmónia. Podcast a pincészettel: katt ide!

Budaházy Fekete Kúria 4:20 2021 (Tokaji Borvidék)

Hajrá Erdőbénye 4:20-kor is!

Álmodunk egy bort, a Budaházy–Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni. (idézet a pincészet oldaláról)

Rány dűlő termése, összetétele: Furmint, Hárs, Kövérszőlő.  4:20 – kizárólag egyetlen szabály van: Az évjárat leggazdagabb borát kiházasítani. Az egyensúly és beltartalom kényes egyensúlyára figyelni. 4:20 korán kelést jelképezi, a sok munka végeredménye palackba zárva. Bio termelés és hordóban és tartályban is járt a tétel egy része. Budaházy Fekete Kúria 4:20 2021 (Tokaji Borvidék) Nem száraz bor, ez mindig nehéz pálya, sokan félnek a cukortól. Pedig nem kéne, a természetes cukornak van helye, főleg egy ilyen szép ívű borban, ahol olyan savszerkezet feszül az ásványok köré… Réteges, komplex élmény ez a bor, lassan kortyolva a birskörte, a limebefőtt, a grépfrút mellé, az édessé aszalt kajszi is beköszön. Dávid Rémusz birtokigazgatóval készült podcastünkért: katt ide!

Suavia Pincészet Soave Classico 100% Garganega 2023 (Soave Borvidék)

Pünkösdi ajándék Casa Rinalditól

A Casa Rinaldi 1979 óta gyártja és forgalmazza a legjobb olasz élelmiszereket. Tészta, rizs, zöldségkonzervek, szószok, stb. területén felhalmozott nagy szakértelmének köszönhetően széleskörű termékválasztékkal rendelkezik. Több mint 10 évvel ezelőtti megjelenése óta a Casa Rinaldi igen megbízható és kompetens olasz márkává nőtte ki magát Magyarországon. Termékkínálatában több mint 450 olasz élelmiszer-ipari termék és bor szerepel, amelyek mellett közel 160 étterem, pizzéria, szálloda és élelmiszerbolt teszi le voksát. Az olasz székhellyel való közvetlen kapcsolat garanciát ad a termékek frissességére és az értékes szakértelemhez való hozzáférésre. További infók a cikkünkben: katt ide!

Suavia Pincészet Soave Classico 100% Garganega 2023 (Soave Borvidék) Egy jó történethez érdekes karakterekre van szükség, a Suavia pincészet esetében pedig erre igazán nem panaszkodhatunk. A borászat Soave Classico területen található egy apró kis faluban, Fittában, (nem messze Veronához) magas zöld hegyekkel, sok szőlővel és olajfákkal körülvéve. 

Ki az a Garganega?

Egy olasz szőlőfajta a Garganega ( olaszul: [ɡarˈɡaːneɡa] , velencei: [ɡaɾˈɡaneɡa] ; jelentése „ Gargano- ból ”) egy olasz fehérszőlőfajta, amelyet széles körben termesztenek az északkelet-olaszországi Veneto régióban, különösen Verona és Vicenza megyékben. Olaszország 6. leggyakrabban termesztett fehérszőlőfajtája. A velencei Soave fehérbor alapját képezi, és a Gambellara készítéséhez használt keverék jelentős részét is képezi. 

Hogy készült a borunk? Alkoholos erjesztés: acélban Az alkoholos erjedés időtartama: 14 nap, erjesztési hőmérséklet: 15-18 °C Malolaktikus erjedés: a bor egy részén hajtják végre (évjárattól függően) Érlelés: 5 hónapig finom seprővel érintkezve acéltartályokban, Szüret: kézi szüret szeptember közepétől.

Már a megjelenése is elegáns, szép tiszta, tükrösen csillogó, frissen ropogós és az ásványosság is fess! Üde gyümölcsösség, citrusok, fehér húsú barackkal, kifejezetten kerek és jóivású a tétel, pici fehér bors is megjelenik mind illatban és ízben. Az ásványosság a sóspára nem telepszik rá az egyensúlyra, hanem az egyik eleme ennek a harmonikus egyensúlynak. Olaszország én így szeretlek! 

Játék az almáért

Dr. Joseph John és Anna Símová nővér között alakul a játszma, néha idegesítő ahogy szerencsétlenkedik a két főszereplőnk. Anna erősebb karakter és Józsefnek, aki a kollégájának a feleségével is viszonyt folytat fel kell(ene) kötnie azt a bizonyos fehérneműt. Nem terhes Anna, aztán mégis, a viszony is kiderül és a közös kísérletnek is annyi. Doktorunk hamarosan a kórház falain kívül találja magát és az almát sem kapta meg…

Pünkösdi KABOR

KAbai Tamás vagyok, a KABOR Somlói Borbirtok társalapítója és borásza. A KABOR Somlói Borbirtok története egy családi hagyomány folytatása. Benősültem egy tősgyökeres somlószőlősi családba…BOgnáR Anita, a KABOR Somlói Borbirtok társalapítója, somlói. Hároméves koromig Somlószőlősön laktam, mivel anyai ágon somlói születésű vagyok. Gyerekkoromban minden szombatot a Somlón töltöttem. „

KABOR Somlói Furmint 2022 (Somló)

KABOR Somlói Furmint 2022 (Somló) szőlőfajták:100% furmint, tőkék életkora 25 év, tőketerhelés: terméskorlátozott, (2kg/tőke) a még intenzívebb ízvilágért. A szüret időpontja 2022. október 8. Analitika: maradék cukor 1,5 g/l alkohol 12,5 % sav 7,6 g/l pH 3,09 illó 0.54 g/l. Le sem tagadhatná és nem is áll szándékában ennek a bornak, hogy somlói. Az a varázslatos somlói ásványosság árulkodik, ami áthatja az egész bort. Körtés, almás gyümölcsösség a kötelező citrusos savak mellett és némi ánizs is megjelenik. Három éves és ez még viszonylag fiatal egy somlói esetében, viszont pont jó ahhoz, hogy a bor már ebben a korban megmutatja magát. Drukkolunk, hogy legyen még sok szép éve, vagy inkább a pincészet szempontjából ellenkezőleg? Podcast a Pincészettel: Katt ide!

Pünkösdi Ipacs

Ipacs Szabó István a Vylyan Pincészet borásza volt egykor, de megszólította őt egy másik birtok – Máriagyűd híres zarándokhely. Valahogy az én életutam is ide vezetett. Ez persze csak fizikai végállomás, valójában egy új út kezdete. Amikor először itt jártam 2009-ben, világosan éreztem, hogy itt a helyem. E terület eladásában kérték a segítségem, hát ez elég könnyen ment, mert a hely megfogott, nem engedett, azon nyomban megvettem.

Ipacs Szabó Birtok Inni jó 2023 (Villány)

A név itt is családi történetet takar. Kisebbik fiam, Vencel e bort kóstolva megjegyezte, hogy jó inni, majd a nagyobbik, Vince elmerengve válaszolta, “Inni jó!” Így ösztönösen megfogalmazta azt, amiért generációk óta dolgozunk. Ipacs Szabó Birtok Inni jó 2023 (Villány) Azért azt mindig el kell mondani, hogy a név “egyszerűsége” mögött sokkal komolyabb, összetettebb, testes bort lehet várni. 

Ez a tartalmas házasítás a birtok két fajtájából, 72% Kékfrankosból és 28% Cabernet Francból. Prémium kategória a javából, telt, izmos test, szépen duruzsoló tanninok. A Kékfrankos dominanciája a frenetikus meggyességben és az izmos, hedonista élettelteliségben érhető tetten. Fekete bogyós gyümölcsök, érett ribizli, pici sósság is megjelenik a túlvégen és jó hosszú a lecsengés. A Cabernet Franc fűszeressége szépen támogatja a házasítást, ez a bor az életének még nagyon az elején tart, de már most magán viseli mindazt amit egy nagy, ám jóivású villányi vöröstől elvárhat az ember. Podcast a Pincészettel: katt ide!

Pünkösdi Kékfrankos

Szuromi Misi Superior Kékfrankos 2021 (Eger) Hogy készült a bor? A szőlő (2003-as telepítés) az andornaktályai Rózsahegy dűlőről származik. 2021 október közepén lett szüretelve, teljes érésben 23-as mustfokkal. 4 hetes erjesztés, zártan, kóracéltartályban. 16 hónap fahordós érlelés, 300 literes magyar tölgyfahordóban.  Kirobbanó formában van ez a kékfrankos, igazi punkos svunggal hódítja meg az embert. Dübörögnek az érett, feketebogyós erdei gyümölcsök áfonya, szeder és jön a meggy és a szilva is. Finoman támaszt a hordó, masszív, de cseppet sem túlzó. Szépek a tanninok, jó a szerkezet. Izmos, vibráló bor. Fiatalos tétel, van még ideje! És még mindig bombaformában a bor! Podcast a pincészettel: Katt ide!

Férfi és nő között az örök játék…

Kern András szinkronhangja és a moralizálás miatt is nekem volt egy kis áthallása a filmnek a Woody Allen művekhez… Milyen mélyértelmű filozófiai fejtegetések voltak itt két szülés vagy két aktus között… És persze, hogy a nő nem tudja mit akar és vívódik (és megindul a játék az almáért) ugyanúgy ahogy a férfi is, hiszen megszületni könnyű, rádfestik feketével a nevedet, de aztán jön a neheze…

Akik voltak a legutóbbi 10boros Bormozinkon, azok egy  Věra Chytilová trilógiát fognak kapni, hiszen a Vakáció BorMozi amelyet július 17-én tervezünk megrendezni az Egy faun megkésett délutánja lesz szintén tőle és szerintem mind sztoriban, képi és egyéb megvalósításban, humorfaktorban a legerősebb a három közül… De addig is június 19-én jön a Nyári BorMozink! részletekért: katt ide!

Gratulálunk a nyerteseknek és az est közönségszavazásán első helyet megszerző bornak: Budaházy Fekete Kúria 4:20 2021 (Tokaji Borvidék)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )