Nem féltünk a Szelek BorMozitól!

Skandináv trilógiánk utolsó darabjára került sor a Szelek bormozin.

Nyulasi Gábriel István írása

Szelek vetése, vihar aratása?

Akitől félsz – Nekünk jobban tetszik az eredeti címe: Fear Me Not vagyis magyarán Ne félj Tőlem! ( dánul : Den du frygter ) egy dán pszichológiai thriller, amelyet 2008-ban mutattak be, Kristian Levring rendezésében. A filmet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, és a Zentropa készítette. Trilógiánk előző darabjai: itt és itt!

BorMozink állandó helyszíne a MAINYÚL (változatos égbolttal)

Staci Layne Wilson, a Horror.com munkatársa azt mondta, hogy „Bár a Fear Me Not nem elégíti ki az amerikai közönség gyorsasági igényét, azoknak, akiket érdekel egy hátborzongató, nyugtalanító történet, mindenképpen érdemes ráhangolódni a [2009. június 10-i] premierre az IFC Festival Direct on Demand csatornáján”.

Tagyon Birtok Habzsi 2023 (Balatonfelvidék)

Legyen az élet Habzsi

Kartaly Attila nem született vendéglátónak, mégis úgy hozta az élet, hogy a Balaton felvidéki Tagyonban idővel már nem csak a barátokat látta vendégül, hanem a hozzá betévedő turistákat is. A birtok területe jelenleg 4 hektár, amelyen a szőlőtőkék mellett helyet kapott sok-sok diófa, sőt egy konyhakert is. Utóbbi terméseiből és környékbeli termelőktől származnak az étlapon szereplő ételek alapanyagai. Ide valóban olyan érzés megérkezni, mint egy vidéki nagymamához, aki házi szörppel és finom falatokkal vár, a kamrapolcon pedig szépen felsorakoztatva állnak a nyár üvegbe zárt ízei – lekvárok, kompótok és igazi, jó repceméz. Idáig az idézet egy korábbi cikkünkből és bizony készült egy kiváló podcast, hallgassátok szeretettel: katt ide!

Tagyon Birtok Habzsi 2023 (Balatonfelvidék) Olaszrizling gyöngyöző – Ha az élet Habzsit ad, akkor jöhet a dözsi! Abszolút jó bubik, citrusok almával, pici herbás vonulat, zöldfűszerek és bizony a terroir is beköszönt egy kis sóssággal. Nagyon hívogató italocska, arra hív, hogy újra meg újra habzsold, morzsold el magadban a bubékait és bonts még egy palackkal! Így igazi jó svájdájú nyitóborunk lett a tétel! Szeretünk Habzsizni!

Irsai Szelek

Fújjátok ide nekünk ezt a finom irsait! Köszönjük! Az irsai mára megkerülhetetlen lett a hazai borkultúrában a fűszeres, friss könnyedén szerethető illatával, rugalmas savaival tisztán vagy fröccsöntve minden nyárnak kihagyhatatlan kísérője. Jó a név is, Irsai Olivér, rövid és karakteres és könnyedén ejthető még a negyedik kör után is.

Frittmann Borászat Irsai Selection 2024 (Kunság)

Frittmann Borászat Irsai Selection 2024 (Kunság) Selection boraink alapanyagát azok a szólok adják, amelyek az évtizedek alatt a legkiválóbb minőséget mutatták saját területek között. Évek óta figyelünk bizonyos Irsai-ültetvenyeket, amelyek boraikban egyéni karaktert mutatnak. Idén augusztus 4-én volt a szüret, a selection mindig érettebb alapanyagot is jelent. Ezekben a borokban a könnyed gyümölcsösség gazdagabb beltartalommal párosul. A limitált palackszámú Irsai Olivér Selection kizárólag saját ültetvényről szüretelt erősen terméskorlátozott szőlőinkből készül.  Reduktív erjesztés mellett igyekszünk a fajtakaraktert kidomborítani, borként részleges  finomseprűs kevertetésnek köszönhetően  vállasabb a bor tartalmasabb hosszabb zamattal bír. Most is elegánsan irsaiskodott, nem az a kis csitri csivitelés, hanem megfontolt aromákkal varázsolt el, igen ez az irsaik felsőbb polca… Bizony készült egy kiváló podcast, hallgassátok szeretettel: katt ide!

Az origó Muscat Blanc!

A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérel bennünket. grofdegenfeld.com 

Egy félszáraz virgonc borra esett a választásunk a pincészettől. Hogyan készült? A bogyózott-zúzott cefrét egy óra áztatás után pneumatikus tankprésben préseltük, organikus fajélesztővel, rozsdamentes acéltartályban. Szárazsági fok: félszáraz Cukortartalom: 9,8 g/l Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 (Tokaj) Muscat Blanc vagyis leánykori nevén sárgamuskotályból készült a bor. Szikrázó harmónia még mindig, parádés savak, illatok, zamatok. Gyönyörű egyensúly, ez bizony nagyon ott van még mindig! Nyári alma, citrusok, bodza, körte, lime befőtt az orrban és a szájban zamatokban egyaránt. Komplex és mégis könnyed, hiába hölgyeim és uraim ez kell a népnek, a népléleknek és torkoknak! Bizony készült egy kiváló podcast, hallgassátok szeretettel: katt ide!

Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 (Tokaj)

“Hitem szerint a bor gyógyír testre és lélekre, hagyomány, művészet, kultúra, nemzedékről nemzedékre öröklődött tudás. Munkásságom számomra szent hivatás, örömteli alkotás, gazdag életút, mely remélem, boraimban is megmutatkozik.”

Tartályban erjedt természetesen, segédanyagok hozzáadása nélkül, időnként hűtéssel tartva a 15-18 C* hőmérsékletet. Az olaszrizling kierjedés után fejtve, kénezve lett, majd tovább érlelődött tartályban, 2024 június végén került palackba. Minden borunk kap egy kis “éteri pluszt”: a címkén egy vers, egy rezgőrajz, illetve az erjedés alatt a pincében folyamatosan hangzó zene a harmónia tökéletességét hivatott elérni.

Ékkő Borműhely Napszülött Olaszrizling 2023 (Balaton-felvidék) Az eddigi zártáságából kitört a bor, éreztük rajta, hogy többet tud, de valahogy mindig rejtett volt. Most viszont a Szelek BorMozira egyszerűen a “hernyóból” pillangó lett!

Ne értsetek félre, eddig sem volt rossz a bor, sőt, de most egyszerűen megmutatta magát teljes pompájában. Közepes citromsárga megjelenés, pohárban pörgetve már érződik, hogy nem kispályás játékos. Illatban egy lassan kibomló, réteges bokrétát kapunk. Grapefruitos, citrusos indítás, édeskönyény, lime, nyári alma a roppanós fajtából, megmutatkozik a fiatalos lendület az orrban is. Aztán jönnek a sós, meszes, füstös ásványos rétegek. Idő kell még neki, írtuk tavaly. Most már nem kell neki, megérkezett és az aromatikában előrejött az ásványosságos terroir csoda, a Balaton-felvidék kiugrik a pohárból. Szép lett ez a bor, csak kár, hogy elfogyott… Bizony készült egy kiváló podcast, hallgassátok szeretettel: katt ide!

Apának lenni nem könnyű

Főhősünk valójában nem tudja, hogy mit tegyen jódolgában. Egy csodálatos tóparti villában tengeti munkanélkül felsőközéposztálybeli életét. Aztán unalmában egy gyógyszerkísérletben vesz részt, amiről naplót vezet. Apu elszabadul, fiatal lányok mellét fedeti fel erőszakkal, lefekszik felesége testvérének feleségével. Illetve patkányokat és forró vizet is bevet gyermeke anyja ellen. Életközepi válság megspékelve egy gyógyszerrel, veszélyes koktél…

Edvi Illés Hajnali Rizling 2020 (Badacsony)

Badacsonyi Szelek

Az Edvi Illés pincészet ökológiai gazdálkodást folytat a szőlőben, és a pincében  sincsenek uniformizáló technológiák vagy segédanyagok. A borokat spontán módon erjesztik, kizárólag minimális ként használva a készítés során. Hosszú erjedés, majd rövid idejű fahordós érlelés jellemzi a technológiát, ezt követően a tételek végül tartályban kerekednek a palackozásig, majd palackban a forgalomba kerülésig. A cél a lehető leghitelesebben megmutatni a Badacsonyt mint termőhelyet a borokon keresztül. Nem elírás – azonos évjárat két rajnai rizlingje egy történetet írnak le: egyiket azonnal, másikat a szüret másnapján dolgoztuk fel. Ez utóbbi tétel 600 literes, 9 éves szivar alakú hordóban erjedt és érlelődött, ami igazán jellegzetes, gazdag aromákat eredményezett. 

Edvi Illés Hajnali Rizling 2020 (Badacsony) Már az első szippantásra egy igazi hamisítatlan badacsonyi boréletérzés… Igazi terroir bor, sósság, ásványosság, kovakő, bazalt, citrusok, jonatán alma, szépen integrált hordó, jó érzetű fával, lendületes savakkal, elég hosszú a korty. Most még jobb volt mint legutóbb! Jó ez bor még mindig! Bizony készült egy kiváló podcast, hallgassátok szeretettel: katt ide!

Pannonhalmi szelek

A pannonhalmi bencés apátságot 996-ban alapította Géza fejedelem, csehországi, itáliai és bajor bencés szerzetesek meghívásával. A monostor szerzeteseinek életét századokon át, nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor. Az apátságnak egészen az 1945 utáni államosításig saját borászata volt, századfordulón a birtokainak mérete elérte a 100 hektárt. Ez a hagyomány került megújításra a szőlők visszaszerzésével, újratelepítésével és a pincészet 2003-as megnyitásával.

Pannonhalmi Főapátság Pincészete Pinot Noir 2023 (Pannonhalmi Borvidék)

Liptai Zsolttal a borásszal, Év Bortermelője (2024) egy igazán tartalmas anyagot vettünk fel: katt ide!

Pannonhalmi Főapátság Pincészete Pinot Noir 2023 (Pannonhalmi Borvidék) Illatában megtalálható a nyári piros gyümölcsök kavalkádja, egy csipetnyi fűszerességgel, ízében az érett gyümölcsöket idézi, melyet finoman egészít ki a hordóhatás. Három dűlő tőkéinek termése egy újvilági borászatoknál használt módszerrel (6 napon keresztüli hidegmacerálás) kerül feldolgozásra, majd 10 hónapon át részben első-, részben pedig másodtöltésű hordóban érlelődik. Az átlagos Pinot noir boroknál testesebb, komplex bor. Ezzel tökéletes egyet tudunk érteni, egy igazán “vérbő” pinot, mélyebb, mint az átlag. Mind aromatikában, mint testben, tanninban és szemtelenül fiatal, kell még neki az idő, de már most megmutatja a nagyságát.

GT50+, még 50+-osan is van élet!

Günzer Tamás Pincészete GT50+ 2021 (Villány) Villányi védett eredetű prémium száraz vörösbor DHC Villány „Az 50. életévemet betöltve kaptam ihletet e bor elkészítésére, benne több évtizednyi tapasztalat és munka lakozik. A bor egy prémium villányi házasítás, mely Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Kékfrankosból áll. Szép test, elegancia és hosszú korty jellemzi. Egészségére minden kedves Borkedvelőmnek” Günzer Tamás

Günzer Tamás Pincészete GT50+ 2021 (Villány)

Tökéletesen egyetértünk a leírással. Ez a bor már most a csúcsán van, nagyon egyben van ez a cuvée, a tökéletesre húzott házasítás. Feszes, szép a hordó, gyönyörűek a gyümölcsök, réteges szerkezet. Amiért szeretjük a villányi vörösborokat. Fekete áfonya, szilva, eper, meggy, tejcsokoládé, kávé, szerecsendió, érett tanninok. Lendületes, fiatalos és egyben érett ez a bor. Van alkohol, de cseppet sem lóg ki belőle ilyen test mellett. Olyan ez a bor, amiért szeretjük a villányi vörösborokat! és bizony készült egy kiváló podcast, hallgassátok szeretettel: katt ide!

Nyerő Család

Ekkorát még nem koppant főszereplő

Mikael, a férj, apa és gyógyszerkísérletben résztvevő már teljesen elszabadul, de nem az új hatóanyag miatt. Mikael meg van győződve, hogy agresszivitását és mentális erejét a pirulától kapja. Iszonyatos a csalódása amikor közlik vele, hogy csak placebot szedett. Ekkor ön és közveszélyessé válik a lánya előtt is lelepleződik (naplóírás) és majdnem megöli őket. Nagyon feszült percek ezek a filmben, amikor élet és halál között lebeg a család. Szerencsére nem történik tragédia, de Mikael egy morális nullává válik és az asszonytól is válik. Vidéki szülőfalujában végzi magányosan, kitagadva…  

Gratulálunk a nyerteseknek és az est közönségszavazásán első helyet megszerző bornak: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 (Tokaj) Tripla győztes, hiszen bármikor indítottuk, minden mezőnyből első díjjal távozott!!!

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 (Tokaj) Első győzelme: https://ihatobb.hu/vakacio-bormozival/ Második győzelme: https://ihatobb.hu/oszi-hullo-levelek-a-bormozin/ Harmadik győzelme: https://ihatobb.hu/nem-feltunk-a-szelek-bormozitol/

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )