2014. október 4. – Az ihatóbb Magyarországért
Itt van az október, elég álmos-esősen. Sok borászat szőlő nélkül maradt, vagy épp próbálja menteni a menthetőt. Megérkezett az őszi kórokozó, torok és orrtelítő verzióban, amely a borkortyolók réme. Mi lesz veled szaglás, ízlelés? De még egy hetünk van, hogy felkészüljünk a most már hagyományos (2. alkalom) Nagy Olaszrizling Kóstolóra. Addig egy kis kedvcsináló…
Még várunk vele…
Szert tettünk egy 10 éves példányra, még nem mertük kipukkasztani: egy villányi 2004-es Mayer Olaszrizling. Itt van a képünkön is, egyelőre még a hűtőben várja a nagy bontást. Szóval már csak egy hét, és újra Olaszrizlingben fürödhetünk. Mely bor bár nem is olasz, és nem is rizling, azért mégis az egyik legfontosabb fehérünk.
Miért éppen olaszrizling?
Tudnotok kell, hogy mi az Olaszrizling! Fehér bor? Az! Az olaszok főleg vörösök nem? Nem! Ez nem is olaszbor! És? Na, neked el kell jönnöd október 11-én. Hová?
Prémium kóstolás
A Winelovers következő prémium boros rendezvénye a Nagy Olaszrizling Kóstoló, mely október 11-én (szombaton) 14.00 – 22.00 között kerül megrendezésre a Sofitel Budapest Hotelben (1051 Budapest, Széchenyi tér 2.)
Az olaszrizling hazánk egyik legjelentősebb fajtája, hiszen a legnagyobb területen termesztett fehér szőlő, és szinte mindegyik borvidéken megtalálható. Különlegességét az adja, hogy visszafogott aromái révén képes kifejezni a termőtáj adottságait, különös tekintettel a Balaton északi partjának és Egerszólát dűlőinek vulkanikus talajára. Az Olaszrizling Október célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a különleges fajtára, megmutassa kiemelkedő adottságait, változatosságát. Az olaszrizling nemcsak a mindennapok bora lehet, hanem dűlőszelektált és válogatás tételei által az egyedi alkalmak méltó kísérője is.
Előre tudjuk, hogy nem kortyolhatjuk végig a sort, egyszerűen egy 8 órás műszak alatt lehetetlen. Nem tudsz dönteni? Zokog a szíved és májad a választási kényszer alatt? Erre jók a mesterkurzusok, melyek kiragadnak egy-egy borvidéket, stílust egyebet… Vagy teljesen szabadon, ahogy jönnek a standok sorban…
A program
Graševina: akkor és most
2014. október 11. 12:30-14:00
A horvátok legnépszerűbb fajtája a graševina, azaz az olaszrizling. A teljes termőterület negyedét elfoglaló fajta elsősorban a kontinentális borvidékeken terem, olyan kiváló termőhelyeken, mint Kutjevo, a Drávaszög (azaz Baranya horvát része) vagy éppen Ilok. A graševina–sztori az utóbbi években nemzetközileg is egyre több figyelmet vált ki. Tematikus kóstolónkon Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, a horvát borok szakértője mutatja be négy borpároson keresztül, milyen a graševina fiatalon és milyen az ugyanarról a területről származó bor éretten. Négy pincészet, négy termőhely, nyolc bor.
Olaszrizling a Balaton körül
2014. október 11. 15:00-16:30
Az utóbbi években egyre inkább láthatóvá vált, hogy az olaszrizling szőlőfajtát a Balaton partján dolgozó borászok veszik legkomolyabban. Ezeken a tájakon az olaszrizling nem pusztán a borsor elején található könnyed fehérbor, hanem sok esetben a pincészet csúcsbora. Hogy ez miért alakult így, arról Mészáros Gabriella beszél. A boroktató, borszakértő a tó körül fekvő hat borvidéket veszi sorra, elemezve azt, hogy az egyes termőtájak és évjáratok hogyan járulnak hozzá a végső borstílus kialakulásához. A mesterkurzus borsorát a Bortársaság kínálatából állítottuk össze.
Csopaki Kódex mesterkurzus
2014. október 11. 17:30-19:00
A csopaki borászok – annak érdekében, hogy a régiónak, mint bortermő területnek arcot adjanak – létrehozták a Csopaki Kódex önkéntesen vállalható eredetvédelmi rendszerét, amely kizárólag az olaszrizling szőlőfajtára épít. A céljuk az, hogy a település határában fekvő ültetvényekről származó olaszrizlingeket egy kiismerhető, körülírható bortípussal és a megbízható, magas minőséggel köthesse össze a fogyasztó. Ennek érdekében egy több szintre épülő rendszert hoztak létre, amelynek többek között része a szőlészeti és borászati munkák ellenőrzése, valamint egy borbírálat, amelyet egy független borszakértőkből álló zsűri végez. A mesterkurzuson alapos betekintést kapunk a Csopaki Kódex koncepciójába, és megkóstolhatjuk az első Csopaki Kódex borokat.
Kattints ide további információkért!
A kóstoltató pincészetek listája:
1
2Ha Szőlőbirtok és Pincészet, Szent György-hegy
2
Babarczi Szőlőbirtok, Győrújbarát
3
Bakó Ambrus, Badacsony
4
Bazaltbor Badacsony Kft., Badacsonytomaj
5
Bencze Pince, Szent György hegy
6
Bezerics Borház, Keszthely
7
Bock Pince, Villány
8
Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj
9
Bott Frigyes, Felvidék
10
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Balatonboglár
11
Bussay Pince, Csörnyeföld
12
Canter Borház, Zánka
13
Csernyik Pince, Gyöngyöstarján
14
Csetvei Pincészet, Mór
15
Csobánci Bormanufaktúra, Diszel
16
Dalmácia Konoba borpince (Ilocki Podrumi, Kalazic)
17
Dénes Hegybirtok, Ság-hegy
18
Dobosi Pincészet, Szentantalfa
19
Dúzsi Tamás Pincéje, Szekszárd
20
Első Magyar Borház Szeremley Birtok, Badacsonytomaj
21
Fekete Pince, Somló
22
Figula Pincészet, Balatonfüred
23
Gál Lajos Pincészete ,Eger
24
Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Szigetcsép
25
Grasevina Croatia
26
Guden Kisbirtok, Paloznak
27
Hertzka Birtok, Balatoncsicsó
28
Hilltop, Neszmély
29
Homola Pincészet, Paloznak
30
HR Winery, Kürti borvidék
31
Istvándy Jenő Pincészete, Szentbékkála
32
Istvándy Pincészet, Káptalantóti
33
Jásdi Pince, Csopak
34
Káli Kövek, Köveskál
35
Karner Gábor, Szűcsi
36
Kasnyik Családi Pincészet, Kürt
37
Koczor Pincészet, Balatonfüred
38
Kolonics Pincészet, Somlóvásárhely
39
Kőróka Pincészet, Mindszentkála
40
Kreinbacher Birtok, Somló
41
Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
42
Légli Otto, Balatonboglár
43
Léránt Pince, Badacsony
44
Lídia Borház, Zánka
45
Losonczi Bálint, Gyöngyöspata
46
Mátyás Pince, Kürt
47
Németh Pince-Szalai Attila, Badacsony
48
Nyári Pince, Szent György-hegy
49
Pállfy Pince, Köveskál
50
Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma
51
Pántlika Pincészet, Dörgicse
52
Petrányi Pince, Csopak
53
Pócz Pincészet, Balatonboglár
54
Sabar Borház, Káptalantóti
55
Skizo Borház, Badacsonytördemic
56
Skrabski Pince, Balatonudvari
57
Söptei Pincészet és Étterem, Csopak
58
Spiegelberg István, Somló
59
Strekov 1075, Kürt
60
Szászi Pince, Hegymagas
61
Szent Donát, Csopak
62
Sziegl Pince, Hajós
63
Szöllősi Pincészet, Neszmély
64
Tornai Pincészet, Somlójenő
65
Trombitás Borház, Szentbékkála
66
Válibor, Badacsonyörs
67
Veress Családi Borpince, Csáford
68
Villa Tolnay, Gyulakeszi
69
Winelife, Sopron
70
Zsirai Pincészet, Somló