2014. november 11. – Az ihatóbb Magyarországért
Megvannak, megvannak mind az öten! Az ötök bandáját, akik közül csak egy, csak egyetlen lehet a győztes. A jelölési rendszer új volt, a jelölők köre is változott némiképp, sőt most három jelöltet is lehetett javasolni. Aztán nem született meglepetés, vagyis egy mindenképp. Idén egy jelölt visszalépett, nem vállalta a továbbiakat. Pedig már ott volt az elismerés kapujában vagy mégsem?
Meglepetés nem történt, hiába a változások, nem hoztak be új jelölteket. A meglepetés, hogy Heimann Zoltán, szekszárdi borász visszalépett. Ő nem szeretne tovább részese lenni a választásnak. Rangsorban ő volt a második (szintén szekszárdi) Dúzsi Tamás mögött a legtöbbször jelölt. Ezzel jelentősen növelte a rivális szekszárdi Dúzsi Tamás esélyeit, akinek az idei végső győzelmére már most sokan mernénk fogadni. A Heimann-birtokra telefonálva (nem én voltam az első, sem az utolsó ebben az ügyben) személyesen Heimann Ágnes, a borász felesége biztosított arról, hogy jó okkal, meggondoltan lépett vissza a borász. Illetve a mai nap folyamán (2014.11.11-én) elkerülve a sajtó torzításait, kiadnak egy közleményt a helyzetről.
Sokan szerették volna, hogy az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Bussay László kapja meg a díjat posztumusz. Az Akadémia ezt a lehetőséget nem támogatta, és így a zalai borászra leadott jelöléseket nem tekintette érvényesnek.
Természetesen, ahogy az lenni szokott, különböző fórumokon újra megindult a találgatás a jelölés és egyáltalán a díj komolyságát illetően.
Magam is abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy jelölhettem. Az én jelöltjeim nem kerültek be, mint sok más jelöltállítónak. Részlet a Magyar Bor Akadémia leveléből: „Kedves Nyulasi Gábriel István! Köszönjük, hogy elfogadta a Magyar Bor Akadémia felkérését, és elküldte jelölését, mellyel hozzájárult az „Év Bortermelője Magyarországon 2014” díj jelöltjeinek kiválasztásában. A Magyar Bor Akadémia idén 24. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését.”
Én „leszavaztam”, de ezt 450 főből kevesebb, mint a fele tette meg. A legnagyobb közösségi portálon már elkezdődött a „begyűjtése” a szavazatoknak, egy frissen alakult csoportba minden szavazó „bevallhatja”, hogy kire adta le a voksát.
Egyesek már temetik a díjat, és teljesen súlytalannak látják minden szempontból. Ezzel szemben a realitás az, hogy lehet, hogy veszített a kicsit a jelentőségéből, de még mindig erőteljes marketingértékkel bír. Az átlagfogyasztónak teljesen mindegy, hogy ki és hogyan dönti el, hogy adott évben ki legyen az Év Bortermelője. A lényeg számára a név, (és mint egy év ország tortája esetében) és leveszi a polcról mondván, idén ez a legjobb borász bora és megkóstolja.
Ahhoz viszont, hogy a díjból kihozzák a maximumot, tehát egy erőteljesebb marketinglöketet kapjon a pincészet az elismerés önmagában kevés. Ehhez bizony rengeteg munkára van szükség, okos és jól pozícionált stratégiával kell a piacot meghódítani ezzel a kitüntetéssel felvértezve. Erre is láttunk az évek során számtalan pozitív és negatív példát egyaránt.
A jelöltek sora:
(ABC sorrendben) Bolyki János – Egri borvidék Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék Szőke Mátyás – Mátrai Borvidék
Bolyki János idén másodszor lett jelölt. Egy életvidám, jó humorral megáldott fiatal borász, akit mindenki Bolyki Janiként emleget. Családjában nem volt hagyománya a borkészítésnek, így nagyszülei révén szőlészként indult a pályán, de hamar rájött, hogy tovább kell lépnie, és a borászatban szeretne kiteljesedni. Jani mára 26 hektáron gazdálkodik, borai Európa szinte minden országában megtalálhatók. Volt már az Év Fiatal Borásza, az Év Egri Borásza, Az Év Gasztro Borásza, és az Év Üzletembere díj keretében a Jövő Ígérete.
Borbély Tamás, a legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. Tamás idén harmadik alkalommal került a jelöltek közé.
Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan „rosékirályunk” idén ötödik alkalommal került a döntőbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott, családcentrikus és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállják a helyüket, csak idén a rosé világbajnokságról, vagyis a Mondial du Rosé 2014 versenyről 3 aranyérmet hoztak haza. Ahogy ő is mondja: a titok az, hogy nincs titok.
Koch Csaba az egyik új szereplő megmérettetésen. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Csaba nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak a borvidéken, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. Ők nyerték el idén az „Az Év Pincészete” díjat is. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.
Szőke Mátyás műszaki ember, de szüleinek köszönhetően a 70-es évek óta foglalkozik a Mátrai borvidéken borkészítéssel. 70 éves elmúlt, életműve szerteágazó, megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával fáradhatatlanul, szívvel és lélekkel, melynek eredményeként nagyon sikeresen szerepel helyi és országos borversenyeken. Borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése bizonyára eddigi életművének szól.
Bortársak, szerintetek még kérdéses, hogy Dúzsi Tamás viszi haza az elismerést Szekszárdra?
A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 21-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre a Magyar Bor Akadémia honlapján lehet jegyet vásárolni. A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki nyerje el a borászok Kossuth-díját, vagyis az „Év Bortermelője
Magyarországon 2014.” elismerő kitüntetést. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 5-én kerül sor a Budavári Fortuna Étteremben.
www.magyarborakademia.hu