2011. szeptember 20. – Nyulasi Gábriel István
Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség, ott voltunk az első hivatalos sajtótájékoztatón. Minden oldalról képviseltette magát a szakma a Kárpátia Étteremben. A boros iskolák, a boros sajtó, vendéglátók, borászatok képviselői között pezsgő hangulatú, gondolatébresztő beszélgetés alakult ki. A célok közösek állapítottuk meg, Káli Ildikóval a Szövetség elnökével. Milyen az igazi sommelier? Erre is választ kaptunk, és még egy sor egyéb fontos kérdésre is.
Káli Ildikó a Szövetség elnöke, Kovács Antal alelnök, Klemens Ádám főtitkár felváltva szólaltak fel a sajtóeseményen. Friss, cselekvő, határozott jövőképpel induló szervezetet szeretnének alakítani. A minőség, a megújulás, a kapcsolatok a fő irányvonalak. A gasztronómia forradalma hívta életre a szövetséget, mi hozzátesszük, hogy a magyar bor fejlődése is időszerűvé tette a megalakulást, amelyet mindenki várt. Nagy lehetőség előtt Magyar Sommelier Szövetség, élére állhat a fejlődésnek és egyúttal fokozhatja és kontrollálhatja is azt. Mit tegyen az aki be szeretne lépni? Tagokká elnöki bizottsági döntéssel lehet válni, előtte a megfelelő ajánlás szükségeltetik. Bővebb információk a mától üzemelő honlapon: http://www.sommelierhungary.hu
Hogy lesz valaki sommelier? Magyarországon jelenleg van OKJ-s képzés, de az nem kielégítő, nem igazán élő tudással vértezi fel a tanulót. A Szövetség szeretné a boros iskolákkal ( WSET, Soós Borászati Iskola, stb.) együtt kialakítani az egységes képzési rendszert.
Részlet az alapító tagok hitvallásából: „A Magyar Sommelier Szövetség tagjai mélyen elkötelezettek a szakma élet jó hírének öregbítése mellett. Pártolóink a hazai és a nemzetközi gasztronómiai élet nívós szereplői, borászatok, éttermek, forgalmazók, ami lehetővé teszi, hogy tagjaink egy olyan friss, pezsgő szakmai élet részesei lehetnek, ami napi szinten inspirálja őket, fejleszti tudásukat, tágítja ismereteik körét.
Célunk, egyszerre a hagyományőrzés és a hagyományteremtés: fontosnak tartjuk, hogy ennek az értékes, méltán megbecsült szakmának a hagyományait megőrizzük, ugyanakkor friss, dinamikus irányzatokat is átemeljünk a mindennapi munkánkba.” (http://www.sommelierhungary.hu)
Kovács Antal, régi ismerősünk, (többek között pincearon.hu) aki többszörös sommelier bajnok, és a magyar bor elkötelezett híve – kifejtette, hogy mindenek előtt magyar borokat kell egy honi sommeliernek ajánlania, de ismernie kell a külföldi palettát is. Ki az igazi sommelier, tette fel a nem is annyira költői kérdést az alelnök. A válasz: A sommeliert úgy kell elképzelnünk, mint a főszakácsot, aki minden ételért felel, szóban forgó emberünk az italok oldalán áll. Tehát az ásványvíztől a kávén át, a sörök, borok, és egyéb alkoholos és mentes italok minőségéért és megfelelő felszolgálásáért felel. Menedzseli az italkészletet, keresi az új beszállítókat, ügyel a változatosságra és a minőségre. Több mint borfiú, a főszakács egyenrangú társa!
A hivatalos kérdések megvitatása után a szomszéd teremben sor került a Szövetség első borkóstolójára is. Kitűnő magyar borokat párosítottak össze sajtokkal, a sommelierek bemutatták a borokat, majd sor került a borok közös kóstolására. Kötetlen beszélgetések alakultak ki a szakma képviselői között, ezzel is erősítve a kapcsolatokat.
Ezúton kíván jó munkát a Magyar Sommelier Szövetségnek Az ihatóbb Magyarországért Egyesület, hiszen céljaink közösek, mindketten egy magasabb nívóra szeretnénk emelni a bor(ital)kultúrát.