2010. december 23. – Nyulasi Gábriel
„Hitvallásom, hogy vissza kell adni a borvidék becsületét és kiemelni a szülőföld értékeit Istennek tetsző módon. Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek…” – olvasható a Maurer Oszkár borászata honlapján. Sokan nem is tudják, hogy a magyar bortörténelem micsoda tárháza a borvidék, hiszen számos szőlőfajtának származási helye Szerém, illetve Szerémség közvetítésével jutottak el más borvidékeinkre is. Ilyenek a Furmint, Szerémi Zöld, Bakator, Ezerjó, Kövidinka, Mézes Fehér, Vadfekete, stb. Innen terjed el a Kadarka, amely a törököktől átvett fajta, már az 1440-es években jelen van. Az örökség, a nagy múlt kötelez – az újjáélesztés feladatából a Maurer Borászat kiveszi a részét.
– Mi foglalkoztatja Önt mostanság?
– Ma a legfontosabb, az ami ma történik és minden nap ugyanezen alapelv szerint telik. Karácsony időszakában, és így az év végén még egy „utolsó” hajrával az (ünnepi borkóstolók, értékesítés, adminisztráció) megpróbáljuk méltóságteljesen lezárni a 2010-es évet, hiszen ilyenkor a munka mellett legalább akkora hangsúlyt kap a család, és az ünnepre való átszellemülés is. Az újborok az aszúeszenciák kivételével kierjedtek, és mivel Szerémben nem volt túl hűvös és csapadékos az ősz, így elfogadható évjárat született. Közben már tornyosulnak a feladatok előttünk (metszés, támberendezés kihelyezése, földmunkák, stb.), és csak remélni tudom, hogy az időjárás hagyni fog bennünket dolgozni. Jövőre termőre fordul a szőlőink nagy része a hajdani királyi dűlőkben. Már most jól meg kell fontolni, hogy a metszéssel milyen minőségben és mennyiségben kell gondolkodni az egyes dűlőkben. Ha 2011 jó év lesz, akkor rajtunk nem fog múlni, és talán egy újabb lépést tehetünk a szerémi borvidék újjáélesztéséért.
– Mit üzen Az ihatóbb Magyarországért mozgalomnak?
– Arra szeretném felhívni a borivó magyar emberek figyelmét, hogy próbáljanak nagyobb fokú tudatossággal közelíteni a borokhoz, és úgy általában mindenhez, amit megisznak és megesznek. Minél természetesebb módon termelt borokat igyanak, és ne technológiák és adalékanyagok által a természetességében felülbírált borokon keresztül ismerkedjenek a dűlőkkel.
– Kit említene meg, mint borászt, vagyis kinek adná tovább a szót?
– A Demetervin pincészetre, Demeter Novák Endrére gondolnék. Kitűnő bort készítenek egészséges életlátással.