2014. július 17.- Az ihatóbb Magyarországért
Két szikár véleményt csatolunk a Tokaj Nyitányhoz, nem voltunk ott, mert mindenütt nem lehet. Apró csalódások és örömök követik egymást a tudósításunkban. Két egymástól függetlenül kóstoló hölgyet kérdeztünk meg a rendezvényről, melyet évek óta figyelemmel kísérünk. Hiszen Tokajnak nagyon kell a belföldi piac is, sőt! Kiemelt lett a borvidék, Tokajon most soha nem látott lehetőségek nyílnak meg a borászatok előtt a kormányzati támogatásokkal. A Nyitányon a Furmint a központban, volt aszúbár is a belső udvarban. Ismét a Borjour volt a házigazda…
Bor Panni
A Tokaj Nyitány keretében (2014. június 20.) harmadik alkalommal nyílt lehetőség a száraz borairól is egyre népszerűbb borvidék megismerésére. A Borjour és a Tokaj Reneszánsz Egyesület jóvoltából tizenöt pincészet kínálta borait az Ybl Palotába látogatók számára.
A sétakóstolón elsősorban száraz, reduktív borokat tesztelhettek az érdeklődök. A repertoárban ugyanúgy meglepetést okozott néhány kevésbé ismert nevű borászat rendkívül tiszta, harmonikus tétele, mint a felkapottabb pincészetek – talán a magasabb minőséget kereső borkedvelők számára – kissé csalódást okozó válogatása. Ritkaságként a két pincészetnél is bemutatott, házasítás nélküli Kabar említhető.
A mesterkurzusok résztvevői a pezsgők és aszúk világában is elmerülhettek.
Pezsgőkészítéssel öt éve kísérleteznek Tokajban, mostanra már egyaránt születnek hagyományos és tartályos, továbbá hordóban érlelt tételek. A nemes feladat egyelőre kísérleti szakaszban tart, a tokaji pezsgő még keresi önmagát. A megoldás kulcsa a Furmint lehet, ezt az elgondolást erősíti, hogy többek tetszését is egy nyers, száz százalékban Furmintból készült, kifogásolhatatlan pezsgő nyerte el.
A száraz borok felé forduló trend ellenére sokan voltak kíváncsiak az 5 és 6 puttonyos aszú borokra is. Ezekben Tokaj ritkán okoz csalódást, így most is jó benyomásokkal térhetett haza az értő közönség.
Bor Mari
A Tokaj Reneszánsz, Tokaji Nagy Borok Egyesülete idén is megtartotta rendhagyó évjárat-bemutatóját Budapesten, ezúttal az V. kerületi Ybl Palotára esett a helyszín választás.
A Borjour szervezésében lebonyolított Tokaj Nyitány rendezvény minden eddiginél lazább, fiatalosabb stílust képviselt. Az épület belső udvarában felsorakozott borászatok asztalai körbe ölelték a színes lampionokkal díszített szökőkutas helyszínt, ahol a termelők száraz és késői szüretelésű tételeit kóstolhatták a vendégek. Az aszú borok külön bárpultot kaptak, ahol fizetős rendszerben az 5 és 6 puttonyos édes nedűk kerültek felszolgálásra.
A Tokaji pezsgők és az új, piacra kerülő 2010-es évjáratú aszúk külön mesterkuzusokon mutatkozhattak be. Márkus György champagne szakértő értékelte a bubis tokaji tételeket, a 2010-es nehéz évjárat aszúit pedig a termelők maguk reprezentálták.
Összességében jól éreztem magam a rendezvényen, de véleményem szerint (és a jelenleg zajló Tokaji brand építési folyamatokat figyelembe véve is) Tokajt magasabban kell pozícionálni a fogyasztók felé a hasonló eseményeken, különösen, ha a top borászatok bemutatkozásáról van szó.