Itt a Csernus kávé: A Depresso!

2015. február 22. – Nyulasi Gábriel István

42, Big blue, Eger, kávé, bor, ez mind összefügg és a titokra fény derült. A KávéBár Bazáron mutatta be új termékét Csernus doktor a tőle megszokott lazasággal tartott előadás keretében. Vagyis inkább pici pszicho terrorral kísért felvezetés volt, amit harmonikusan megspékelt a személyes élményeivel. Éppen csak alapjáratra kapcsolta a „szopórollert” ez részéről egy csuklómozdulat volt, ennél ő sokkal nagyobb nyomást tud teremteni. Ám erre most nem volt szükség, hiszen a főszerep a Depresso kávét illette meg. A Depresso Csernus doki új kávé termékcsaládja, ami egyben az Egerben most (február 24. !!!)megnyíló kávézó és bár neve is.

A kihívás

A haza „pszichomókusa”akit senkinek sem kell bemutatni, mert a kétezres évek elején hihetetlen népszerűségre tett szert új típusú lélekgyógyító módszerével és ezzel jól sáfárkodott.

Csernus Imre (Verbász, Jugoszlávia, 1966. március 2. – ) magyar pszichiáter. A Viasat 3 televíziós csatornán sugárzott Bevállalja? című műsorral lett az ország közismert „kiabálós” pszichiátere. (wikipedia)

Csernus dokiért rajonganak, ám tartanak is tőle, ez az előadáson is megmutatkozott. Életem első boros interjúját vele készítettem el 2008-ban, nagy kihívás volt és rettenetesen izgultam. Híres élve boncoló módszerét rajtam is gyakorolta a borozós, szalonspicces beszélgetés alatt. A cikk itt érhető el: dr.Csernus Imre, ahogy még nem ismerjük: A Borbarát…

Bárkin lehet fogást találni és Csernus doki bizony megtalálja…  Az interjú jól sikerült és azóta megismertük az AÉS-t az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot, melyet részben ő alapított, tehát a Csernus bort és most a kávépiac is meghódítás előtt áll a Depresso kávéval. Bár hoztam magammal külön tudósítót a KávéBár Bazárra, úgy gondoltam az érintettség és a barátság révén magam írom meg ezt a posztot.

Depresso

Sokan kérdezik mi is az a Depresso kávézó és bár. Ha e keretek között gondolkodunk, akkor reggeli kávézós és esti társalgós bár szerepébe illene a hely. Az őszinte vendéglátás olyan, amitől otthon érezheti magát bárki, ahol nemcsak egy vendég, hanem annak szerves része is.

Bár az előadás beharangozója azt hirdette, hogy Csernus Imre ezúttal nem pszichiáterként jelenik meg a közönség előtt, ez a valóságban kicsit másképpen történt. Hiába, az évek meg a rutin… Csernus doki nem bújt ki a bőréből, minek is tette volna. Természetesen a Kávé-Bor-Mámor háromszöget megfelelően érintette, ám hosszú percekig tartotta a maga módján nyomás alatt a közönséget.  Bátorságpróbára hívta ki a szép számmal megjelenteket.Tamási Tibor, a Cirkusz Kávézó porondmestere is feltűnt néhány percre, aki elmondta, hogy bár nem szereti, de Csernus mindig kirángatja maga mellé és ezt kezdi megszokni. Csernus rámutatott egy-egy résztvevőre majd, az AURÁJUKBA toppanva hívta ki őket a közönség elé. Természetesen a kiválasztottak nem vállalták a feladatot, nem vágytak az adrenalin-fröccsre a közönség előtt. Csernus ezzel érzékletesen szemléltette, hogy miképpen bújunk el a kihívások elől és hogyan szalasztjuk el a kínálkozó lehetőséget.

A szürkék

Csernus továbbkereste a bátrakat a SZÜRKÉK között, mert az emberek nagy része szürke, ők az ő tanítómesterei, ám rájuk soha nem szeretne hasonlítani. Az ülve maradó hölgyek után megtört a jég és egy valóban szürke inget viselő fiatalember ugrott ki a publikum elé merészen megragadva a mikrofont és a lehetőséget. Látszott rajta a duzzadó önbizalom: trendi ing, csinos arc, amolyan szépfiú típus. Ő is megkapta a maga „csernusi” útravalóját mondván itt a fiatalember személyében a tipikus ego jelent meg, az Istent játszó öntömjénező egyéniség. Ne játszunk Istent, hiszen mi EMBEREK vagyunk, és bármilyen magas polcra repít minket a siker maradjunk emberek. Ez Csernus doki hitvallása is, a mai napig visszanyúl ahhoz a fiatalemberhez, aki 25 évesen átlépte a zárt osztály kapuját. Tehát ne felejtsük el, hogy honnan jöttünk.

A hit

Közben tovább mesélt arról, hogy mennyire könnyen és ösztönösen működnek a dolgok, ha rálépünk a saját utunkra és szívvel lélekkel, vagyis HITTEL végezzük feladatainkat.  Csak így lehet élni igazán, az érzelmeket kimutatva és olyan dolgokkal foglalkozva, amit szeret az ember. Ha olyan munkát végzel, amiben tartósan nem érzed jól magad, akkor bizony prostituálod magad. Csak hitelesen csinálhatjuk az életünket. Így alakult meg az AÉS-t az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok és lett rajta a Borterasz és Venyige Spa és lett Piranesi Díjas és most itt a saját kávé.

Big Blue

A nyomás folytatódott, a fiatalember némi álldogálás után visszaült a közönségbe és újra üres volt a hely Csernus mellett. De nem sokáig és ezúttal egy hölgy pattant ki mellé és ezt a gesztust, a bátorságot a publikum tapssal jutalmazta. A magabiztosságot mutató felnőtteket is oktató tanárnő, arra a kérdésre, hogy mennyire érzi jól magát egy kemény 90%-os választ adott. Amikor Csernus ezt a 90%-ot megkapargatta rögtön olvadni kezdett a személyiség és kiderült, hogy nem ennyire rózsás az állapot. Igen, egy dolog, hogy mit próbálunk mutatni és másik, hogy mi a valóság. Ne próbálkozzunk, az kevés. Hanem tegyük bátran amit tennünk kell és hitelesen éljük az életünket.

Csernus egyik kedvenc filmje a Nagy kékség, Luc Besson filmje, ami egy fantasztikus atmoszférájú víz alatti pszichothriller Jean Reno főszereplésével. Nekem is a gyengém ez a film, itt még nem kurvult el a rendező, hanem ütős alkotást vitt vászonra. Bár árnyalja a képet az amerikai moziknak a Nagy Kékség happy enddel végződött. A boldogságos amerikai befejezés itt…

Tehát az intuíció révén kipattant Csernus doki fejéből, a Depresso kávécsalád egyik tagjának a neve és ez lett a Big Blue. Már csak fel kellett hívnia Nezvál Mátét, a kávémestert, (42 Coffe alapítóját), hogy megvan a név és alkossa meg hozzá a kávét. És Máté megalkotta, mert beindította a név. Alkotott valamit, amiben hisz! Így kell ezt csinálni amíg élünk, mert másképp nem is lehet.

A nyomás alól felszabadult közönség az előadás után, mint amikor a főzés végén lerántjuk a fedőt a fazékról, kicsap a gőz és megindulnak az illatok, úgy indult el Big Blue-t kóstolni egy emberként.

A Depresso kávécsaládnak három tagja van jelenleg: Big Blue, White és Black. A Big Blue saját pörkölésű kávé, három termőhelyről: Guatemala, Honduras és Brazília.  Markáns ízvilágú, talán a tengerparti föveny is benne van, friss citrusok, helyre tesz, beindítja a napodat. Kóstoljátok meg!

Negyvenkettő

Az egyik kedvenc számom a Galaxis útikalauz, Douglas Adam klasszikus műve óta a negyvenkettő. Hogy miért éppen 42? Mert ez a világmindenség, az élet meg minden értelme! Hogy mit jelent? Na, ez egy másik kérdés…  Ám itt a Föld nevű bolygón van egy társulás, melynek szintén a 42 a kedvenc száma. 42 és barátai vagy 42 & Friends. Mi ez? És hogy jön ide? Az alapító a 42 Coffee, mert számukra az élet értelme egy hibátlan csésze kávé. Kerestek maguknak társakat, partnereket és végül barátokat találtak. Együtt meg szeretnék mutatni, hogy együtt mindenben jobbak lehetnek. A barátok:  42 Coffee, Espresso College, AÉS, Cirkusz Kávéház, Gusteau, Szent Tamás, Depresso, ÉS DELI.

Előadás után összefutottam Csernus dokival és megkérdeztem, hogy mi jöhet még? Esetleg egy Csernus parfüm? Az biztos nem, de lesz még az idén egy új Csernus dobás, az év vége felé. Ez elég újszerű és egyedi lesz. De addig is itt a Depresso kávé, amelyet lehet kortyolgatni és Egerben ne feledjétek: február 24-én (jövő hét kedden) nyílik a Depresso kávézó és bár.

Így a végén eszembe jutott, hogy jé, a 24. az megfordítva 42. szerinted véletlen? Nem hiszek a véletlenekben…