A Harminchat című, (röviden 36) filmet tekintettük meg a Novemberi BorMozin.
Nyulasi Gábriel István írása
Mi ez a Harminchat?
A 36 – Harminchat (36 Quai des Orfèvres) 2004-ben bemutatott francia krimi Olivier Marchal rendezésében. A film forgatókönyvét Olivier Marchal rendező megtörtént események alapján írta. Krími, akció, thriller, zsarufilm… Nem szoktunk felvenni a Bormozi műsorára, ilyen úgymond “profán” műveket, inkább a művészfilmek mezsgyéjén szoktuk meríteni. Ám úgy voltunk vele, hogy miért ne? Egy kis változatosság is gyönyörködtet, noha nem kenyerünk a gengszterfilmes zsáner. A film elején kiderülnek a szerepek a jó zsaru és a rossz zsaru is felbukkan. A rossz, az nem csak szimplán negatív, hanem gyomorforgatóan aljas lelkületű, akit kiválóan formáz meg Gérard Depardieu. A jó zsaru megszemélyesítője, akire majd a film során a sorscsapások sorozata zúdul a díjnyertes alakítást nyújtó Daniel Auteuil.
Lehet, harminchat alkalommal is írtunk
Nem mondtunk le a podcastről Zsuzsival, teljes nevén Gestas-Gál Zsuzsannával, aki a Gál Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi és marketing feladatait oldja meg nap, mint nap. Sikerült is, bár a pezsgőt nem sikerült megkóstolni, de ami késik nem múlik! Podcastért: katt ide! Édesanyja, Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza kapta meg az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától 2013-ban, első nőként a díj történetében. Imádjuk a családot a borokat a birtokot, bortúrázni náluk voltunk a legtöbbet. Mivel is lehet jól kezdeni egy borsort, mint bubival.
Gál Pincészet és Szőlőbirtok Jóbarát Gyöngyöző 2023 (Kunság) Egy igazi VINAGORA champion díjas bubis borocska. Rajnai és olaszrizling kb. fele-fele arányban. Citromsárgás szín, jó bubizással kerül a pohárba. Be kell hűteni rendesen egy igazi jolly joker, lehet étkezés előtt – aperetifnek, lehet étkezés közben – kísérőnek, (saláta, tészta, vagy akár disznótoros ételek), étkezés után – digesztívnek vagy étkezés helyett. Illatban nectarin, fehérhúsú barack, nyári alma, lime kellemes egyvelege. Jó svádájú savak, megfelelő buborékszerkezet ennyi pont elég… Mire is? Hogy kérjünk még egy pal.., khm, pohárral. Továbbra is ott van a szeren a bubis bor!
Harminchat okunk van dicsérni
A Frittmann Borászat a Kunsági Borvidéken 2024 Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka & 2015 Év Pincészete & 2007 Év Bortermelője. Podcastért: katt ide!
Frittmann Borászat Irsai Selection 2024 (Kunság) Selection boraink alapanyagát azok a szőlők adják, amelyek az évtizedek alatt a legkiválóbb minőséget mutatták saját területek között. Évek óta figyelünk bizonyos Irsai-ültetvenyeket, amelyek boraikban egyéni karaktert mutatnak. Idén augusztus 4-én volt a szüret, a selection mindig érettebb alapanyagot is jelent. Ezekben a borokban a könnyed gyümölcsösség gazdagabb beltartalommal párosul. A limitált palackszámú Irsai Olivér Selection kizárólag saját ültetvényről szüretelt erősen terméskorlátozott szőlőinkből készül. Reduktív erjesztés mellett igyekszünk a fajtakaraktert kidomborítani, borként részleges finomseprűs kevertetésnek köszönhetően vállasabb a bor tartalmasabb hosszabb zamattal bír. Tényleg robbant ez az irsai, hiperintezív aromatika. Ez tényleg kiugrik a pohárból, egyértelműen, de még az elegancia és a jóízlés határain belül. Gyönyörű citrusok, lime, grapefruit, ropogós és friss igazi Kunsági. Egy igazán vállasabb és különleges irsai, érződik benne a finomseprűs technológia. Krémes citrusok elegáns fűszeres licsivel. Nagyon kerek történet.
Harminchat és még egy pár szőlőszem…
A Hilltop küldetése, hogy minél több ember számára biztosítsa és tegye elérhetővé a kulturált és minőségi borfogyasztás élményét, és ennek köszönhetően folyamatosan fejlődjön a felelős magyar borfogyasztók közössége. Kamocsay Ákos
#Neszmély Közösségi bor
Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. A bor kerek, gyümölcsös íz világú, emellett határozott savakkal rendelkezik. A Neszmélyi Borvidék könnyedsége és lendületessége köszön vissza borból. Podcastért: katt ide!
#Neszmély Hilltop Pincészet 2023 (Neszmély) Összetevők: 35% szürkebarát, 5% irsai, 10% sárgamuskotály, 50% chardonnay. Nem hazudtolta meg magát a bor egy igazi #Neszmély, ám magán viseli a Hilltopos kézjegyet. Ez a fehér házasít érezhetően egy érettebb alapanyagból készült. Sorjáznak benne a trópusi gyümölcsök, ananász, maracuja, mangó. Jönnek a citrusfélék is, rendben van a savgerinc. Egyszerre élénk és érett, tehát egy jóivású cuvée.
A Menádokat már vagy harminhatszor be szerettem volna mutatni
Újabb díjnyertes bor, díjnyertes borásztól: A díj 2021-es nyertese Nyúlné dr. Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken található Nyakas Pincészet főborásza lett. Podcastért: katt ide!
Nyakas Pincészet Menádok Chardonnay 2017 (Etyek-Budai) Sur lie és batonnage technológiával készült, amely a seprőn tartást és a finom seprő kevertetését jelentik. Ennek eredménye egy komplex, nagy potenciállal rendelkező egyedi tétel. Kései szüretből származó, érett gyümölcsös, fűszeres illata kiegészül a 3 hónapos fahordóban való érlelés során kialakult jegyekkel. Így zamatban is telt, a természetes maradék cukor és a karakteres savösszetétel hatására igazán hosszú lecsengésű utóíz jellemzi.
Már ideje volt elfogyasztani, nem a túl a csúcson érzés, de már az érdemes bontani kategória. Meglepett a magasabb cukortartalma, sűrű olajosan folyó. Karamellás, pisztáciás, mandulás, trópusi gyümölcsök, aszalt barack hatások az orrban és szájban, a színe mélyebb arany. A savak is kapaszkodnak lime befőttes zamatokkal. Még egyben a bor, de azért ha van, akkor már túl sokáig ne tartsuk.
Díjak: Chardonnay du Monde 2020 – arany Challange International du Vin – 2019 – arany
Chardonnay du Monde 2019 – ezüst Vinalies Paris 2019 – arany
Vörös indítás: Zweigelt Hajósról
“Alapfilozófiánk, hogy érett és egészséges szőlőből lehet kiváló bort készíteni, ennek megfelelően gondosan ápoljuk szőlőültetvényeinket.” ….10 évesen, kacsolás és kötözés közben még nem tudtam, csak annyit érzékeltem az egészből, hogy nem játszhatok eleget. Ahogy felnőttem, már megtanultam becsülni, értékelni a földünket, ahova jó kijárni és a természettel együtt lélegezni.
Knehr Pince Zweigelt 2021 (Hajós-Bajai Borvidék) 2021-es évjáratú, szeptember közepén szüreteltük kézzel. Ezt követően 6 napig héjon áztatva, itt elindult az erjedés spontán. A préselést követően acéltartályban érleltük, egészen nyárig, ekkor egy új tölgyfahordóba került 2,5 hónapig, onnan palackoztuk le derítetlenül, szűretlenül. Zweigelt szőlőből készült vörösbor igazi jámbor. Puha tanninok, közepes test, gyümölcsös íz és illatvilágot elegáns fűszeresség egészíti ki. – ezt írja a pincészet a borról és mi tökéletesen egyetértünk ezzel. A gyümölcsösséget kicsit részleteznénk, szilvás meggyes frissességgel kényezteti, az embert a szegfűszeges, fahéjas fűszerességgel megáldott borocska. Már szépen érik, de a gyümölcsök szépen viszik még mindig a prímet. Podcastért: katt ide!
A Boroslány kékfrankosából harminhatszor is kortyolnánk
A küldött bor a Boroslány 2021-es Kékfrankos (Etyek-Budai), nagyon sokat jelent nekem, gyakorlatilag az út kezdete, életem első vörösbora. „Frenk” volt a munkaneve, tartályban, spontán erjedt, napi három csömöszöléssel. Tartályos érlelést követően derítetlenül, szűretlenül került a palackba. Fogyasszátok egészséggel, szeretettel készítettem. Zamatos és filigrán elegáns kékfrankos, nincs benne semmi robusztus. Már külsőre is áttetsző, mint egy pinot. Légiesen elegáns, szilva és meggy, szegfűszeg, pici sóssággal illatban és ízben egyaránt. A tanninok tökéletesen kisimulva, szép savak, gyönyörű, kerek történet még mindig! Podcastért: katt ide!
Harminchat démonnal is megküzdöttünk
Első szőlőültetvényünket 1989-ben vettük, azóta folyamatosan telepítünk, s jelenleg már 34 hektáron gazdálkodunk. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasításával készült, tizenkét hónapig új és használt barrique hordókban érlelt bársonyos, zamatos telt vörösbor. Agárdi Csóbor Démon 2019 (Etyek-Budai) Igazi bordeaux-t cuveé, varázslatos agárdi egyensúly. A lassan ötéves bor tényleg csúcsformában van, nem hiszünk a plecsniknek, de itt most valóban magasan van a mérce. Mindenből van ebben a borban, érett gyümölcsökkel fogad, fekete áfonya, epervelő, szilvalekvár, egy kis kávé, csoki, eukaliptusz, a tanninok is érettek, kerekdedek, megbabonáz ez a tétel daimonikus. A Daimon lehet jó tettre sarkalló entitás is, egy belső lelkivezető. Ez a bor is ilyen, csak jó dologra vezethet a fogyasztása! Podcastért: katt ide!
Harminchat ilyet is kell látni…
Szinte galaktikus mennyiségű fájdalmat és megaláztatást kell elviselnie a józsarunak. Természetesen a főhősünk kiszabadul és a bosszúállást elvégzi helyette a sors. Bár, már ott volt az ujja a ravaszon, de végül nem tette meg. Francia gengszterfilm, ilyet is kell látni, ahogy a bűn behálózza a rendőrséget is. Megtörtént események alapján, ez az eset felgöngyölítésre került, de vajon hány mocskos ügy került eltussolásra. Azoknak nincs más reményük, hogy majd intézi a karma vagy a Jóisten…
A MAINYÚLat sikerült plüssnyulak garmadájával elárasztani egyik vendégünk jóvoltából. Ha ellátogatsz az állandó bormozihelyszínünkre, még néhányat felfedezhetsz közülük, mivel Lesti Zoli (Podcastért: katt ide!) lányai lecsaptak a készlet javára!
Az este közönségnyertes bora: Frittmann Borászat Irsai Selection 2024 (Kunság)
GRATULÁLUNK!
A következő, január 23-i Első BorMozi elérhetősége: katt ide!
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )