2013. július 11.- Az ihatóbb Magyarországért
Bölcskén mindig jó bírálni, jómagam szinte hazatérek minden verseny erejéig. 2013-ban egy vörösboros bizottság elnöke lehettem. A borokon rajta volt a bélyeg: a forró 2012-es évjárat, ráadásul ketté is oszlott a bizottság. A bírálók egy része velem tartott és igyekezett reálisan megítélni a borokat, a másik fele picit felfelé húzta pontszámokat. Nem könnyű az elnök helyzete, a végére kiegyenlítődtünk. A verseny után az egyik lelkes szervezővel, barátunkkal: Baranya Istvánnal beszélgettünk a bölcskei boros összefüggésekről.
1. Milyennek ítéled meg a bölcskei terroir-t?
Bölcske a Duna partján fekvő település, így fontos tudni, hogy többnyire üledékes kőzetek alkotják az altalajt, így mészkő és lösz az, ami a legjellemzőbb. A talaj felső részein sok helyütt jellemző a homok, barna és fekete homok, és a változatosságnak még egy csavart adva, az agyag és a barna erdőtalaj is jellemző egyes területeken. Rendkívül sokszínű vidék ez, ha lennének dűlő nevek még egy dűlőn belül is több fajta földtípust fedezhetnénk fel. Fontos bizonyos területeken a Duna hatása is, a Dunára néző területeken a régi öregek vörös bort adó szőlőket telepítettek. Biztos tudtak valamit, de nagyon kíváncsi lennék egy furmintra vagy olaszrizlingre is ezeken az oldalakon. A napsütéses órák száma, a hő összeg Szekszárdéval szinte megegyezik. Mindezek miatt úgy vélem, meg kell találni a változatos talajokhoz a szőlőfajtát és bármelyik borvidékkel fel tudjuk venni a versenyt, ha a tudás ott van a termelő mögött.
2. Milyen Bölcske helyzete? Van-e fejlődés a Tolnai borvidéken?
Bölcske egy mezőváros volt régen is, a helyzetünk a mezőgazdaságban stabil, sokan élnek itt a földművelésből, de a szőlőtermesztésből, borkészítésből senki sem. Van egy felnövekvő generáció, aki máshol keresett pénzéből szőlőt telepít és bort készít, néhány száz hektoliteres tételben. Azt látjuk, hogy egyre többen vállalkoznak arra, hogy megmutassák mit is tud az itteni terroir. A fejlődés látható, de az út elején járunk. Bölcske és a Tolnai borvidék egyelőre egy érintetlen gyöngyszem néhány hódítóval.
3. Jellemző-e az összefogás a helyi gazdákra?
Nem ez lenne az első gondolatom, ha a helyi gazdákat kellene jellemezni. Az összefogás abban nyilvánul meg, hogy a kisebb pincék tanácsokat kérnek szőlészet és borászat terén a tapasztaltabbaktól, ha van egy falusi rendezvény szívesen adnak 5-10 liter bort hogy kóstolja meg a nagyérdemű, de termelésben, marketingben, megjelenésben még nem látszik az összefogás. Még! Éppen mostanság alapítottunk egy Borklubot, aminek a tagjai olyan helyi bortermelők, akik a minőséget reprezentálják. Szeretnénk közösségi programokra, pincefalu fejlesztésre pályázni, reménykedem benne, hogy ez meghozza az együttműködést.
4. Milyen visszhangja volt a gazdák körében a megjelentetett cikknek?
Akikkel beszélek és olvasnak online médiát, mindannyian arról számolnak be, hogy barátaik ismerőseik, egyesek vásárlói megemlítik, hogy hallottak róluk, olvasták a cikkeket, mindenki örül annak, hogy elkezdtek Bölcskéről beszélni. Ez jó mindenkinek, az olvasóknak is, mert Bölcske és a Tolnai borvidék mindenképpen újdonság, és a gazdáknak is, mert a visszajelzések miatt egyre többüknek jut eszébe, hogy a pár száz literes saját fogyasztás mellett akár lehetne többet is termelni, mert ha el tudja adni, jól jön manapság az a kiegészítés mindenkinek.
5. A bölcskei borverseny hogyan változott az évek során mióta aktívan részt veszel a szervezésben?
A bölcskei borversenynek több mint 40 éves hagyománya van. A szervezők ezt a hagyományt szeretnék ápolni és továbbvinni. Egy ilyen közegben lassan lehet változtatni és apránként. Az utóbbi években azért sikerült a szervezőket meggyőzni arról, hogy rangja, elismerése akkor van egy versenynek, ha ott hozzáértők bírálnak, így nagyon sok borászt, ítészt, szakírót hívunk az utóbbi időben és szeretnénk hinni, hogy az itt kapott pontszámok minden más versenyen is megállják helyüket. Hitünket alátámasztja az is, hogy a Vinagorán is jól teljesített már egy bölcsei Cabernet Sauvignon és a az Országos Siller Fesztivál első helyeit is minden évben bölcskeiek hozzák el, neves borászatok mellett. A borverseny többnyire 200-250 mintával zajlik, de ennél még több igényes bor készül Bölcskén, célunk, hogy a borversenyre minél többen nevezzenek. Méltán büszkék lehessenek az elért eredményre, ha az arany- vagy ezüstérem. Ha pedig oklevelet kap, akkor azt szeretnénk, hogy a hozzáértő ítészek tanácsait fogadja meg a borosgazda és küszöbölje ki azokat a hibákat, amelyek miatt gyengébben szerepelt, és jövőre megint mérettesse meg magát.
6. Eddig hogy áll a szőlő?
Ha itt a saját szőlőmre gondolok, egyelőre még a területek kiválasztása van meg, illetve van folyamatban, a telepítés várat még magára. Családilag viszont műveljük a homoki területen lévő rizlingszilváni területünket, a Dunára néző merlot vágót és tavaly raktunk el egy kevés syrah-t is, kíváncsiak vagyunk hogy mit mutat egy agyagos, mészköves meredek területen a Duna mellett. A nagyobb telepítésre, ami 1,6 HA, még az erőforrások nem állnak készen, de néhány év múlva már annak a szőlőnek a levéből szeretnék kortyolni.
7. Milyen terveid vannak a jövőre?
Mindenképpen szeretném, ha a Borklubon keresztül Bölcskére tudnánk csábítani sok érdeklődőt, 3 pincefalunk is van több száz pincével, van mit látni és van mit inni! Mint említettem saját ültetvényben gondolkodom, hiszem, hogy az itteni területek és adottságok mellett lehet és kell is piacképes mennyiségben bort termelni, Tolna jelenleg ezzel áll hadilábon. Ugyanakkor a kis pincék sokszínűsége teret ad a turizmusnak, ezzel kapcsolatban is vannak terveim.
————Újvörös Újfehér Rose Óvörös Ófehér
Érmek Érmek száma Érmek száma Érmek száma Érmek száma Érmek száma
Arany 13 15 3 5 2
Ezüst 28 18 2 7 2
Bronz 13 12 3 5 4
Oklevél 7 7 0 5 1
Semmi 6 1 2 2 1