2014.február 28.- Nyulasi Gábriel István

!
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A szálloda, Corinthia a ragyogó 5-ös fokozatú csillogásával szép, mint mindig. A belépés, a regisztráció kicsit elhúzódott, de ez csak az alaposságról szólt. A mi érdekünkben, nehogy tévesen kapjuk a világot jelentő karszalagjainkat. Ruhatárban kabát le, a csomagot sajnos most nem fogadják, úgyhogy a bőrönd méretű táskád maradjon otthon. Olajozottan működik a gépezet, szorgos hoszteszek igazítanak el, csendes felszolgálók szolgálnak. Teremről teremre tölthet el az öröm újra, hogy otthon vagy, mivel itt minden Rólad, a borrajongóról szól.
Van relaxáló szoba, ha elpillednél, egy teljes rész az étkezésnek, ha megéheznél. Szponzorált autó a lépcső tetején szokás szerint, ahogy kell. Pénteken még jól lehetett mozogni, de van sejtésünk, hogy szombaton a helyzet változni fog. Cikáztunk ide-oda a Mesterkurzus előtt és után felmérve a terepet. Érzésre kicsit kevesebb külföldi borral találkoztunk, mint tavaly, elmentünk egy szlovák kiállítói stand előtt, belekortyoltunk egy török kínálatba is. Játszottunk borjátékot Horváth Brigittával a „Cart e Bor” egyik alkotójával. Ittunk kávékat, némi pálinkát a borok mellé. Csipogunk befelé, csipogunk kifelé a karszalagokkal, jövet-menet leolvassák a vonalkódokat. A hangulat frenetikus, folyik a pezsgő, és mi pont egy pezsgős Mesterkurzusra voltunk hivatalosak.
Abrau-Durso Mesterkurzus
Van egy pincészet a messzi Krasnodarban, a Fekete-tenger partján, amelynek történelme során cárokról, hercegekről és előkelő uraságokról szól, miközben a pompa és csillogás csak néha-néha kapott helyet az életében. Azonban az előkelőség, a história és a végtelen energia, amelyet 140 év alatt a pincészetbe fektettek ott hever majd előttünk a VinCE Budapest Wine Show-n, hiszen február 28-án itthon debütál az Abrau-Durso pezsgőpincészet. Így szólt a beharangozó, nem csoda, hogy sokan nagy várakozásokkal ültek be az igen hűvös terembe. Az egész bemutató, melyen 4 tétel szerepelt nagyjából a szabadkozásról szólt. A 140 éves múlt, a potenciál nyomait nehezen lehetett felfedezni. A bemutatott tételek nyúzottak voltak, oxidáltak, túl sok élvezetet nem okoztak. A jelenlegi állapotban a hazai elmeszelt „kamuorosz” A Royalsekt Zrt. által gyártott és forgalmazott „Szovjetszkoje Igrisztoje”is szinte többet tud. Fabien Lorenzon vitte a szót leginkább, Nuno Terrao a bevezető után háttérbe húzódott.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Russian Sparkling Wine Brut-tal kezdtünk bele a kóstolásba. Friss, egzotikus gyümölcsök, rövid, kesernyés lecsengés. Fabien, a technológiai hibáknak rótta fel a tétel karcosságát, csupán az alapanyaggal és az élesztővel volt probléma. 3-5 eurós árfekvésű tétel.
Előadónk kifejtette, hogy az oroszok pezsgőkultúrája roppant alacsony szinten mozog. Szerinte az orosz fogyasztóban fel kell kelteni az igényességre való hajlamot. Ismerik az Abrau-Durso márkát, de nem igazán tudnak értékelni kifinomultabb pezsgőket. Leginkább a nőket szeretnék megcélozni az illatos, friss, könnyed vonalvezetésű pezsgőkkel. 2006-ban vették át a pezsgőgyár irányítását, és azóta iszonyatos erőfeszítéseket tesznek. A cégnél több mint ezren dolgoznak, akiket szinte teljesen újra kell képezniük. A berendezések is cserére szorulnak a beszerzésük Oroszországban nem egyszerű feladat. Krasnodar egy ugrásra van a most forrongó Krím-félszigettől. A Fekete-tenger erőteljes hatása határozza meg a klimatikus viszonyokat. Homokos, agyagos a talaj, magas a napsütéses napok száma.
Második tételünk a Victor Dravigy Extra-Brut már kerekebb történet, krémesebb, megjelennek benne élesztős jegyek. Fehérvirágok illatban, ízben itt is a trópusi mix, ananász, licsi és oxidáltság reszelt almássággal. A buborékok nem túl barátságosak, a pezsgő nem túl hosszú ízben. A harmadik tételre ugorva elértük a fogyaszthatóság határát. Az Alexander II Brut bődületes oxidáltsággal indít a pohárban, szinte kiugrik az állott, reszelt almahéj, nyers, maró savérzet. Nem tudjuk, hogy esetleg a mi palackunkban volt-e a hiba vagy ez az általános helyzet. Talán a tétel pozitívuma a buborékszerkezet, ami javuló tendenciát mutat.
Fabien, aki véglegesen magához ragadta a szót, kiemelte, hogy az oroszok nem értik, hogy jó alapanyagra van szükség a minőségi termék előállításához. A szőlőt kifejezetten rosszul művelték, de ebben is lassan sikerül a szemléletváltás. Évente 5 hektárt telepítenek be újra és a már meglévő 600 hektáros termőterületet folyamatosan javítják.

Itt a szombat, és itt van március és a VinCE 2014 második napja! Hölgyeim és Uraim, gyerünk a hotelbe és pohárra fel!
(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )








