Április közepén tartották meg a „Casa Rinaldi Gasztro & Bor kóstoló: az olasz gasztronómia mesterművei”című eseményt az Arany10 Kultúrházban.
Nyulasi Gábriel István írása
Casa Rinaldi az Olasz Ételérzés…
Életérzés vagy ételérzés és italérzés a Casa Rinalditól, egy fantasztikus kóstolón mutatták meg, hogy milyen ennivaló és innivaló Itália… A színe javát elhozták az ételeknek és italoknak az Arany10 kultúrházba. Olyan koncentráltsága volt itt a gasztro- és borkulturális élményeknek, hogy bizony kevésnek bizonyult az a pár óra, amelyet sikerült eltölteni a helyszínen.
Mi ez a Casa Rinaldi?
A Casa Rinaldi 1979 óta gyártja és forgalmazza a legjobb olasz élelmiszereket. Tészta, rizs, zöldségkonzervek, szószok, stb. területén felhalmozott nagy szakértelmének köszönhetően széleskörű termékválasztékkal rendelkezik. Két gyártóüzem, négy tengerentúli leányvállalat és több specializált részleg: Ilyen például a bioélelmiszerekre szakosodott Biotuscany, valamint a Tuscany, ahol saját márkás olajokat, eceteket és ízesítőket állít elő, különös figyelmet fordítva az ízesített olajokra.
Casa Rinaldi Magyarországon
Több mint 10 évvel ezelőtti megjelenése óta a Casa Rinaldi igen megbízható és kompetens olasz márkává nőtte ki magát Magyarországon. Termékkínálatában több mint 450 olasz élelmiszer-ipari termék és bor szerepel, amelyek mellett közel 160 étterem, pizzéria, szálloda és élelmiszerbolt teszi le voksát. Az olasz székhellyel való közvetlen kapcsolat garanciát ad a termékek frissességére és az értékes szakértelemhez való hozzáférésre. Információkért a termékekről használd ezt a linket: katt ide!
A helyszínen készült fotóalbumunk elérhetősége: katt ide!
Pesto a Casa Rinalditól
A hagyományos pesto az olasz konyha nagyszerű klasszikusa! A rendezvényen a Pesto Rosso-t vagyis a vörös változatot kóstoltuk meg, zseniális volt! Ám biztos vagyok benne, hogy az aszalt paradicsomkrémes, fekete olajbogyós, zöld olajbogyós, valamint az articsókás és fokhagymás változat is pazar ízhatásra képes.
Prosciutto Crudo
A Prosciutto Crudo egy érlelt és nyers sonkafajta, amelyet válogatott sertéscombokból készítenek, az Európai Unióból származik, és Olaszországban érlelik hagyományos módszerekkel. Az érlelési folyamat az egyik legkényesebb fázis, amely maximális figyelmet igényel a hőmérséklet és a páratartalom szempontjából. Ennek a sonkának a húsa gyönyörű mélyvörös színű, jellegzetes aromával és ízletes, kiegyensúlyozott, nem túl sós ízzel; felvágáskor a szeletek nagyok, puhák és tömörek. Ezt tapasztaltuk is, igazán zamatos volt a sonka, kellemes fűszerességgel és moderált sóssággal.
Innivaló Itália
Italból volt rengeteg, tájegységekre bontva sorjáztak a grappák, proseccok, fehérborok, vörösborok, ginek, vermutok, likőrök. Több naposra kellett volna ezt a rendezvényt szervezni, minimum plusz egy nappal jó lett volna hosszabbítani. Csak néhány villanás az olasz italfürdőből…
Növényi italok alkohol nélkül
Igazán különleges itallal kezdtük a kortyolást a rendezvényen a Feral – FERMENTED BOTANICAL DRINKS termékcsaládot kortyoltuk végig. Magyarán erjesztett növényi italokat ittunk. Szép pezsgős palackra hajazó üvegből került a poharába a se alkoholt se bubikat nem tartalmazó ital. A cékla volt az alap vagy fehér vagy vörös változat és erre jöttek a fűszerek. Számunkra a legemlékezetesebb a fermentált vörös céklaital vadáfonyával, tölggyel (fa hatás), fekete borssal és kakukkfűvel. Egyszer megkóstolod, akkor biztosan nem felejted el! Igazán ízlelőbimbókat tornáztató élmény…
Corteaura
Egy gyönyörű pezsgő Lombardiából:Corteaura Pas Dosé DOCG. Az a buborékszerkezet, a finom toastosság, vanília, aszalt füge, barack. Nem véletlenül a 8 hónapos acéltartályos érlelést követeően minimum 55 hónapig érlelik seprőn a palackban.
Garganega 100%
A Garganega ( olaszul: [ɡarˈɡaːneɡa] , velencei: [ɡaɾˈɡaneɡa] ; jelentése „ Gargano- ból ”) egy olasz fehérszőlőfajta, amelyet széles körben termesztenek az északkelet-olaszországi Veneto régióban, különösen Verona és Vicenza megyékben. Olaszország 6. leggyakrabban termesztett fehérszőlőfajtája. A velencei Soave fehérbor alapját képezi, és a Gambellara készítéséhez használt keverék jelentős részét is képezi.
Monte Carbonare
Monte Carbonare soave classico doc 100% garganega (2022), igazán fűszeres borocska, egyszerre ásványos és herbás, testes és jó svájdájú savakkal operál. Barackos, mandulás citrusos igazán komplex történet.
A helyszínen készült fotóalbumunk elérhetősége: katt ide!
La Spinetta
La Spinetta – Barbaresco „Bordini” 2022 100% Nebbioloból készült a La Spinetta pincészet jóvoltából. Malolaktikus erjedés tölgyfahordóban 20-22 hónapig, 50%-ban új és 50%-ban egy éves, közepesen pörkölésű francia tölgyfahordókban, 3 hónapig rozsdamentes acéltartályokba töltve palackozás előtt, majd további 24 hónap palackos érlelés szűrés és derítés nélkül. Ebből is látható, hogy kicsit “frissen” jött ki ez a bor, hiszen nem jön ki a matek a 2022-es tételünk 2026-ban lesz igazán formában, de ez a bor most is eléggé hozza a formáját. Málna és szeder, feketeáfonya, sok-sok tanninal melyek még simulhatnak, de érződik rajtuk a kerekség. Itt is megjelenik egy kis herbás vonulat kakukkfűvel.
Ruggeri Cartizze Brut Prosecco
Szeretjük a bubikat! Szőlőfajta a Glera (min. 85%) és más helyi fehér szőlőfajták (max. 15%) – termőterület: Valdobbiadene-Conegliano dombjai, a DOCG terület legmegfelelőbb területein, Cartizze dombjain – készítése hűtött, irányított erjesztéssel.
Ruggeri Cartizze Brut Prosecco Superiore DOCG Almák és csonthéjasok, hihetetlen eleganciával. Citrusos savak és finom sósság, nagyszerű pezsgés a prosecco egyik csúcsa.
A glera egy fehérszőlő fajta, elsősorban Olaszország Veneto borvidékén igazán jelentős, Conegliano és Valdobbiadene dombjain, ahol főleg prosecco készül belőle. A prosecco 2009-ig volt a szőlőfajta neve is, ám 2010. januárjától a szőlőfajta neve glera, míg a prosecco kizárólag az eredetvédett ital lehet.
Itália étel- és italérzés!
Ez csak néhány villanás volt abból a sok-sok impulzusból, ami ért minket ezen a színvonalas rendezvényen. Nagyon örülünk, hogy egész napos élményekkel gazdagodhattunk a Casa Rinaldi világában. Várjuk a továbbiakat, Casa Rinaldi kérem folytassa! Köszönjük a megtisztelő meghívást!
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )