Budapest Borfesztivál – az utolsó nap varázsa egy laikus szemével

Budapest Borfesztivál – élménybeszámoló egy borrajongó klaviatúrájából

Jánosházi Eszter

Jánosházi Eszter írása

Minden évben Borfesztivál

Ha csak tehetem, minden évben ellátogatok a Budapest Borfesztiválra. Idén vasárnap este, az utolsó napon sikerült eljutnunk – hárman vágtunk neki Az Ihatóbb Magyarországért támogatásával. (Szerk.): Hiába, fesztiválország vagyunk, filmajánlónkért: katt ide!


Magyar borújdonságok

Én minél több bort szerettem volna megkóstolni – elsősorban hazai tételeket, fajtától függetlenül, és mindig keresem az újdonságokat. Van azonban néhány borászat, ahová automatikusan visszatérek.

Angyal aszúk


Aszúra hajtva

Az egyik barátom a hatputtonyos aszúra hajtott, így Tokajnál kezdtünk. Rögtön egy fantasztikus Angyal 6 puttonyos aszút kóstoltunk – bár tudom, nem ezzel kellett volna indítani, ha minél tovább szeretnénk bírni a tempót. A másik társunk pedig egy jó cabernet sauvignon után kutatott, így a Villány–Szekszárd
régió felé vettük az irányt.


Amikor a borászok is mosolyognak

A vár esti fényei, a poharak halk csendülése és a frissen sült ételek illata azonnal magával ragadott minket.


A borászok mosolyogva kínálták a kóstolókat, és senki sem nézett furcsán, amikor csak annyit mondtam: „Ez ízlik.”

Észbontó borvetélkedő – Budapest Borfesztivál

Néhány kóstoló után már volt bátorságunk belevágni egy játékba is: különböző standokon illatokat, ízeket és borkészítő eszközöket kellett felismernünk. Olyan volt, mintha az Észbontók műsorban szerepelnénk – halvány fogalmunk sem volt néha, de a nevetés mindent megért. Végül én 43, a barátnőm 47 pontot értem el a 100-ból, de a lényeg nem a szám, hanem a jókedv.

Vylyan Mandulás


Vörös kanyar a Felvidékre

Visszakanyarodtunk a vörösekhez: egy jó feketeleányka és kadarka Balla Gézától, majd egy mandulás villányi cabernet franc a Vylyan pincészettől. Külön élmény volt a 2019-ben alakult Fyrmonia Organic Winery, fiatal felvidéki borászat kékfrankosa 30 éves tőkékről – a címke színe szinte megegyezett a blúzommal, így a
fotókon is remekül mutatott.

Tökéletes harmónia vagyis Fyrmonia

Naplemente Bock borral


A naplemente a várból varázslatos volt, még akkor is, amikor egy 2021-es Bock Essencia kiborult fotózás közben… és én is majdnem. Este kilenc körül már nem tudtuk eldönteni, a Parlament fényei vagy a pohár legyenek élesek a képen, de a látvány így is felejthetetlen maradt.

Bock Essencia


Hazafelé azon kaptam magam, hogy nem csak a bor, hanem az egész élmény íze megmaradt:


A fesztivál bebizonyította, hogy a bor szeretete mindenkié, aki nyitott a poharakban megbújó történetekre…


Saját „díjazottjaink”


Fehérbor: Skizo Sauvignon Blanc – Balaton
Könnyed vörös: Thummerer Kékfrankos – Eger
Édes bor: Angyal 6 puttonyos aszú – Tokaj

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )