2009. április 14. – Nyulasi Gábriel
Az Avion Étterem a vecsési négycsillagos Airport Hotel Budapest nevű szállodában található. Újdonságnak számítanak náluk a borvacsorák, amely kezdeményezésen keresztül az éttermet kívánják mind többekkel megismertetni. Így került sor az első rendezvényre, azaz 2007. Év Bortermelőjének, Frittmann János borainak, valamint a ház séfjének ezen estére kreált fogásainak párosítására.
Az összeállítás:
Szezámmagos bundában sült zöldspárga parmezánnal, füstölt sonkával, kakukkfüves céklakrémmel – Cserszegi fűszeres, 2008.
Paprikás harcsaszelet zellerszár nyárson édesköményes dinsztelt káposztával, sült paprikakrém habbal – Kékfrankos rosé, 2008.
Rozmaringos bárányhús gombóccal töltött gombafejek barnamártással, paradicsomos laskagomba raguval – Kékfrankos selection, 2006
Borsos mézben érlelt kacsamell szelet grillezett májával, lencsés törtburgonyával, édes mustármártással – Cabernet Franc, 2007.
Fekete csokoládés muffin forró meggyel, vanília fagylalttal és karamell öntettel –
Késő szüretelésű Ezerjó, 2006.
Az ihatóbb Magyarországért kóstolóbrigádja örömmel vett részt a borvacsorán, a szervezés elsőrangú volt. Külön köszönet Palotai Viktória sales managernek, aki kiválóan koordinálta a rendezvényt.
Frittmann János borász hozta a formáját, már többször is jártunk általa tartott borbemutatón, s most is érzékletesen illusztrálta a kóstolási tételeket. Jó minőségű borait már ismertük, most a párosításokat vehettük górcső alá, az étel-ital harmonizációjával ismerkedhettünk. Ebből a szempontból a kacsamell a májával és a Cabernet Franc fantasztikus párost alkotott. Ez volt a gasztrocsúcs, csillagos ötös. A Cserszegi fűszeres – amely önmagában nagyon jó bor – a párosításban kicsit elnyomódott az alaposan beborsozott parmezánszelettől. Kiemelendő volt még a harcsaétel, mely bizonyította a rosék univerzalitását – ahogyan azt a borász is jelezte bemutatójában – jól úszott a hal a roséban. A Kékfrankos olyan potenciállal rendelkezett, hogy a kacsamellel is megbirkózott volna. Érdekes kezdeményezés a késői szüretelésű Ezerjó, édességét jól egyensúlyozzák a savak, a párosításnál az étel azonban túl édes volt. Összességében elmondhatjuk, hogy a borász és a séf jó párost alkotott.
Reméljük, hogy hagyományteremtő lesz e borvacsora, és még sok borélményt élhetnek át a borrajongók az Avion étteremben. Mi mindenesetre érdeklődéssel várjuk az étterem következő rendezvényét.
Nyulasi Gábriel