33. Budapest Borfesztivál -szeptember 12-15.

Itt van az Ősz itt van újra… és itt van a Budapest Borfesztivál, a Borfesztiválok Királynője (így nagybetűsen) a Budai Várban.

Az ihatóbb Magyarországért

Már a 33. Budapest Borfesztivál, ez hihetetlen!

Krisztusi korba lépett a Borfesztivál! Hihetetlen, de igaz, már harmincharmadik alkalommal telnek meg a Budavári Palota teraszai (az első pár fesztivál még nem a Várban volt) koccintó emberekkel.

Elővételi jegyek egészen 2024. augusztus 26-ig! részletek, információk a fesztiválról: katt ide!

A csodálatos panoráma mindig elvarázsolt és a borok csak fokozzák azt az életérzést, amelyet igazán a borkedvelők ismernek leginkább. Kezemben egy fantasztikus borral letekintek a méltóságteljesen hömpölygő Dunára és a pompás látkép…

Na, de nézzük csak, hogy idén mire számíthat a látogató ezen az eseményen, a magyar bor ünnepén! Egy régebbi írásunkkal nosztalgiázhatsz 2012-ben ( 12 évvel ezelőtti élmények) katt ide!

Számít a méret? Borfesztivál!

Ha borospohárról van szó, mindenképpen… ezért is cseréltük le a tavalyi évek megszokott kristály kóstoló poharát egy nagyobb, trendibb, elegánsabb borospohárra, amelyből minden bizonnyal jobban fog esni egy finom borkoktél vagy egy frissítő fröccs is. A nagyobb méretének köszönhetően több aromát képes összegyűjteni, amitől gazdagabb ízélményben lesz részed a kóstolás során. Számos előnye mellett a pohár esztétikai élménye és kellemes tartása miatt a Borfesztivál után is biztosan kedvelt darab lesz otthon. Mi szeretjük és használjuk is a régi poharat, igazán bevált kis kompakt darab. Megértjük, hogy frissíteni szeretnének a szervezők, a nagyobb poharat már haszáltuk a Rosalián: katt ide!

Borfesztivál – 8000 évjárat hazája megérkezett!

Nem is kérdés, hogy a borászat bölcsőjeként is emlegetett Georgiának ott a helye a Borfesztiválon! Kóstolj bele a borkészítés történelmébe a díszvendégünk egyedülálló, karakteres borai által és ízleld meg hozzá a különlegesen gazdag, fűszeres kulináris hagyományát. Soha vissza nem térő alkalom lesz felfedezni a világ legdinamikusabban fejlődő, legizgalmasabb borrégiójának közel 500 féle borát, hagyományőrző kincseit, ahol az ősi borkészítési eljárások találkoznak a modern technológiával.

De mi is az a qvevri? És mi fán terem a narancsbor?

A qvevri, vagy kvevri egy tojás alakú agyagedény, amelyet a bor készítésére, érlelésére és tárolására is használtak egész Georgia területén. Űrtartalmuk a 2 litertől egészen a 6-8 ezer literig terjed. A borkészítés során a fehér szőlők levét, a szőlőhéjat, a szőlőszárakat és a magokat is a qvevribe töltik, amelyet lezárnak és a földbe temetnek úgy 5-6 hónapra, mialatt az erjedés során különleges aromák fejlődnek a borban. Fontos, hogy az edényeket kiégetés után méhviasszal vagy zsírral kenik ki, megakadályozva a földben lévő folyadékok beszivárgását. Az agyag legapróbb pórusai viszont nyitva maradnak, így biztosítva a megfelelő légzést, oxidációs folyamatok zajlását a földbe temetett borban. Ettől az érlelési technológiától lesz különleges narancsos, borostyános színe és markáns, egyedülálló íze a bornak.

De mi köze a nálunk egyre divatosabb narancsbornak az ősi georgiai borkészítési eljáráshoz? A fehérszőlő héjával hosszabb ideig érintkező, mély aranyszínű, magas csersavtartalmú natúr borokat nálunk „narancsbornak” nevezik, míg hazájában, Georgiában „qharvis ghvino”-nak, vagyis borostyánbornak. A narancsbor elnevezés félrevezető, hiszen a bornak semmi köze a citrusfélékhez, színe viszont a narancs legkülönbözőbb árnyalataiban pompázhat. A nálunk közkedvelt narancsborok természetesen a legtöbb helyen már nem földbe ásott agyagedényekben, hanem acéltartályokban, fahordókban érnek, ezért is jelenthetjük ki, hogy az általunk kedvelt narancsborok őse a Georgiában évezredek óta készített „borostyánbor”.

Idei borkínálat, Borfesztivál 117 standdal!

Minden évben fantasztikus borkínálatból válogathatsz kedvedre, amelyben majdnem az összes hazai borvidék képviselteti magát és külföldieket is találhatsz szép számmal. Ott lesznek a több évtizedes tapasztalattal rendelkező neves borászatok és a feltörekvő új szereplők is, akik frissítik a borpiacot innovatív megközelítéseikkel. 117 boros stand várja a borrajongókat a határon innen és azon túl, összesen több ezer bor, közöttük még több buborékos, mint eddig valaha, hogy poharadba kerülve megmutassa legszebb arcát.

Borfesztivál – Itt vannak a borpremierek!

Minden évben összegyűjtjük azokat az újdonságokat, amelyek a Borfesztiválon elsőként debütálnak. Izgalmas ez a borászatoknak, izgalmas a bort kóstolóknak, akik elsők között cserélhetnek tapasztalatokat a frissen bemutatott újdonságokról. A Premier borok nem csak a szüretet követő idei évjáratból kerülhetnek ki, hanem akár 2020-as, 2021-es tételekről is szó van, amelyek eddig hordóban pihentek. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, kóstold meg elsőként a piac újonnan résztvevő borait!

Jegyek és információk a Borfesztiválról: katt ide!

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )