2014. január 20.- Az ihatóbb Magyarországért
Pompás hagyomány, hogy az előző évben kihirdetett „Év Bortermelője” cím birtokosának tiszteletére Gálaebédet adnak a következő év elején a Corinthia Szálló Báltermében. Ilyenkor elvárható módon hazánk rangos séfei állítják össze a menüsort ügyelve a díjazott boraihoz illő legteljesebb harmóniákra. Február 2-án az ünneplés jegyében gyűlik össze a publikum, a korona most Gálné Dignisz Éva fejére kerül.
Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal teszi emlékezetessé ezt a napot a Magyar Bor Akadémia a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet. Az idei rendezvény díszvendége ismét Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.
„A Kiskunságon talán nehezebb körülmények között lehet szőlészkedni, borászkodni. Akár mondhatjuk úgyis, hogy ami más borvidéken adottság, nálunk kőkemény munkát és odafigyelést igényel.” – vallja Gálné Dignisz Éva, aki hiteles és kiváló boraival sorra nyer érmeket, elismeréseket hazai és külföldi borversenyeken.
A rendezvény állófogadással kezdődik 11.50 perctől a Corinthia Szálló Báltermében, mely során a vendégek apró koktél-falatkák mellett élvezhetik a 2013-as év kiemelkedő teljesítményt nyújtó bortermelőinek, az öt jelöltnek – Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Heimann Zoltán – remek borait. 12.30 órától a Himnusz elhangzása, valamint a Magyar Bor Akadémia elnöki köszöntője után, a laudációt követően kerül sor a Díj ünnepélyes átadására.
A korábbi évekhez hasonlóan az ebéd elkészítésében a hazai gasztronómia kiemelkedő chefjei vállalták a közreműködést, melynek köszönhetően gazdag és különleges ételsor várja a vendégeket.
Hideg előételt álmodik a Szigetújfalui Olasz rizling 2013 kísérőjének Györffy Árpád, az Aranykaviár Étterem chefje
Levest komponál a Szent Márton Rosé 2013 mellé Horváth Szilveszter chef, a győri La Mareda Étteremből.
Meleg előételt alkot a Balaton-felvidéki Chardonnay barrique 2011 mellé Pesti István chef
A főételt, melyet a Szigetújfalui Kékfrankos 2011 ihletett, Ádám Csaba tulajdonos – chef, az Olimpia Étteremből és Rácz Ferenc chef, a Budavári Fortuna Étteremből hívja tányérra.
Az ételsort követően a desszertek és a sajtok a Bálteremben kerülnek kínálásra, ahol újabb lehetőség nyílik a kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi évek „Év Bortermelője” címet kiérdemelt borászok nagyszerű borainak ízlelgetésére.
Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szövi át a program sokszínű elemeit, de alkalmanként, mint főszereplő szórakoztat.
Fellép: Orosz Zoltán harmonikaművész
Közreműködik: Geiger György, Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész és Kossuth-díjas trombita művész, valamint Maros Éva. Liszt Ferenc-díjas hárfaművész.