2013. április 11. – Az ihatóbb Magyarországért
Pincészetünk ezúttal délről érkezik, Magyarország vörösboros vidékéről. És itt jön a csavar, a fajsúlyos, nagy vörösök birodalmában kitalálták, hogy inkább a könnyed, friss fehérekre alapozzák a borászatot. Tehát a BOR+ programsorozatban, választásunk alapján, a Hónap Pincészete áprilisban a Csillagvölgy Pincészet. Ismerjétek meg őket, a hónap most róluk szól!
Villányról
A Villányi borvidéket talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen méltán híres kitűnő borairól. Hazánk legdélebbi borvidéke a Villányi-hegységet öleli körül, mérsékelten meleg és nedves éghajlatú. A talajadottságok meghatározó szerepet játszanak a borok jellegének, illat-és zamatanyagának, továbbá extrakt tartalmának alakulásában. A borvidék fő talajanyaga a mészkő, agyagos, néhol homokos lösztakaróval.
Gere Attilától
2007-ben Gere Attila fejében született meg a gondolat, hogy Villányban mindaddig szokatlan, új pincészetet hozzon létre. Villány elsősorban nem fehérborairól vált híressé, pedig a Villányi-borvidék Siklós környéki területein sok kitűnő fehérszőlőt telepítettek. Az innen származó fehérborok fő tulajdonsága, hogy sokkal több napfényt kapnak más borvidékek szőlőjénél, és megfelelő borászati ismeretekkel nagyon tartalmas, szép fehérborokat lehet készíteni. Az új elképzelés tehát – a borvidék hagyományos, jó hírnevére és nagyszerű alapanyagira támaszkodva – a friss, illatos és könnyen fogyasztható, döntően fehér és rozé borok előállítását célozta meg.
A Pincészet 100%-ban minőségi borokat állít elő, melyhez a szőlőt a Villányi borvidék termelőitől válogatva vásárolja fel, így garantálva a kiváló minőséget. 2010 volt az első saját évjárat készítésének ideje, ekkor már saját töltő-és palackozó üzemükben zárták üvegbe termékeiket.
Borok
Elegáns, letisztult, jóivású, ha röviden jellemezni kellene a pincészet borait. Jó magyar fajtánkat a Cserszegi Fűszerest írjuk le a következő sorokban. „A Borcsalád egyik kiemelt tagját a már megszokott üde, gyümölcsös frissesség és magas illatintenzitás jellemzi. 12 oC hőmérsékletre hűtve kitűnő partner előételekhez, fehér húsból készült fogásokhoz és tartalmasabb salátákhoz.” – szól a Csillagvölgy Pincészet jellemzése. És igen, igazi kis teraszos bor, nem kell rajta gondolkodni, csak kortyolni, nem késztet hosszas elmélkedésre, nem akadsz fent, hogy most mi is van a pohárban, hogy is van a harmónia? Nem… Itt bizony barátom kérsz még egy pohárral, hogy oltsd a szomjad, sőt az a legjobb, ha a melegedő napsugárban még fel is húzod egy kis szódával az egészet. A borászat repertoárjában megtalálható még az Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Olaszrizling, rozéból egy cuvée, vörösökből: Merlot, Cabernet Sauvignon, Merlot, Portugieser…