A Borfesztivál szofisztikáltan – Bor és étek, Boregyetem 2012

2012. szeptember 7. – Karmacsi Andrea és Nyulasi Gábriel István

A kedves olvasó a címből ne arra következtessen (szofisztikált: kifinomult, igényes, művelt, elegáns), hogy eltartott ujjal, gőgösen kell sétálnia a Budai-vár macskakövein, mert teljesen másról – egy a fesztivál helyszínén kívül eső kísérőprogramról lesz szó. Illetve bemutatjuk a Boregyetem 2012 előadáslistáját. Ám ez nem minden, többek között az egyik legnagyobb közösségi oldalon zajló játékunk nyertesét is megnevezzük. Megmutatjuk továbbá a Borfesztivál sajtótájékoztatóján készült képeinket, sőt itt a cikkünk elején egy gyönyörű videóval is illusztráljuk, hogy mire számíthatunk a Borfesztiválon!


Természetesen már maga a fesztivál is egy kulturális kísérőprogramokban bővelkedő esemény, hiszen aki a borozgatás és a borászokkal való csevegés mellett igényes muzsikát hallgatna, az a magyar zenei élet kiváló képviselőit élvezheti élőben, különféle műfajokban. Valójában a kifinomultság azon vonulatát említem, amikor a kulinaritás túlmutat a sajtpulton és a kenyérlángoson (nem mintha probléma lenne bármelyikkel is, mindkettőnek lelkes fogyasztója vagyok a Borfesztiválon és azon kívül is).  Borozás közben jólesik néhány falat, de nem feltétlenül találjuk meg a tökéletes párosítást ott helyben, a nagy kavalkádban.

Idén erre is találtak megoldást a fesztivál szervezői azoknak, akik a bort legtökéletesebb mivoltukban; étellel párosítva kívánják élvezni.

Budapest több neves étterme is különleges menüvel készül a Borfesztivál idején, (szeptember 7-17-ig) tehát különböző konyhák specialitásait kóstolhatjuk össze jóféle magyar borokkal, az éttermekben megszokottnál jóval alacsonyabb árakon.

Nagy öröm számomra, hogy végre Magyarországon is felébredtek az éttermek és csatlakoznak egy-egy jeles eseményhez. Külföldön hosszú ideje szinte minden rangos eseményhez csatolnak egy-egy koncepcionális menüt, és nem csak az úgynevezett „fine dining” éttermekben, de a hétköznapibb étteremláncokban is. Hogy miért is teszik mindezt? Kérem, ez nem más, mint átgondolt marketing, jó az étteremnek, mert vendégcsalogató hatása van egy ilyen ajánlatnak, és jó a vendégnek is, mert kedvező áron lehet részese egy kulináris élménynek. Idén, ha van rá módunk ne csak a Budai-várban élvezzük a Borfesztivált, hagyjunk legalább egy estét a bor és étel találkozásának élvezetére egy kellemes borvacsora keretében.

A közösségi oldalon ( A nyeremény egy páros belépő ) zajló játékunk nyertese: Szél Zsuzsanna

Bővebb információ: www.tablefree.hu

Legyünk két napra Boregyetemisták! Ugyan bordiplomát nem kapunk, de sok új ismerettel gazdagodhat bortudásunk. Tehát, tanulni szépen, ahogy csillag megy az égen!

BOREGYETEM 2012. PROGRAMJA

Időpont: 2012. szeptember 10-11. (16.00-19.00 óráig)

Helyszín: Magyarság Háza – I. kerület Szentháromság tér 6.

Szeptember 10. hétfő, 16-19 óra

Fiatalság, borosság

Az idei Borfesztiválon kiemelt figyelmet fordítunk a fiatalságra, ezen belül hazánk új borászgenerációjára. Ők fontosnak tartják a fogyasztókkal való kapcsolattartást és ezen keresztül saját generációjuk meggyőzését a minőségi borfogyasztás és a borkultúra mellett. Több részből álló érdekes előadásukból a Boregyetem első napján megtudhatjuk, hogy mire készül Magyarország ifjú borászserege és közben belekóstolhatunk boraikba.

1, A XXI. század Bikavére és Egri csillaga – előadók:

Gál Tibor és Sebestyén Csaba

Borok:

Bolyki Egri Csillag 2011

Gal Peti Egri Csillag 2011

Gal Tibor Csillag 2011

Sebestyén Bikavér 2009

Takler Bikavér 2007

Vesztergombi Bikavér 2009

2, Minden a szőlőben dől el… vagy a  Facebook-on?

előadók:

Gere Andrea és Hernyák Tomi

Borok:

Hernyák Zöldveltelini 2011

Hernyák Báthori 2011 (Chardonnay, Sauvignon Blanc késői szüret)

Gere Portugieser 2011

Gere Kopár 2009

3, Tokaji: édes mostoha?

előadók:

Árvay Angelika és Demeter Endre

Borok:

DemeterVin Élvezet 2011

Árvay „Édesem” 2011

Erzsébet Pince Kövérszőlő 2011

Pendits Késői Furmint 2003

Szeptember 11. kedd, 16-19 óra

Bemutatkozik Horvátország, a Borfesztivál díszvendége

Horvátország borászati teljesítménye méltán egészíti ki fejlett turizmusát már évtizedek óta.

Ezekről a csodálatos horvát borokról kaphatnak átfogó bemutatást azok, akik ellátogatnak előadásunkra. Horvát termelők adnak elő a magukkal hozott számos, világszinten is elismert boruk segítségével, így mutatva be minden résztvevőnek a horvát borkultúrát. Ezáltal minden látogatónak lehetősége nyílik arra, hogy az elméleti rész megismerése közben a lehető legközelebb kerüljön a horvát borok világához.

1, Általános bevezetés Horvátország borvilágába.

előadó Saša Špiranec

2, Isztria és Dalmácia borainak bemutatása, a területeikről származó borok kóstolása közben.

előadó Saša Špiranec

A 6-8 bort az előadás közben szolgáljuk fel a vendégeknek.

3, Szlavónia, a horvátországi Duna-melléke, illetve a Horvát Felföld borainak bemutatása, a területeikről származó borok kóstolása közben.

előadó Franjo Francem

A 6-8 bort az előadás közben szolgáljuk fel a vendégeknek.

Kategória Egyéb