Gourmet Fesztivál – Nem vettük észre az esőt.

A pünkösdi hétvégén elérkezett az ínyencek által oly régóta várt, minden kulináris igényt kielégítő Gourmet Fesztivál, mely rendhagyó módon a Millenáris Parkban került megrendezésre. Az idei gasztro kalandpark a hal- és vadételek jegyében telt, mely ételekhez nem volt nagy kihívás megtalálni a tökéletes harmóniát biztosító alkoholos italt sem.  Nagyjából minden harmadik stand szomjoltó funkciót látott el, bőséges választék kecsegtetett mind a borok és sörök terén.

Szerencsére nem kellett sokat keresgélni ahhoz, hogy páratlan tételek táruljanak a gyanútlan borkedvelők szája elé. Rögtön az első udvarban egy 94 pontos borról suttogott mindenki, melyet az amúgy is vonzó 2Ha birtok szomszédságában, az aborbolt.com standjánál lehetett elérni.  A Loire völgy Central régiójából származó Sancerre valóban jócskán megütötte a 90 pont fölötti mércét. A beton tojásban erjedt, majd nagy fahordóban érlelt Sauvignon Blanc citrusos, bodzás, gyógynövényes illatokkal, jóleső savérzettel méltán birtokolhatta az „ilyen egy igazi Sancerre” megnevezést. Tovább érdeklődve még több 90 pont fölötti italra lehetett lelni, csábítóan kacsintgatott többek között a szintén sokak által keresett szűretlen Ca’Salina Prosecco, a champagnei Ayala Brut Nature, valamint a Delamotte Blanc de Blancs. E páratlan külföldi tételek mellett lehetőség nyílt megkóstolni a 2HA Szőlőbirtok champagne-i technológiával készült, derítetlen pezsgőjét, élesztős, különleges aromáival. Természetesen a kihagyhatatlan Tabunello, Courage és a szintén újdonságnak számító Courage Mon Merlot is a kínált tételek között szerepelt.

A fesztivál mélyebb berkeit is felfedezve további különlegességek vonzották az elcsábíthatókat. A Borguru standjánál az izgalmas külföldi tételek mellett egy oxidatív sherryt idéző narancsbor, a Tokajicum 2007-es Héja Furmint is a jóízlésű szeme elé tárulkozott, mely aranybarna színével, diós, mogyorós, aszalt fügés aromáival, elegáns korával igazán megható pillanatokat okozott. Pár lépést téve a fajélesztő és enzimmentes borokat kóstolásba bocsátó Terra Hungarica standjához érve újabb szűretlen csodában lehetett elmélyülni. A kürti Strekov 1075 pince Don Zsolt névre keresztelt 2015-ös évjáratú, szűretlen, kénmentes, 2 bar buboréknyi csoda, mely őszibarackot, grapefruitot, tavaszi virágokat idéző illatával rögtön elvarázsolt mindenkit, aki nem ijedt meg az átláthatatlan palacktól. Ennél a standnál élmény volt minden további tétel, megemlíteném a Mátyás Pince 2015-ből származó „Sauvignon Blanc fajélesztő” nélkül is tökéletes Sauvignon Blancját, Takács Lajos 2013-as és egyben utolsó évjáratú Hárslevelűjét, valamint a Hegyi-Kaló Pincészet héjon erjesztett parfümös narancsborát.

13227908_10206471304322387_994480065_n

Aki a Tokaj-Hegyaljai borvidéket is górcső alá kívánta venni a Szent Tamás és a Sauska Pincészetek nyújtotta élvezet után akarva-akaratlanul is megtorpant a Zsadányi Borbirtok barátságos pultjánál. A Tállyáról származó pincészet, különböző dűlőkből származó Furmintjainak kóstolása közben meg lehetett tapasztalni a riolittufás és a bazaltos talajépítő kőzeteken termő ültetvények közötti különbséget. Nem maradhatott ki a kóstolási repertoárból a kellemesen édeskésnek ható, ám mégis száraz szamorodni és a 6 puttonyos aszú sem.

Akinek a Furmintokat követően újra külföldi borra fájt volna a foga, szerencsére nem kellett tíz lépésnél többet tennie és a Le Gourmet de Bordeaux Francia Intézetből kitelepülő, jókedvű csapatának invitálására mondhatta ki a boldogító igent. Nagy port kavart többek között a Domain Ferrari 2014-es Chablisa és Bergeracból származó Chateau le Hauts de Bernac 2014-es rozéja is. Bordeauxi cuvéekből sem lehetett hiányunk, a különböző AOC kategóriák szinte mindegyikéből meglelhettük a kedvünkre való jobb parti vagy bal parti nagy vöröset.

Franciaországot elhagyva a 2 napra kitelepülő szekszárdi Fekete Borpince bordeauxi nagyságot idéző 2003-as Cabernet Sauvignonja hozta el a piros és fekete bogyós gyümölcsök érzetét a szánkba.

Lezárásképp már csak a Terroir Club standjánál található libanoni Chateau Musar bársonyos tanninstruktúrájú, mély,szedres, földes Cinsault, Carignan, Cabernet Sauvignon és Grenache fajtákat egybegyűjtő 2011-es Hochar cuvée-je jöhetett szóba.

Aki ezeket a borokat megkóstolta, az esőt teljes mértékben ignorálta.

13228042_10206471308762498_881051018_n

Kategória Bor