vulki

Vulkanikus Borok Fesztiválja – Gyöngyöspata, 08.27-én!

Először rendezzük, barátira tervezzük. Régi, de nyugvó vulkánok. Domborzat. Nem határok. – Ezt írják a szervezők, így invitálnak. Lehet kérem ennek ellenállni? Gyöngyöspatán, 2016.08.27-én a vulkanikus borok szerelmesei adhatnak egymásnak randevút. A szerelem márpedig határtalan, úgyhogy lesznek határontúli borok is, ami különösen kedves a szívünknek.

Ez egy régi ásványos szerelem

Több évtizedes boros tapasztalataim valahogy mindig visszavittek a vulkanikus borokhoz. Egyszerűen öntudatlanul is kiválasztottam egy Fekete Béla Somlói csúcsbort, amikor még azt se tudtam, hogy az ásványosságot eszik-e vagy isszák. Első kortyra szerelem lett ez a vulkanikus borokkal! Aztán meg pont öt éve, hogy Losonci Bálintnál megnéztük, hogy mi a helyzet ott Gyöngyöspatán egy ihatóbb Magyarországértos bortúrán.

DSCF9549

A belépés díjtalan

Tehát a lényeg, hogy a helyszín: Gyöngyöspata, Vári pincesor – Az időpont: 2016.08.27-én 10 órakor kezdődik és tart 21 óráig (a borkóstolás 14órától) Az esemény facebook elérhetősége, további info: idekattintva!

A rendezvényre a belépés díjtalan. Kóstolni azonban csak a rendezvény hivatalos poharával lehet.
A kóstoláshoz szükséges emblémázott poharat az előzetesen regisztráló vendégek 500 Ft-ért vehetik meg a helyszínen. Regisztráció nélkül nem, vagy csak korlátozott mértékben tudunk kóstoló poharat biztosítani 1000 Ft-os darabáron. /Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!/ (A rendezvény alatt pohár megörzőt (bölcsit) működtetünk. A saját poharát mindneki hazaviheti.)

Az előzetes regisztrációval Ön megkönnyíti a vendégek számának tervezhetőségét, és nagy mértékben segíti a rendezvény sikeres lebonyolítását!

Mesterkurzus: A meghívott és helyi borászatok személyesen mutatják be egy-egy borukat. A mesterkurzus keretében szicíliai és santorini borokat is kóstolunk. A borászok, köztük Alkonyi László és Losonci Bálint közösen próbálják megtalálni a vulkanikus borokra jellemző egyedi karakterjegyeket. A mesterkurzuson való részvétel költsége 3000 Ft per fő. A részvétel regisztrációhoz kötött!

PROGRAMOK

Augusztus 27.

PINCEPÖRKÖLT FŐZŐ VERSENY: 10 ÓRÁTÓL – Nem helyi csapatok nevezését is várjuk! 06-70-526-2045

BORKÓSTOLÁS: 14 ÓRÁTÓL 21 ÓRÁIG – A vendég és házigazda borászatok a hétsoros pincehegy egy-egy présházas pincéjében kapnak helyet.
Térkép alapján lehet őket felkeresni. Kóstolni csak emblémázott pohárral lehet. A borászatok 14-től 19 óráig kóstoltatnak. Utána kötetlen közös beszélgetés, zene hallgatás lesz a tulipános ház udvarán. Didgeridoo élőben!

GASZTRONÓMIA: Egyes, kijelölt helyeken helyi gasztronómiai különlegességeket lehet vásárolni, a fesztiválokon megszokottnál jóval kedvezőbb árakon. A látogatók megkóstolhatják a patai tőtést, rétest, gancát és a patai rózsát is.

Térítésmentesen lehet meglátogatni a kis pincesori tulipános házat és állat simogatót. Néhány pincében kiállítások, ingyenes programok lesznek.

DSCF9603-1

PROGRAM

10.00: Megnyitó: a meghívott vendégeink köszöntése –
Főzőverseny ünnepélyes megnyitója
14:00 órától a helyi, illetve más borvidékekről érkezett vendég borászatok a számukra kijelölt pincékben kóstoltatják boraikat.
15:00 órától Vulkanikus borok mesterkurzus
17.00 Színpadi műsor: főzőverseny eredményhirdetése, borverseny díjátadó, Koppány László országos borverseny eredmény hiredéste, Police borrend, borlovag avatás
17:00-tól vulkanikus borok mesterkurzus
19.00 Közös nótázás, mulatozás 21 óráig a tulipános háznál (Didgeridoo élőben!)

Egész nap: Fabatka játszóház népi játékai, Trófea kiállítás a Teleki Pincében, felolvasás, csuhébabák a Tulipános házban, kézműves méz, szappan,

A rendezvény alatt a patai templom látogatható lesz. Vendégeink megtekinthetik a ritkaságnak számító Jessze-oltárt.

Jesse oltár

Jessze-oltár

A kiállító pincészetek

BENCZE PINCE – Szent György-hegy, Badacsony 

Kaláka Pince, Alkonyi László – Tokaj, Tállya

Káli Kövek borászat, Szabó Gyula – Káli medence

Somlói Vándor Pince – Somló

Beregszász, Kárpátalja

Bernáth Magdolna, Gyöngyöspata – Mátra

Dominium Pincészet, Mátra

Szignárovits Márk, Gyöngyöspata – Mátra

Soós Pince, Gyöngyöspata – Mátra

Karner Gábor, Szűcsi – Mátra

(Vári Pincék Egyesület tagokként)

Paolo a svájci olasz (Vári Pincék Egyesület tagokként)

Forza Juve és Juhász Renée (Renée’s Magic wines) Gyöngyöstarján

A vendég és házigazda pincészetek listáját ITT találja.

Néhány határon-túli pince csak a helyszínen mutatkozik be a vendégeknek.

A pincesorokra kényelmes, strapabíró cipőben érdemes felkapaszkodni. A magassarkú, a féltett cipő inkább maradjon otthon.
A hátizsák jól jöhet, ha haza is vinne a egy-egy palackot a megvásárolt borokbólKutyát, kisállatot saját felelősségre, pórázon be lehet hozni a pincesorra. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy pincepörkölt főző verseny is lesz párhuzamosan, így első sorban a szagokra immunis ebeknek javasoljuk a látogatást.
A rendezvényen kiemelten veszélyes lehet a túlzott ital fogyasztás, mivel a pincesorok meredek hegyoldalban húzódnak meg. Javasoljuk a mértéktartó kóstolást, a kiöntő és köpő edények használatát! Vigyázzunk egymásra és magunkra!

 

A közös nótázás viszont nagyon is ajánlott. Reméljük, hogy a vulkanikus borok találkozójának első rendezvénye barátságos és minőségi élményekkel ajándékoz meg mindenkit!

A REGISZTRÁCIÓ TÉRÍTÉSMENTES. A KÓSTOLÁS POHÁR VÁSÁRLÁSÁHOZ KÖTÖTT. A POHÁR ÁRA 500 FT. (REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL 1000 FT. ITT regisztrálhat!)

KÖRNYÉKBELI SZÁLLÁSOK

Gyöngyöspatán: Pata-tanya, Nandi Magdi Vendégház, Patavár Panzió

Ajánljuk még: Gyöngyöstarján, Borhy kastély parkja (az erdőben, a kastély melléképületében, gépjárművel 15 perc, gyalogosan egy jó kis túra)

TÁMOGATÓK: Bata-Loyal Birtok, Gyöngyöspata Önkormányzata, Pata Tanya, Maka Zoltán, Losonci Bálint, Pegazus buzs, Tulipánosház, Kőfuv, Patai gumis, Juhász Renée, Soós családi pincészet

vulki2