pezsgők

VinCE Champagne a Holdon – December 9-én ismét felpezseg a Belvárosi Piac

 

Szeretünk pezsgőzni, és most már ideje lenne eldönteni, hogy ünnepekre milyen pezsgőt igyunk. Vagy már rég eldöntöttünk, de szeretünk pezsgőzni, úgyhogy kimegyünk Belvárosi Piacra kortyolni…

 

 

 

Már a második

Második alkalommal lepik el a buborékok Budapest elsőszámú evőpiacát, ugyanis december 9-én ismét jön a VinCE Champagne a Holdon. A vasárnap délutánba nyúló villásreggelire a pezsgők, pontosabban a champagne-ok rajongóit várják, hogy különféle ínyencségek mellett végigkóstolják a legjobb champagne-házak kínálatát.

 

A VinCE Champagne a Holdon rendezvény célja, hogy az ünnepi szezon elején vendégül lássa mindazokat, akik reggel kilenctől már szívesen csatlakoznak egy bohém gasztro-bulihoz. Ahol a palackokat akár szablyázni is lehet, s a töltött poharak mellé osztriga, kaviár, szarvasgomba is kérhető. Persze a csarnok éttermei szintén az alkalomhoz illő menükkel készülnek, egy-egy champagne-házat is képviselve.

Nyitva lesznek a piac legnépszerűbb helyei – köztük a Michelin-csillagos Széll Tamáshoz és Szulló Szabinához köthető Stand25 Bisztró is, és történt pár új nyitás is az idén. Bíró Lajosék A Séf utcája és a Buja Disznó-k mellett  pezsgőbárrá változtatták a földszint egy részét, stílusosan az eseményen debütál a Champoint a 4 majomhoz. Izgalmas és elegáns vonalat képvisel új szereplőként az extravagáns kanadai séf, Anatoli Belov a Husikám élén.

 

A földszinten

A földszinten, a champagne-ok szomszédságában találjuk az Arany Kaviár standját, ahol Szása különleges halas mantit készít, s mellette az étterem kaviárszakértője, Szalay Edina vezeti be a jobbnál jobb halikrák világába a látogatókat. Ahogy itt illik, a vendégek saját kézfejükről tudják megkóstolni az Arany Kaviár Gourmet Selection-t, többek között a szibériai tokhal malossolt, a kecsegekaviárt, az osetra malossolt és az imperial kaviárt, s  mellé persze cahampagne-t is tölttethetünk a poharunkba. A MoszkvaTér bisztróban pedig izgalmas változások történnek, hiszen Szása mellé – aki executive chefként mindkét üzletre figyel –  nemrég átigazolt Sára Zsuzsi, az Arany Kaviár volt sous chefje, aki pazar fogásokkal készül vasárnapra.

Nemcsak gasztro-sztárokkal koccinthatunk majd, hanem a művészvilág népszerű szereplőivel is, akik egyúttal piackonyhát nyitottak, mint Lakatos Márk a Lakatos Műhely-t, vagy Szabó Győző a Steamboo-t, jó őket a pult mögött is látni! A szomszédos Kandalló Market a champagne-hoz illő burgert kínál, s a Haxen Market tradicionális ízei és közösségi asztalai már érkezéskor nagyon csábítóak. A földszinti részt erősíti a Vörös Homár gasztrobárja, ahol nemcsak komoly osztrigakínálat lesz, hanem izgalmas tengeri ételek is rendelhetők.

A délutánba nyúló brunchon rengeteg finomság készül a különböző Benedictektől kezdve A Séf párizsis szendvicséig, lesz töltött tintahal, gambas pil pil, lazacok, garnélák, mangalica, kacsa hidegen-melegen, quiche, burger, tonkatsu, ceviche és számos izgalmas fogás erre az alkalomra, a buborékok méltó kísérőiként.

 

Mi szem-szájnak…

Ritkán van alkalom arra is, hogy csúcsminőségű olasz szarvasgombákat kóstolgassunk, de az Urbani standján lesz erre módunk. A Bolka Bonbon pultjánál pedig nehezen fogunk ellenállni a különleges macaronok sokaságának – de ez egy hedonista rendezvény, ahol úgysem lehet elég a jóból. A kiváló buborékok és melléjük alkotott ételek után – vagy közben – nem mindegy, milyen kávét kortyolunk, de a By Beans üzletében a világ legjobb termőhelyeiről érkező különleges kávék sorakoznak Per Nordby által pörkölve, espresso vagy filter technológiával készítve.   

A földszinti közösségi piac helyén Champagne-korzó várja a látogatókat, ez a sétálókóstoló helyszíne, ahol a champagne-standok kínálatából válogathatunk. Jól ismert nevek és a hazai piac új szereplői egyaránt megtalálhatóak lesznek a választékban, akár az önálló standokon, akár a VinCE pop up bárjában.    

A kóstolgatás mellett lehetőség lesz alaposabban is megismerkedni a témával, vagyis a gyakorlat mellett elméleti tudásra is szert tehetünk. A VinCE Lounge területén zajlik majd a Sommelier’s Choice program, laza hangulatú minielőadások, beszélgetések a borok és champagne-ok világában jártas szakemberekkel, pezsgőspohárral a kézben.

oyster insp

Dressy coat és bankkártya

A téli szezon legstílusosabb vasárnapi brunch eseményére elegáns öltözetet kap a piac, a dress kód a dressy coat, s a nap során a balatonfüredi Kredenc borbár rezidense, DJ Ernő Piaf szórakoztatja a közönséget. Akár érezhetnénk magunkat Párizsban vagy Lyonban is, de ezúttal Budapest egyik legszebb vásárcsarnoka „fürdik” a champagne-ban.    

Az eseményre látogatók elővételben a https://champagneaholdon.hu/jegyvasarlas/ oldalon, és a helyszínen, készpénzes és kártyás fizetéssel is megvásárolhatják belépőiket, s érkezéskor máris egy pohár ajándék Alfred Gratien-nel kezdhetik a napot.

A belépőjegy ára (3990 Ft) nemcsak az első pohár pezsgőt tartalmazza, hanem a programokon való részvételt is, a kóstolandó buborékok vásárlása pedig a standoknál és az éttermekben történik, készpénzes és helytől függően bankkártyás fizetéssel.

 

Akár reggelizni, akár ebédelni, de mindenképp érdemes megérkezni délutánig a Belvárosi Piacra, hiszen ez a vasárnap egyedülállónak ígérkezik a kezdő és haladó ínyencek számára egyaránt.

 

Champagne választék a Belvárosi Piacon

Alfred Gratien, Ayala, Bollinger, Charles Heidsieck, Delamotte, Dom Pérignon, Duval-Leroy, Pierre Gimonnet, Jacquart, Laurent-Perrier, Louis Roederer, Mandois, Moёt&Chandon, MUMM, Palmer, & Co., Paul Bara, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Pommery, Salon, Taittinger, Veuve Clicquot

 

 

Mit jelent a champagne?

Champagne csak a franciaországi Champagne borvidéken készülhet, 1936 óta eredetvédelem alatt áll, de történelme sokkal távolabbra nyúlik vissza. A champagne-házak évszázadok óta készítik nem évjáratos cuvée-iket a különböző évjáratok, szőlőfajták és alrégiók borainak házasításával. A kiemelkedő évjáratok terméséből ugyanakkor kisebb tételszámban készítenek évjáratos champagne-okat, amelyeket jellemzően hosszabb érlelésnek vetnek alá. Három szőlőfajtából készítik – ez a pinot noir, a chardonnay és pinot meunier – úgynevezett méthod traditionnelle eljárással.

 

 

MENÜK

 

STAND25

Stand25 take away – helyben szeletelt sonka, savanyúság, kenyér

Tojás Benedict, sonka

Kacsamáj terrine  

 Gulyásleves

Túrógombóc  

Champagne: Bollinger

 

A SÉF UTCÁJA

Töltött tintahal

Gambas Pil Pil, burgonya  

Champagne: Pol Roger

 

BUJA DISZNÓK

Sertésszűz tonkatsu

Buja klasszikus

Champagne: Taittinger

 

LAKATOS MŰHELY

Kakas rilett/humusz/pereszke/turbolya/scampi

Báránygerinc/édeskömény/sárgabarack/tavaszi tekercs/burgonya

Fekete erdő

Champagne: Piper-Heidsieck

 

KANDALLÓ MARKET

Quiche
Kandalló burger
Macaron

Champagne: Paul Bara

people

STEAMBOO

Benedict Magnum

Prosseccos- kapros lazacleves

Vaddisznókolbász-krémmel töltött puliszkagolyók

Vaníliás-erdeigyümölcsös rizsdesszert

Champagne: Moёt&Chandon

 

MOSZKVATÉR

Pácolt  lazacbatyu kapros mascarponéval

Kacsmáj terrine fügével és kakukkfüves kaláccsal

Champagne: Louis Roederer

 

VÖRÖS HOMÁR GASZTROBÁR

Polip carpaccio marinált céklával és tempurában sült osztrigával

Sóágyon

sült osztriga citrusos-fokhagymás vajjal

Champagne tekercs (pezsgős és narancsos rákhússal, sütőtökkel és rukkolával töltött sushi)

Osztrigák:

– Fine de Claires

– Utah beach

– Tsarskaya

Champagne: Duval-Leroy

 

HAXEN MARKET

Garnéla, kacsamáj, birs, tepertős pogácsa

Csokoládé desszert Valrhona Manjari

Champagne: Veuve Clicquot

 

HUSIKÁM

Pácolt vöröslazac, burgonyasaláta, créme fraiche

Tokhal terrine

Szt. Jakab kagyló, pulled pork, hollandi mártás

Füstölt mangalica hasaalja alma brandy infúzióval

Belga gofri, fürj, libamáj mártás

Champagne: Ayala

 

CHAMPOINT A 4 MAJOMHOZ

Ceviche á la Bíró

A Séf párizsis szendvicse

Champagne: Laurent-Perrier

 

ARANY  KAVIÁR

Halas manti és kaviárkóstoló Szásáékkal

Champagne: Charles Heidsieck

 

A VinCE Champagne a Holdon eseményoldala: www.champagneaholdon.hu

 

Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/272410360084015/

 

Helyszín: Belvárosi Piac – 1054 Budapest, Hold utca 13.

Kezdés: 09:00  Zárás: 16:00

 

Játékunk nyertese:  Tapolczay Noémi

Gratulálunk!