IMG_20200916_183617-01

Vida Borbirtok: Akik büszkék a LÖSZre!

Meg kell becsülni a pandémia ritkította időkben a sajtókóstolókat. A Vida Borbirtok a közelmúltban mutatta be újdonságát.

 

Harminc éve szüretelnek…

“Három évtizede dolgozunk dűlőinkben, és végre minden szőlőterületünkön olyan fajták, olyan művelésmódokkal és tőkeszámmal teremnek, amik lehetőséget adnak számunkra, hogy az igazi szekszárdiságot megmutassuk. Azt gondoljuk, hogy a borvidék egyedi adottságainak és értékeinek közvetítésére Kékfrankos, Kadarka és bikavér boraink a legalkalmasabbak. Elegáns és kedves borok. Mi ebben hiszünk.” Vida Borbirtok

Vida Péter 2011-ben

Vida Péter 2011-ben (ihatobb.hu archív)

Vidázó szemeteket Szekszárdra vessétek! 

Mintegy kilenc esztendeje lett Vida Péter az Év Bortermelője, egy darabig, pár évig ott volt az elődöntőben. (néhány éven keresztül ott volt a döntőben, de aztán más lett az Év Bortermelője) Mindig meghatottan hallgattuk fátyolos hangú bemutatkozását Vida Péternek. Az érzelmekkel átitatott beszéd és a borok is arról tanúskodtak, hogy ez az ember bizony szívvel lélekkel készíti a borait. Idézünk kilenc éves cikkünkből: “Vida Péter, az Év Bortermelője 2011: A bor és szőlő hatalom! Számomra szent ügy a borkészítés, elképesztő csoda van a poharunkban! Szekszárd divatba jött! Egy ígéretet tehetek most, hogy amit eddig tettük, azt ezen túl, még komolyabban és még igazabbul fogjuk tenni!” (további részletek itt.)

A lösz védelmében!

Szekszárdon nincsen tanúhegy, nem maradtak ott kialvadt tűzhányók rétegei, nem pattog a kovakő, nem ömlik a bazalt a szánkba. Ezen a vidéken a Lösz az úr! Na, mi lösz? A szögedies jövő idő? Nem! A lösz a világ több kiemelkedő bortermő területén fontos talajtípusnak számít. Ilyen a francia Rhône-völgy, a német Rajna partjának több borvidéke, az osztrák Wagram, az új-zélandi Central Otago és a Szekszárdi borvidék is. Tehát a lösz világszinten fontos talaj a bortermő vidékeken! Nem afféle “himi-humi” poros semmiség… Nézzük meg pontosan mi is az a lösz…

ifj. Vida Péter tölt

ifj. Vida Péter tölt

Konkrétan a löszről…

A lösz név a Rajna-melléki népies ‘laza’ jelentésű szóból származik, és mivel először ott tanulmányozták, megtartották e nevet. Magyar népies neve még a sárga föld. Alkotórészek: A lösz durva kőzetlisztből álló, meszes, rétegzetlen, meredek falakban megálló, állékony, fakósárga üledék. Gyakoriak benne a mészkonkréciók (löszbabák) és apró szárazföldi csigák vázai, az úgynevezett lösz-csigák (Helix hispida, Helix arbustorum, Succinea oblonga, Puppa muscorum), valamint a legutóbbi jégkorszak emlőseinek maradványai (például mammut, orrszarvú, bölény vagy szarvas). Szemcséi: 0,01–0,05 mm átmérőjűek. A Kárpát-medencében 4–20, esetenként 40–60 m vastag réteget alkot. Nedvesség és terhelés hatására roskadásra hajlamos, laza, törmelékes üledék. (wikipedia) Kimondhatjuk, hogy ez bizony izgalmas keverék és e vidékekről termett borok gyümölcsösek, elegánsak és ha nagybort szűrnek innen akkor sem kell sokáig fektetni őket hanem már fiatalkorukban fogyaszthatóak. 

Vida borsor

Vida borsor

Ifj. Vida Péter, nem jött zavarba a szépen csordogáló kérdések özönében, melyek között kétszer is megkérdezték, hogy van-e némi generációs különbség vagy feszültség apa és fia között. Péter szerint nincs feszültség, bár néhány dolgon szívesen változtatna, de alapvetően kitűnően együttműködik a család a borászat érdekében. Szekszárdot rejtőzködő borvidéknek titulálta, hiszen nem emelkednek ki bércek, tetők hanem belesimul a tájba a szőlőtermelés. Elegáns és kedves borok, kerek tanninok, gyümölcsösség jellemzi itt a borkészítést. A tipikus tájképi elem a  szurdik jelenik meg a Lösz 2017-es címkéjén is: lősztalajba vájt utak, békés poros táj. A címkét is kedvesnek álmodták meg, puha elegáns vonalakkal. 

 

Jöjjenek a borok melyeket ifj. Vida Péter töltött!

Elsőként beszéljünk a Lösz 2017-esről, amellyel bővült a borcsalád…

Feszes a bor, de nem szikár, fiatal kora ellenére teljesen kész, jól fogyasztható, de még bír időbeli hátországgal, potenciállal bőven. Ropogós pirosbogyók, cseresznye a gyümölcsösség, némi bon-bon meggyes vonallal. Jó a hordó, némi fűszer, kerek a bor a savakban és összképben is. Középre tart a tétel, ahogy azt a pincészet szándékozta… 

Kóstolók

Kóstolók

Hidaspetre Kékfrankos 2016

Feszes meggyes, vadmálnás, lendületes savakkal, bors, leheletnyi szépen kimunkált tannin

Kadarka Bonsai 2017

Kicsit vegetálisan indít, majd herbásan csipkebogyós, ribizli, zárkozottabb hűvösebb karakterű a bor

Bikavér 2016

Komplex, jó textúrákkal, ásványos, Kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, kadarka fajták házasításából alkották meg ezt az arányos bort. 

La vida 2016 

Igazán réteges élmény, 90% Merlot és 6% Cabernet Sauvignon, a maradék kadarka, carmenere, igazán impozáns nagy bor, intenzív és komplex, réteges élmény fekete cseresznye, dohány, fekete bogyós, áfonyás, grafit, nagy test…

 

Köszönjük a meghívást a Vida Családi Pincészetnek és a Wineglass Communication csapatának.

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )