IMG_20180215_205109

V4 Menü – Közép-Európa Gasztroforradalma

Levesek készülnek porból, de a gasztroforradalom is itt dübörög Európa közepén.

 

Tetszettek volna forradalmat csinálni?

Sokan előveszik a témát hazánkban, hogy most akkor mi a helyzet a magyar konyhaművészettel egyáltalán, van, volt-e gasztroforradalom. Hol van a mi konyhánk a világot vezető konyháitól? Mennyire szükséges a világtrendeket követnünk? Mennyire igényes az átlag magyar polgár, mennyire könnyű színvonalas éttermekbe botlani Pesten vagy vidéken? Mindig van fanyalgás és nagy búsongás, hogy mennyire messze van még a „magyar gasztrokánaán”, nincs munkaerő, ami miatt bezárnak az éttermek, és még mindig porból készítik az éttermek a leveseket. Természetesen ott vannak a nagy eredmények, az egyik legnagyobb nemzetközi sikert (A V4 menüsorban is szereplő séf) Széll Tamás könyvelheti el, 2016 –ban a Bocuse d’Or Europe 2016 versenyen első helyezést ért el. Vannak Michelin csillagos éttermeink és a vidéki éttermek is (lásd a SVÉT) hasítanak. Cikkünk a SVÉTről: http://ihatobb.hu/csak-svet-re-emlekezem-videki-ettermiseg-9-alkalommal-stilusos/ Valahol az igazság a kettő között van, tehát az elért eredmények büszkeséggel tölthetnek el minket, de rengeteg munka van még…

Borókapálinkás szarvasborjú terrine bárányhússal, juhtúróropogós, homoktövis, dió

Borókapálinkás szarvasborjú terrine bárányhússal, juhtúróropogós, homoktövis, dió

A Michelin csillagok V4-es megoszlása

A francia Guide Michelin (angolul: Michelin Guide) egy nevezetes étterem- és szállodakalauz, amelynek Michelin-csillagnak nevezett elismerése a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén. (Wikipedia)

„…a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is.” – Mottó. (Guide Michelin 1900.)

A csillagos éttermek a V4-eknél: Prágában 6 csillag, Budapesten 4 csillag, Varsóban 2 csillag, Szlovákia nem rendelkezik csillaggal. Magyarország 2010-ben a Costes-el szerezte első csillagát, rá egy évvel az Onyx, Széll Tamás séf vezényletével szerezte a másodikat.

 

Ünnepelni jöttünk

Budapesten született meg az első V4 menü, amelyet a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által felkért vezető cseh, szlovák, lengyel és magyar séfek által összeállított ételekből komponáltak meg. A SIRHA Budapest 2018 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon február 7. és 9. között is szerepeltek az ételek. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Magyar Bocuse d’Or Akadémiával és a SVÉT-tel (Stílusos Vidéki Éttermiség) együttműködve a V4 országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gasztrokultúráját mutatta be.  A fogásokat február 12. és 18. között, a V4 Menük Hetében az MTÜ felhívására csatlakozó éttermekben bárki megízlelhette. Az MTÜ szervezésében egy kellemes rendezvényen is felvonultatta a V4 menüt a Belvárosi Piacon a Visegrádi Egyezmény aláírásának születésnapi gálavacsoráján.

Novodomszky Éva és Széll Tamás

Novodomszky Éva és Széll Tamás

V4 Menü:

Hideg étel – Szlovákia: Borókapálinkás szarvasborjú terrine bárányhússal, juhtúróropogós, homoktövis, dió

Leves – Magyarország: Gulyásleves

Meleg étel – Lengyelország: Kacsa, csicsóka, füstölt túró, burgonya, lóbab

Meleg étel – Csehország: Omlós sertéssült sörös pecsenyével, káposzta variációkkal, knédlivel

Desszert – Magyarország: Somlói

IMG_20180215_203501