TeaNapja_cover

Teaforradalmat! Ki ne maradj belőle: A Tea Napja 2018

Először Magyarországon, jön: A Tea Napja 2018! Gyere el és ismerd meg a jó teák világát, január 14-én!

 

Forradalmat! Félre a régi rossz szokásokkal!

Felejtsük el, hogy a tea az csupán egy téli ital, mézzel-citrommal-cukorral és csak akkor ha betegek vagyunk. Nem és Nem! Teát télen-nyáron lehet fogyasztani, sőt a jó minőségű teákba vétek bármilyen ízesítőt rakni. Szóval teaforradalmat szeretnénk, szeretnénk ha minél többen jönnének rá a jó teák fantasztikus zamatainak élvezetére!

 

Mint a Bor!

A jó teák világát meg kell ismerned, hiszen olyan változatos, mint a jó borok világa. Dobd el a teatojásodat, meg a filterjeidet, kortyolj bele a tiszta teákba. Semmi ízesítés, semmi kutyulás, egy jó teát, akár 11X is leforrázhatsz és nincs két egyforma csésze tea! Régóta kedveljük a jó teákat és bizony kis túlzással hamarabb kezdtünk el minőségi teákat inni, mint hasonló kategóriájú borokat. Ott a tannin, ott a terroir, a fermentáció, mind-mind párhuzamok tea és bor között, és ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Az Akváriumban, THE TEA PARTY – A Tea Napja 2018

Magyarországon első alkalommal, január 14-én szerveződik A Tea Napja esemény, melynek az Erzsébet téri Akvárium Klub ad otthont.  Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető csúcsminőségű teákat, s azok forgalmazóit.

 

 tea1

Élettani hatások

Tung (795?–835) a barátjához írott egyik hosszabb költeményében ekként dicséri a tőle kapott teát:

„Az első csésze tea ajkamat és torkomat nedvesíti meg.

A második csésze megtöri magányomat.

A harmadik csésze átjárja beleimet,

 és ötezer kötet művet idéz fel bennem.

A negyedik csésze könnyű verítékezést okoz,

 s az élet minden igaztalansága távozik pórusaimból.

A hatodik csésze a halhatatlanok birodalmába vezet.

A hetedik csésze, jaj, már nem bírom tovább…”

A versben a csésze teák helyére nyugodtan pohár borokat illeszthetnénk…

 

Le a filterek világával, cukor és citrommentesen az igazi!

Bár a világ egyik legkeresettebb és legizgalmasabb árucikke a tea, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el, pedig van miből választani típusok és származási helyek alapján, melyekhez a citromlé – cukor kiegészítést is elfelejthetjük. Pár ismert, magas színvonalú kereskedelmi márka mellett olyan kereskedők és teaházak is megjelennek a vasárnapi programon, akik közvetlenül Ázsiából vásárolják meg készleteiket, igazán különleges kínai, japán, tajvani teákat.

A kiállítók bemutatják a tea rendkívül sokszínű és ízgazdag világát, valamint azt, milyen különbségek vannak minőségben, feldolgozásban és fogyasztási szokásokban egyaránt. Akárcsak a kávé esetében, a teák világában is egyre többen keresik a single origin, ízesítetlen, termőterület szelektált termékeket, s kíváncsiak azok professzionális elkészítésére, fogyasztására.

 

Január 14-én reggel 10-től este 6-ig

Erre most délelőtt tíz órától este hatig lehetősége lesz mindazoknak, akik eljönnek az Akvárium Klubba. A vendégek az 1800 forintos belépő árában számos teafajtát végigkóstolhatnak a kiállítói standokon, megismerhetik az elkészítési módokat, a híres termőterületek jellegzetes teáit, valamint kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők.

 

Tea Terroir Club

Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshop-ok keretében hallhatnak többek között a különböző teatípusokról feldolgozás szerint, Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, s kiderül az is, hogy érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat. Sri Lankai terroir-kóstoló, kínai és tajvani oolong teák bemutatása, a macha tea ceremóniája, az öreg puer teák és a jövő teázási szokásai szintén az előadások témái között szerepelnek.

 

Magyarországon is egyre több a teaínyenc, de A Tea Napja a „kezdő” fogyasztók számára is különleges eseménynek ígérkezik. A standoknál zajló kóstolók, valamint az előadások mellett vásárolni is lehet a teákból és a teás eszközökből.

teakungfu

Előadások

11:00 -12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák

12:00 -13:00 Terroir – teakóstoló Sri Lankáról

13:00 -14:00 Oolong teák –  Tajvan és Kína

14:00 -15:00 Kínai tea, a mai generációk teához viszonyulása, otthoni teázás

15:00 -16:00 Chado, avagy a japán teaművészet

16:00 -17:00 A japán Matcha tea

17:00 -18:00 A robotok teája – új korszak a tea történetében

 

Kiállítók

Demmers Teahouse, Dilmah Tea, Levél Teaház, Marumoto, Or Tea?, Teavolution, Teapavilon, Zhao Zhou, Ye Tealeaves

 

További részletek az esemény Facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/345202439283728/