dsc_0192

Tarjányi borok a Titokban – Érzékeny üzenetek Európából

2016. március 3. – Az ihatóbb Magyarországért –

A megszokott helyszínen a belvárosi Titok Galériában igazán izgalmas kiállítási anyag gyűlt össze. Figurative sense, ez volt a mottó. Ismét érzékeny üzeneteket fogtunk Európából, finoman dolgoztuk fel az élményt az osztrák-magyar művészeti behatásokat az egri Tarjányi borok segítségével. Kiállítás megnyitót ismét profin vezényelte le Adriana Daly-Peterova a galéria kurátora, illetve most segítsége is akadt Ács Érmes Károly Műtárgyszakértő személyében.

Előjáték

Bevallom, amikor Betti (Tarjányi Bernadett a pincészettől) a gyöngyözőborokat ajánlotta a megnyitóra meg voltam győződve, hogy biztos már az újakról van szó tehát a 2015-ös évjáratról. Ám kiderült, hogy azok még közel sem tartanak ott, hogy bemutatható állapotban legyenek és különben is van még 2014-es évjárat. Hiszen az már két éves lesz (jó inkább másfél) és hol marad a frissesség… De aztán gyorsan kiderült, hogy félelmem teljesen alaptalan. Egyszerűen a borok felett megállt az idő, olyan stabilak voltak mintha csak most palackozták volna őket.


Még további képek ideklikkelve!
A borok

Két gyöngyözőbort kóstolhatott a műélvező közönség, az egyik az Igazgyöngy 2014-es volt. Szép gyümölcsök, őszibarack, mangó, érett szőlő, fehérvirágok, citrusok repkedtek a krémes bubik körül. A savgerinc megalapozott van benne pici cukor is (6,4g), de az éppen csak felkerekíti a véget. Sok szőlő van benne: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Bianca, Tramini, Cserszegi Fűszeres

A másik buborékos gyönyörünk a Brill 2014-es volt. Ez az édes mámor, bár ha belegondolunk csak 9,5 az alkoholja, tehát kímélő üzemmódú a bor. Mert itatja magát a roppant behízelgő édességével, bizony ez egy édes bor, 38,6 g maradékcukorral. Cserszegi Fűszeres, Zenit alkotják a házasítást, csábító nedű, bortól ódzkodó leányoknak első randira kell kiszerelni. Biztos siker ez a folyékony desszert a Cserszegi Fűszeres huncut szőlővirágos frissességével.

Be kell, hogy valljam a Bouvier-t egy darabig tőről metszett franciának gondoltam. Egy ilyen hangzású névvel, aztán kiderült, hogy Lothar Bouvier nemesítette 1900-ban Bad Radkersburgban, a Sárgamuskotály és a Pinot Blanc keresztezésével. Ausztria tehát az őshaza, de ott már egyre kevésbé használatos, mivel kissé szeszélyes fajta. Szóval a Tarjányi Pincészet is foglalkozik vele. A 2014-es Bouvier-jük Egri Fehér Superior, ehhez mérten telt gazdag ízvilágú, markáns fehérbor. Némi cseresség, a bor még friss a palackban, a fa még integrálódik. Töppedő kajszi, halvány mazsola, karakteres savak.  Hiába ez a bor tökéletes választás egy osztrák-magyar művészeti projektre!

A kiállító művészekről…

Reinhard Bagyura fotográfus (www.bagyura.com)

Senki sem tökéletes. Nincs modell alkata, vagy hibátlan bőre. Elmondom, hogyan lehet bemutatni előnyösen.  A megfelelő perspektíva és a fény is segít a fotózásban a “problémás területeket” elrejteni. Meg fogsz lepődni, hogy milyen fotogén lehetsz.. Lehet úgy korrigálni szemeket, a fogakat, melleket, de mindent úgy, hogy a személyiség nem torzul.

Kleinheincz Magdolna festőművész (www.kleinheincz-lena.hu)

Művészetemben nagyon fontos a zene, nagy hatással van rám alkotás közben. Gyakran maga az éppen napok óta hallgatott klasszikus zenedarab a festménykompozícióm tárgya. A hanghatásokat képpé alakítani nagyon izgalmas, egyben nagy kihívás is.

A festmény sikere a jó előkészítésen múlik. Az aprólékos felkészülés alatt persze az ember szétizgulja magát, legszívesebben azonnal nekilátna a megálmodott mű vászonravitelének.


Még további képek ideklikkelve!
Andreas Wals festőművész (Ács Érmes Károly Műtárgyszakértő írása)

Andreas képi világa több rétegű és szabadabb formavilágú. Figurái lebegnek a térben, mintegy jelezve a ma emberének önmaga által megteremtett kiszolgáltatott helyzetét. A valóság – nem a rózsaszínű mesterkélt – megjelenítése is művészi kötelesség. E vállalt feladatának Andreas Walch kitűnően eleget tesz. Ezért is jó számunkra, hogy megismerhetjük életművének friss sorozatából válogatott tíz képét, ahogy Ő fogalmazta egyik művén : „ Szavak nélkül ” !

Vissza a Tarjányi Pincéhez…

Egy igazán szerethető, feltörekvő egri családi pincészet. Már vannak komoly eredményeik is, és van történetük. Álljon itt a PAD története bizonyítékul…

A PAD

A pincénk emblematikus jelképe, a pince előtti területünk város felőli oldalán, a meredély szélén lévő Naplemente Néző Pad. Szerepe kettős: egyrészt kiváló kilátást nyújt a város déli részére, szemben a gyönyörű szőlőhegyekkel, másrészt nyugati tájolásából adódóan, a nyári naplementével szemben lehetőséget ad egy nagyszerű élmény megéléséhez. De a Naplemente Néző Padról nem olvasni kell, hanem kipróbálni, ezért szeretettel várunk a pincénél, hogy Te is átéld ezt az élményt, jó pár finom borral a kezedben.
Nézzétek meg a honlapjukat, nagyon vagány! és ott a Pad is: Tarjányi Pince