Megjelent az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019

Ezek Magyarország legjobb pezsgői és aszúi 2018-ban.

Három bizottság bírált
Tehát ezek a könyvbe bekerülő tételek a legjobbak, legalábbis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai szervezésében és az Országos Borszakértő Bizottság és meghívott szakértők szerint. A harmadik kötetbe bekerülő 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot 3 bizottság bírálta végig.

nébih

dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár
A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kihangsúlyozta, hogy a tokaji aszúra és a pezsgőre mint a borágazat csúcsára tekintünk. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ne a kivételes pillanatokhoz társítsunk egy-egy különleges italt, hanem fordítva, tegye az ital ünneppé a pillanatot, amelyben fogyasztjuk! Az Országkóstoló pont azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók megismerjék ezt a szemléletet, valamint a két kategória minőségi termékeit, ezáltal is segítve a választást.

Országos Borszakértő Bizottság (OBB)
Az OBB-t először a 1908-as bortörvény nevesítette, mint a miniszter borászati ügyekben véleményező és tanácsadó testületét, legfontosabb feladataként a borhamisítások ellen való küzdelmet megjelölve. Az OBB jelenkori feladatai jogszabályon alapulnak, mely alapján fő tevékenysége (l) a termékleírások kialakításával létrejövő Helyi Borbíráló Bizottságok által végzett érzékszervi bírálatok felülvizsgálata, valamint (2) a borászati hatóság által kijelölt minták vizsgálata.

törley

Nevezett pezsgőknek és aszúknak az alábbiaknak kellett megfelelnie
Kereskedelmi forgalomban kapható, rendelkezik NÉBIH engedéllyel, minimum 500 palack tételnagyság aszú és pezsgő (pezsgőnél a bírálatkor is meg kell lennie az 500 palacknak minimum) esetében. Illetve kizárólag tank, transzfer és tradicionális eljárással készült pezsgő kerülhetett be a könyvbe. A könyv elérhetősége: klikk ide!

A Top lista élén
A 2018-as évi „TOP” pezsgőkiválóságok
BB Spumante Duox – BB – Balatonboglári Borgazdaság, Bujdosó Brut Rozé – Bujdosó Szőlőbirtok, Frittmann Gold Brut – Frittmann Testvérek, Garamvári Prestige Brut Vintage Selection – Garamvári Szőlőbirtok Vinárium, Kemendy Cuveé Blanc Brut Reserve – Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, Törley Gála Sec, Törley Chardonnay Brut – Törley Pezsgőpincészet

bujdipezsi

A 2018-as évi „TOP” aszúkiválóságok
Tokaji Aszú 6 Puttonyos (2013) – Barta Pince
Tokaji Aszú 6 Puttonyos (2013) – Bodrog Borműhely
Tokaji Aszú 5 Puttonyos (2010) – Dereszla Pincészet
Tokaji Aszú 6 Puttonyos (2010) – Dobogó Pincészet
Tokaji Aszú 6 Puttonyos (2013) – Pelle Pince

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )