bujdosobordo1

Ma kortyoltuk – Bujdosó Pincészet Bordó Gyöngyözőbor 2015

Most kell sokat pihenni, az elemeket feltölteni, kifeküdni a napra. Strandolni édes vagy sós habokban, és közben persze frissítő, üdítő nedűket kortyolni. Persze attól, hogy könnyű valami borital, még lehet játékosan izgalmas, nem kell rögtön a tucatirsaik, vagy sablonrozéfröccsök világába merülni.

 

Nagyon meleg van!

Egyre másra születnek a posztok keresztül-kasul, hogy mit érdemes ilyenkor, ebben az aszfalt aszaló hőségben kortyintani. Nem mondom, hogy nem csúszik le ilyenkor pár sör, de igen. Miért is ne, de azért a borrajongó a fröccs intézményét részesíti előnyben. Vagy egy jó habzó, gyöngyöző, pezsgő bort innál Kedvesem?

 

Most akkor habzó vagy gyöngyöző?

Egy laikus cimbora mondta, hogy ezek a bubis témák olyanok, mintha fröccsök lennének, csak hígítás nélkül. Szögezzük le, hogy mindkettő, a habzóborban és a gyöngyözőborban is hozzáadott széndioxiddal játszanak a buborékok. A pezsgő más tészta, ott a CO2 (széndioxid) az erjedés közben születik, tehát nem teszik hozzá kívülről. A habzóborban a nyomás, amivel a buborékot bejuttatják uszkve 3 bar a gyöngyözőben úgy 1,5-2 bar. Csupán a nyomásban van tehát különbség, de aztán fajtától, savkaraktertől és ezernyi más tényezőtől nagyon sokféle lehet a bubis italunk.

Nyakán az elmaradhatatlan csomóval

Nyakán az elmaradhatatlan csomóval

Hivatalosan már kétszer

Bizony már kétszer is elénk kerül a tétel a Bujdosó Pincészet Bordó Gyöngyözőbor 2015, először márciusban, amikor a Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszten vettünk részt, aztán a Rendhagyó BorMozin is bemutattuk a kiváló welcome drinket.

A balatonlellei Bujdosó Pincészet is újdonsággal várt, méghozzá Bordó névre hallgató vörös habzóborával. A házasítás merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos alapú, amelyek már önmagukban szavatolják az intenzív gyümölcsösséget, piros- és fekete bogyósok változatos keveredése tesz izgalmassá minden kortyot.

A „welcome drink” mi más is lehetett volna, mint egy élénkítő buborékos, nem is akármi, a Bujdosó Pincészet új, Bordó névre keresztelt habzó bordeaux-i házasítása képében. Ízek izgalmas polémiája, mégis harmóniája tárult elénk. A francia cabernetek és merlot házasságából születő feketebogyós erdei gyümölcsre emlékeztető nagy vörösek illat és ízjegyei köszönnek vissza, pezsdítő buborékok társaságában.

 

Legutóbb a rádióban

Szoktunk vinni borokat a pezsgő KultúrKoktél műsorba is, jókat beszélgetünk a pohár mellett vagy egy órán keresztül. Milyen volt ma a Bujdosó bordó? Most legutóbb, amikor kortyintottuk nagyon jók voltak a buborékok, selymesen cirógatták a szájbelsőt. Jó savak, pici tannin, betölti a frissesség az ajkad. A vezérlő ízelem az áfonya volt egyértelműen. Sokakat megakaszt, hogy vörösbor és habzik, szerintük ez valami perverzió, de nem, ezt élvezni kell! Jól be kell hűteni, kissé az üzemi hőfok alávinni, hiszen ebben a melegben egy-kettőre langyosodik minden a poharakban. Tehát érdemes egy kicsit a fagyóba is pihentetni, mielőtt felszolgáljuk. Ez amúgy érvényes minden bubisra ebben a kánikulában. Tehát bubikra fel! Akár egy jó Bujdosó Bordóval is, de érdemes kipróbálni a tesókat is: a Kéket és a Zöldet is.

hátsó címke

hátsó címke