lecso1

Lecsó és Fröccs a hétvégén! A Palotanegyedben, július 3-5.

2015. július 4. – Nyulasi Gábriel István –

Pénteken jól éreztük magunkat a sajtótájékoztatón, benne voltunk rendesen a lecsóban! És benne lehet a nagy LECSÓÉRZÉSben mindenki a hétvégén! Ha unod a belvárosi repkedőket, akik miatt moccanni sem lehet, akkor gyere el a Palotanegyedbe! Lecsó mindenféle feldolgozásban és hagyományosan is! Jó borokkal fröccsözve, na jó csapjunk bele a lecsóba – jövünk a részletekkel!

időpont: 2015.07.03.-05.
helyszín: Budapest, VIII.kerület, Palotanegyed, Mikszáth tér-Krúdy utca

Paprika, paradicsom, hagyma és napsugár (boldogság) lesz a lecsóban! A lecsó egy olyan egyszerű étel, amely mindenkiben a boldog nyarakat idézi… Retró érzés és egyben lehetőség a gasztro-örömmámor fokozására. Lehet cifrázni (újragondolni) és kevés étel kívánja úgy a fröccsöt, mint a lecsó. Szinte szimbiózisban él a bubis vízzel (leginkább szóda)! Meg kell csapatni vele, előtte, alatta, utána… Jó idő, jó bor, jó lecsó… Mi kell még a tökéletes harmóniához? Lejjebb részletesen felsoroljuk a lecsókat!


Kobrizsa Ádám, a Lumen Kávézó tulajdonosa nyitotta meg a sajtótájékoztatót, mely végig laza lecsós, fröccsös volt. Felváltva mutatták be a lecsófajtákat  az éttermek és közben szépen fogytak a laza fröccsök. Jól éreztük magunkat az eseményen, benne voltunk rendesen a lecsóban! Ha eljössz, akkor Te is megbizonyosodhatsz róla, hogy a lecsóban is tudnak újat mutatni… Neki lehet állni és kipróbálni, hogy melyik lecsóhoz milyen fröccs illik.

Tejfeles, gombás változathoz inkább fehér, erősen paradicsomos variánshoz már a rozé-siller. Aztán ha még keményebb a téma, (keményebb, nehezebb húsok vannak benne) akkor be lehet vetni a vörös fröccsöt is, ami nem vétek – csak tényleg jó savakkal rendelkező gyümölcsös vörösborba toljuk a szódát. De ezek csak alapvetések, és ízlésben nincs vita, mindent szabályt fel lehet rúgni. Lazán variálni és csak szabadon lecsózni, fröccsözni – így kell ezt, csak így érdemes!

Kolbászos, libamájas, tojásos, vega, natúr, csípős, padlizsános, vagy lecsós rétes? Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, sportfröccs? Rosé, fehér, siller, esetleg vörös? 2015. július 3-5. között a lecsó és a fröccs kerül a középpontba a Mikszáth tér és Krúdy utca tengelyen. Talán nem véletlen, hogy ez a Palota Piknik rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb nyári programja: ki ne szeretné a hagyma-paprika-paradicsom mágikus hármasából születő, szinte a végtelenségig variálható egytálételt egy jó hideg fröccs kíséretében? Szerencsére a kedvünkért a héten még a nyár is visszatért.

A Palota Piknik a Mikszáth tér és a Krúdy utca vendéglátósainak összefogásából született gasztronómiai rendezvénysorozat. Minden hónapban más-más tematikával jelentkezik az egyedi hangulatú tér és utca, ahol most rengeteg lecsó közül lehet majd válogatni. Természetesen lesz kóstolóadag is, hogy a kíváncsiak az összes vendéglátóhely lecsóját kipróbálhassák (végig bírják enni). Lesznek vendégborászok is, akik szívesen mesélnek is a borokról, lesz lecsó és fröccsismereti játék, utóbbin a háttértudás megszerzése mellett nyerni is lehet.

A lecsók és készítőik és borok részletesen, vastagon szedve a készítő helyek…

BRASIL SPORTBÁR
Libamájas lecsó
Friss lecsó sült császárral
Tökös-tejfölös lecsó házi gnoccival

Haraszthy Vallejo – Etyek-Budai Sir Irsai Cuvée 2014

Haraszthy Vallejo – HVP Etyek-Budai Rosé 2014

LUMEN KÁVÉZÓ ÉS BÁR
Lengyel lecsó
Csabai lecsó
Ratatouille (francia lecsó)
+ helyben sütött kenyér
fókuszban az olaszrizling és a siller

DON LEONE
Hortobágyi kolbászos lecsó
Köleses lecsó hozzávaló dupla kölesessel
Hagyományos tojásos lecsó
Mediterrán lecsó
+ bográcsos hortobágyi birkapörkölt
Kúcs pincészet (Villány)

FIKTÍV
MAD DOG lecsó (házi habanero lekvár, naga chili, bogyiszlói paprika)
Vörös lecsó kápia paprikából
Lecsós rétes

ZAPPA
Füstölt lazacos krumplilepény lecsóval
Erdei szegfűgombás lecsó
Lecsó „klasszik”
Akácfán füstölt, grillezett tarja lecsóval
Lángon sült kolbász pikáns lecsóval

VOSZTRO
Szabolcsi káposztás lecsó, sok szalonnával és pikáns kolbászokkal
borok
Skrabski pince balatonudvari olaszrizling és rozé
Bencze pince badacsonyi rozé
Légli Géza kislaki birtokvörös és rozé
Szász Endre Muscat ottonel
Neiner pince szekszárdi lángsiller


(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )