DSC_2074

Kamocsay Prémium Ihlet 2015 – Az MTA bora 2017-ben

 

Legyen vége hazánkban a csavarzárat lesajnáló viselkedésnek! Bizony a csavarzárban találhatunk díjnyertes borokat, ez történt most a Kamocsay Prémium márka egyik borával is.

 

Egy csavarzáras, reduktív bor, a Kamocsay Prémium márka házasítása, az Ihlet Cuvée 2015 nyerte el a Magyar Tudományos Akadémián kiírt borverseny középkategóriájának első helyét a száraz/félszáraz fehérborok között.

 

Nem véletlen a jó szereplés

Az már egy ideje kiderült, hogy a Kamocsay Prémium borok kedvelőinek egyik nagy kedvence a 2015-ös Ihlet cuvée. Ezt leginkább a kóstolókon kapott visszajelzések mutatták. Nem véletlenül választottuk ki a bort egy BorMozira 2016 végén, amikor is holtversenyben megnyerte az Est bora versenyt. Most a szakma is elismerően nyilatkozott a neszmélyi pincészet házasításáról. Az MTA borversenyének zsűrije majd negyven bor közül találta a legjobbnak a kategóriájában.

 

A tapasztalat és termőhely

Minden évben vannak fajták, amelyek különlegesen izgalmasak és nagyszerűek. Van, amikor a sav lélegzetelállítóan finom és ad kifinomult lendületet egy bornak. Van, amikor a gyümölcsaromák tisztasága és intenzív zamatossága ejti rabul a borászt, s indítja be fantáziáját, ihletet adva egy új, nagyszerű bornak. S van olyan évjárat, mint amilyen a 2015-ös volt, amikor is több fajta is nagyszerű termést adott. Ilyenkor nem is oly könnyű a borász dolga, ekkor jön a tapasztalat előhívása és a fejben lévő computer beindítása. Kamocsay Ákos több évtizedes tapasztalata és tudása is kellett ahhoz, hogy meglássa azt a harmóniát, amelyet három fajta egybefonódása és aránya ad, s amit ma Ihlet néven tölthet a borkedvelő a poharába.

IHLET

IHLET

Karakteres váz, finom ornamentikával

A bor vázát a hárslevelű adja (70%), melyet két izgalmas francia fajta, a chenin blanc (20) és a chardonnay (10) tesz teljessé. A hárslevelűnél és a chenin blanc-nál finom szerkezetű a sav, mégis feszes vázat ad a házasításnak, míg a chardonnay hoz egy kövér mosolyt, s teszi harmonikussá a három bor frigyét.

 

Kamocsay Prémium Ihlet Cuveé 2015

Tiszta, halvány aranysárga bort tartottam a kezemben, a bor sűrűsége és olajossága szépen látszott a pohár falán. Szépen érződnek a gyümölcsös, virágos, fűszeres jegyek némi citrus (citrom, lime) is megfigyelhető. A chardonnay szépen hozza a krémességet, vajasságot. Ennek ellenére illatban abszolút a hárslevelű dominál a mézességével, virágosságával, ezenkívűl kis bodzát illetve mandulát is véltem benne felfedezni. Chenin Blanc!!! Fűszerességből nekem egy kis fehérbors talán, ami eszembe jut. A vajasság mellett mégis frissnek hat. Illatra engem teljesen meggyőzött, egyszerre komplex és intenzív, ugyanakkor harmonikus. Jó savszerkezet, hosszú a lecsengése. Citrusosság, kis fanyarság, illatban összetettebbnek érzem, de mégis összhangban van a bor. Friss, de mégis szép kerek, egyesíti az érzékeket, az érettséget a fiatalsággal. Citrus mellett megjelenik a mandula, a vaj továbbra is és talán egy kis vanília.. Azt hiszem textúrára a fokozottan bársonyos kifejezés illik.

 

Rendet tehet a fejekben

A Neszmélyi pincészet azért is büszke az Ihlet Cuvée-re, mert sok sztereotípiát képes eloszlatni. Egyrészt a csavarzárral kapcsolatos averziókat, azt, hogy az ezzel a megoldással lezárt bor közép vagy alsópolcos. Másrészt a reduktív borokhoz kötődő beidegződésen is képes lazítani, azon, hogy egy tartályos bort meg kell inni a következő évjáratig. Folyamatosan kóstolva a bort, kijelenthető, hogy az szépen fejlődik a palackban, komplexebb és kerekebb lesz, s mindezt úgy, hogy közben megőrzi zamatos gyümölcsösségét. Nemrég egy kiállítás megnyitóján szerepeltettük, ahol meggyőző volt a szereplése.

 

Szimbiózis avagy termőhely és fajta harmóniája

Nem véletlen, hogy a Kamocsay Prémium márka borait azoknak ajánlja, akik a mindennapokban is az értéket keresik. Egy chardonnay, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát vagy egy chenin blanc képes igazán megmutatni azt az értéket, amelyet Neszmély képvisel mérsékeltebb klímájával, sokszínű talajaival és remek kitettségű dűlőivel. Ezek a tények is csak azt erősítik meg, hogy elsősorban a kiváló és értékes alapanyagtól függ, hogy van-e esély arra, hogy harmonikus és zamatos bor születhessen. Természetesen ehhez kell egy olyan intelligens borász is, aki pontosan tudja, hogyan alakítsa át az ígéretet valósággá és ihletté.