IMG_20190227_171028

Igyál Magyar Gint! Megjelent az Opera Gin Budapest

A Jó Ginhez is idő kell. Így kicsit érleltük az írást, nem siettük el, szerintünk megérte…
Nyulasi Gábriel István írása

Jogászból lett Ginkovács!

Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra tulajdonosa, ötletgazdája, agya, első generációs ügyvéd, így a paragrafusok között kezdte el keresni a kenyerét. Miközben a jogászi pálya rögös útját járta, jó borokkal olajozta torkát, mindezt tudatosan tette és elvégezte a WSET diploma kurzusát is. Aztán jött a nagy ötlet, a bortól a boróka felé fordult Bálint, felmerült benne a kérdés, hogy miért nincs igazán jó magyar gin? Mindenki a saját maga szerencséjének kovácsa, így lett ő az első igazi magyar ginkovács!

Dámosy Bálint

Dámosy Bálint

A magyar gin megint szép lesz, Méltó régi nagy híréhez…

Mit rákentek a századok, bizony sokat maszatolt a szocializmus, az “urak itala” bélyegét megkapta a gin, lekerült a minőségi ital a polcokról 1945 után. Pedig ha hisszük, ha nem, régen világhíres volt a magyar gin, sok-sok jó hazai gin készült főleg trianon előtt…Magyarország Gin-nagyhatalom volt!

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el.

De mi is az a gin? És itt a forradalom?

A gin egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (minőségi változatok esetén legtöbbször gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.-(wikipedia) Az ital Angliában a 18. században kezdte karrierjét, vetkőztek, öltek érte. Ma világszerte divatos ital, különböző nagy cégek, szeszipari vállalatok is beállnak a sorba és saját ginnel állnak elő.

 

A magyar ginforradalom újpesti bázisú

Budapesten nemigen főznek már szeszt, nem is volt könnyű Dámosyéknak engedélyt szerezniük az újpesti telephelyre. Ami végül 2 in 1 lett, vagyis vendéglátóipari egység + szeszfőzde. Belépsz a városszéli gyártelepről az ajtón és rögtön egy minden igényt kiszolgáló hangulatos bárba jutsz. Olyan ez mintha egy dimenziókapun keresztül utaznál és a bár mellett ott van rögtön a szép, ragyogóan tiszta szeszfőzde.

Varsányi Ferenc

Varsányi Ferenc

Legalább ötvenszer főzték le mire megszületett…

Tiszta alapszesz kell, legyen legalább 96%-os keverjük bele a borókabogyót és a sok-sok fűszer- és gyógynövényt, aztán hagyjuk a keveréket ázni 12 órán keresztül. Ezután jöhet a lepárlás, higítsuk vissza 45%-osra a párlatot és máris kész van a London Dry Gin típusú italunk.  

Semmi utólagos ízesítés, aromázás egyéb adalékanyag nem megengedett ebben a technológiában. Legalább 50x főzték kísérleti gineket, mire megtalálták a Opera Gin Budapest receptúráját.

 

Az Opera Gin Budapest összetétele

Mi kell a tiszta szeszhez? Természetesen hazai borókabogyó, melyet Ócsa mellől szereznek be, koriander, mely adja az izgalmas fűszerességet, minden gin egyik alapanyaga. Angelikagyökér vagy angyalgyökér némi vermutosságban lehet ismerős, az íriszgyökér a parfümiparban is játszik. Az édesgyökér is adja a komplexitását az italunknak. A további háttérjátékosok, az ánizs, grapefruithéj, ázsiai citromfű, kubebabors, levendula. Illetve essen szó a legmagyarabb összetevőről, mely igazán különlegessé teszi italunkat: a mák. Az arányok természetesen szupertitkosak, végre van saját, igazi london dry ginünk…

 

Nem sárga, nem savanyú!

A magyar ginnel, az Opera Gin Budapesttel nem kell szégyenkeznünk.  Nem olyan mint az új magyar narancs, hogy kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. ( A tanú – című filmből) Bizony parádés ízvilág, megállja a helyét a világ ginjei között, ez prémium kategória. Komplexitása, frissessége elbűvölő, jön a boróka tiszafás, fenyves gyantássága, de nem telepedik rá az egészre, hanem indul a citrusos, korianderes vonat és utazunk tovább, az illatrétegekben felsejlenek a többiek: az ánizs, az édesgyökeres medvecukor, hűvösen tiszta levendula és persze a mi különlegességünk a mák. Kerek és harmonikus ital…  

IMG_20190227_171355_20190319153211965

Jön a Budapest Dry Gin is…

Véletlenül jött a kísérletezés közben egy igazán svungos ital, (a Budapest Dry Gint még fehércímkésen kóstoltuk, hivatalos bemutatója később lesz) amelyben a citrusok még jobban, hosszabban duruzsolnak, komplexebb, merészebb és egyedibb ízvilággal rendelkezik, mint az Opera. Az összetétele nemigen különbözik a két italnak, viszont a lepárlás technológiájában van a csavar, melyből két különböző egyéniség született. A lepárló egy igazi pálinkafőző, ez is hungarikum.  Az eseményen készült további képek itt érhetőek el.

 

Bárban ülve…

A Síp utcából jött Újpestre Varsányi Ferenc bartender, aki a Hotsy Totsy bár tulajdonosa és szakmailag is felkarolja az új magyar gint. A sajtótájékoztatón keverte a publikumnak a jobbnál jobb koktélokat. A kötelező Gin tonicot, nagyon csúszott, de a Dry Martini is isteni volt Opera Ginnel. Ezután jöttek a bonyolultabb koktélok a Negroni és egy Aviation… Még bepusziltunk egy White Ladyt is. Aztán újra jöhetett egy maxi Gin tonic Jánosáldásnak, a magyar piacon kapható igazán kedvező árfekvésű magas kinintartalmú tonikkal… Nem mondom, hogy nem éreztük magunkat jól, emelt hangulatban Újpesten és a hazaúton, már rögtön szebb volt a tájék is…

IMG_20190227_171016

Mivel Operálunk…

A címke a Dámosy család Opera-közeli lakhelyét és a műfajhoz való vonzódását jeleníti meg. A név magyarul és nemzetközileg is jól cseng, a címkevilág hangulata olyan századfordulós, szecessziós, van benne steampunkos vonal is és a kisföldalatti táblája is stilizálva domborít a gin ruháján. Az Opera előtti szfinx szobra és az egész címke elegáns kékben játszik a megjelenés a Graphasel Design Studio munkáját dicséri.

 

Igyál Magyar Gint! Csak jó tonikot hozzá!

Reméljük, hogy egyre több helyen lehet majd belekortyolni a Opera Gin Budapesttel készült koktélokba. Az OPERA GIN BUDAPEST gyártóhelyén mindenképpen: 1046 Budapest, Kiss Ernő utca 3/A szám alatt. Ha szeretnéd otthonodban élvezni: (vegyél hozzá jó tonikot is, hallom a megboldogult Sánta Zoltán (DipWSET) dohogását a rossz kinines üdítőkről) klikk

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20190227_183542