IMG_20170426_115505

Ezek a Semmelweis Egyetem Borai 2017-ben

Ezen a borversenyen szerencsénk volt a bírálóbizottság munkájában is részt venni. Jó belülről is látni, hogy épül fel egy verseny, a doktorok most már jó borokat ihatnak. Idén már a nyolcadik alkalommal választották ki azokat a borokat, melyek képviselhetik az egyetemet az egész esztendőben.

15, 119, 4

Az idei évben 15 borvidék 119 bora négy kategóriában mérettette meg magát a Semmelweis Egyetem 2010-ben alapított borversenyén, melyre a minőség iránt elkötelezett 45. év alatti fiatal borászok nevezhettek. A győztes borok 2017-ben a Szekszárdi, a Neszmélyi és az Egri borvidékről kerültek ki.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el! (borverseny és díjátadó egyben)

A belső munkáról

Kellett egy kis idő amíg összecsiszolódott a bizottságunk, a már rutinos borbírálók és az egyetem által delegált borfogyasztók közös csapata végül közös nevezőre jutott. A “rendezvény vörös” bizottság munkája szakszerű volt, a borok előválogatása is precíz volt, megfeleltek a középkategóriás kívánalmaknak. Eléggé homogén volt a mezőny, kevés bor bizonyult gyengébb minőségűnek.

IMG_20170518_172158_1

A díjazottak:

Rendezvény fehér kategória
1. Hetényi Pincészet – Fehér Cuvée 2016 Aranyérem
2. Daru Déli Dűlő Borbirtok-  Mediterrano Bianco 2016 Aranyérem
3. Domaine Edegger Pincészet- Helbeck 2013 Aranyérem

Presztízs fehér kategória
1. Kamocsay Prémium (Hilltop) – Ihlet cuvée 2015 Aranyérem
2. Árpád-hegy Pince – Veresek Furmint 2015 Aranyérem
3. Basilicus Szőlőbirtok – Lapis furmint 2015 Aranyérem

A legnagyobb verseny a presztízs fehérborok kategóriájában zajlott. Csaknem 40 hazai prémium fehérbort megkóstolva kellett a bíráknak eldönteni, hogy mely tételek foglalhatják el a dobogó valamelyik fokát.
Az általunk is kedvelt Ihlet, melyet már több helyen is bemutattunk nagy sikerrel: Kiállítás, BorMozi –  ezúttal a komoly száraz furmintokat is megelőzve lett győztes. Tehát egy tartályos, hárslevelűre alapozott házasítás, a Kamocsay Prémium borcsalád Ihlet cuvée-je megnyerte a kategóriát.

Mézes Dorka, a rendezvény egyik főszervezője

Mézes Dorka, a rendezvény egyik főszervezője

Rendezvény vörös kategória
1. Kovács Nimród Borászat – Cool Noir 2012 Aranyérem
2. Gróf Buttler – GB Cabernet Cuvée 2013 Aranyérem
3. Hetényi Pincészet – CS 2013 Aranyérem

Kovács Nimródot nem kell bemutatni igazán a borrajongóknak. A Cool Noir fantázianevű vörös házasításuk nemcsak a doktoroknak tetszett, hanem az egyik legtekintélyesebb amerikai bormagazin, a Wine Enthousiast tesztjén is elnyerte a 12 dolláros árkategória best buy minősítését.


Presztízs vörös kategória
1. Takler Borbirtok Cabernet franc reserve 2009 Nagyaranyérem
2. Liszkay Mihály CS 2012 Aranyérem
3. Heumann Villányi franc 2012 Aranyérem

 

Nem meglepő, hogy ebben a kategóriában Nagyaranyérmet is ki tudott osztani a zsűri. Taklerék 2009-es Reserve Cabernet franc-ja valóban fantasztikus élményt nyújtott, s ha nem is kiemelkedően, de nyerte kategóriáját.

Vörös Attila, aki főszerepet vállalt a rendezvény borszakmai vonalának erősítésében, kiemelte az ünnepélyes eredményhirdetésen, hogy egyre több jó magyar bor születik, ami igen örömteli egy ilyen borversenyen. Megemlítette még, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak most már alapot ad arra, hogy helyesen határozzuk meg a borok minőségét. Véleménye szerint nem feltétlenül kell mindig a csúcsra törni, mivel a harmónia egy borban a legfontosabb. Számára a bor végső soron még mindig az élményt jelenti, mert a borivás örömforrás is egyben. Ez a borverseny is ezt az élményt adja tovább, mivel az egyetem a rendezvényein e borokat fogja kínálni 2017-ben, és ezeket a borokat adja ajándékba arra érdemes vendégeinek. Ezzel sok-sok hazai és külföldi orvosdoktor viszi jó hírét a magyar borkultúrának. Jövőre reméljünk, hogy újra nehéz dolga lesz a zsűrinek, egy még erősebb mezőnyből válogatva.IMG_20170518_174644