IMG_20180303_181403

Budafoki Pincejáratokon viszik át a szerelmet Budapest Bornegyedébe

Régóta járunk Budafokra, ahol a szinte “végtelen” pincejáratok mesélnek a dicső múltról. A helyiek szeretnék visszahozni az életet, a pezsgést a régi bornegyedbe.

 

Mi volt Budafokon?

Budafok míves története a középkorba nyúlik vissza, mégis önálló városként csak 1926-tól 1950-ig létezett, aztán beolvasztották Nagy-Budapest testébe. A törökök pusztítása után szerb és sváb gazdák virágoztatták fel a borkultúrát a 17. században. 1886-ban kapta meg a település a Budafok nevet és ezzel egyidőben fejlődött fel a bortárolási potenciál. A monarchia idején a borkereskedelem elosztóhelyévé avanzsált Budafok. Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja. Minden hazai bortermelő vidék borát itt palackozták. Nagy ugrás, 1987-ben nemzetközi oklevéllel a „Szőlő és Bor Városa” címet is megkapják. Idén már a 29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon koccinthatunk, amikor megtelnek a kerület utcái és pincéi emberekkel. Mi is régóta járunk erre a rendezvényre és a kerület kultúrális életének szervezői gondoltak egy nagyot és a borfesztivál hangulatát és pezsgését átmentik havonta meg- megújulva színes programokkal. Meg kell még említenünk boros kötődés gyanánt a budafoki Soós Borászati Középiskolát, melynek borait már mi is bíráltuk és sok tehetséges borász került ki falai közül.

Benne voltunk a Tényekben!

Benne voltunk a Tényekben!

Idén is elindul a Budafoki Pincejárat Budapest Bornegyedébe

Európában egyedülálló pincerendszer várja a látogatókat 2018 márciusától minden hónap első szombatján, gazdag kulturális programkínálattal, gasztronómiai élményekkel, amely egyben tökéletes randihelyszín is minden korosztály számára. Salamon Judit, projektmenedzser meghívására mi is elindultunk a busszal a pesti Blaha Lujza téren felszállva. Idén már félóránként indulnak a buszok megkönnyítve az eljutást Budafokra.

 

Amit nem szabad kihagyni: TÖRLEY!

Első állomásunk a Törley Pincészet volt, ahol tényleg világszínvonalú munka folyik és ehhez kapcsolódóan egy gyönyörű múzeumot is felépítettek. Igazán attraktívan mutatja be a pezsgőgyártás történetét, Törley József, alapítótól egészen napjainkig. A pincelátogatás végén még friss pezsgő kóstolására is alkalmunk nyílt, Chevalier L. Tamás rutinos előadó és élvezettel mutatja be a Törley birodalmat.

Törleyéknél...

Törleyéknél…

“Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.”Törley József, 1882

 

Beugrottunk még a LICS pincészethez is, ahol autentikus svábzene szólt, a tartályok és hordók útvesztőin keresztül jutottunk a hosszú asztalhoz, ahol némi rozét kaptunk a poharainkba. Innen siettünk tova a sajtótájékoztató helyszínére a  Seybold-Garab Pincébe, itt változatos hidegtálakat állíthattunk össze.

Licséknél

Licséknél

 

Sajtótájékoztató

Olyan turisztikai attrakció készül Budafokon a Kárpát-medencei Borközponttal, ami az egész Kárpát-medence hagyományos borászatát mutathatja be. Budapest nem csak a romkocsmákkal meg a bulinegyeddel, hanem annál sokkal színvonalasabb borgasztronómiai élménnyel is felkerülhet a turisztikai térképre. Tekintettel arra, hogy a kormány is támogatta a II. Kárpát-medencei Borszerződés aláírását, ez új perspektívákat nyit meg, a kárpát-medencei borászok együttműködése előtt is.” – nyilatkozta Németh Zsolt, országgyűlési képviselő

Hidegtál

Hidegtál

 

Április 7-én indul a Bor útján a Szerelem

Mivel szinte minden eddigi résztvevő kiemelte a helyszínek különleges,(ezt mi is megerősíthetjük) intim hangulatát, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy 2018-ban teret adnak a romantikának: elindítják a Randijáratot Budapest tökéletes randihelyszínére, Budafokra, lehetőséget teremtve az ismerkedésre, de a már meglévő párok újbóli egymásra találására is.

A randijárat egy olyan borkóstolós randit jelent, ahol minimum 7 nő és 7 férfi előre megadott korosztályból beszélget egymással laza, kötetlen formában. A randi végén a résztvevők egy randilapot töltenek ki, amelyen bejelölik, hogy ki volt számukra szimpatikus, és ha van egyezés, másnap értesítik az érintetteket.

 

Technikai információk

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 20.30-ig félóránként indulnak a buszok a Blaha Lujza téri parkolóból a Budafoki Pincevilágba. A belvárosban a Ferenciek terén és a Szent Gellért térnél is fel lehet szállni.

A napijegy ára online 1000.- Ft, a buszon 1200.- Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és a budafoki pincevilág között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületi lakcímkártyával érkezők idén is igénybe vehetik.

 

További információ a programokról és a menetrendről: www.pincejarat.hu

IMG_20180303_160423