szs4

Borozz a Borásszal – Sütő Zsolt (Strekov 1075)

Sütő Zsolt, azaz a Strekov 1075 pince borkóstolója debütált a Vinopiano Borbárban. Első rendezvénye volt a Borozz a Borásszal sorozatban és rögtön teltházzal ment az este. Sütő Zsolt egy jelenség, és egyre népszerűbb…

„Az az igazi balansz, amikor a bornak rám is szüksége van.” – Sütő Zsolt

Szabó Alexa írása és Pál Dóra Fotó

Sütő Zsoltról (Strekov 1075)

Hivatalosan 2002-ben kezdte a borászkodást Felvidéken, Kürt településen, amely mindösszesen csak 68 km-re van Budapesttől. Ugyanakkor már előtte is kacérkodott a borkészítéssel. 2009 óta biológiai növényvédelmet alkalmaz a szőlőjében. 2010. környékén kezdte el kipróbálni, hogy kén nélkül palackozza le borainak egy részét. Már 3 éve, hogy teljesen elhagyta a ként boraiból. 12 hektár területen gazdálkodik, amelyből 5 hektár gyalogművelés. A terület talaja főleg agyagos, löszös. Együtt él a természettel Zsolt, például a Hold állását figyelembe veszi a palackozásnál. Amikor a legtávolabb van a Hold, akkor a legalkalmasabb erre az idő! 

Pál Dóra Fotó

A borsor – Pál Dóra Fotó

Don Zsolt

Összesen 9 tételt kóstoltunk. Elsőként a Don Zsolt (2019) nevezetű Pét-nat-ot kortyolhattuk. Természetesen a Dom Perignon után szabadon. Szőlő: Rajnai rizling. Amely mindösszesen csak 0,5 hektáron terem nála. Korábban sokat próbálkozott a rajnaival tradicionális formában, azonban mindig visszaerjedt a palackban a bor 2 év után. Így jött belőle az ötlet, hogy akkor adjuk meg ennek a bornak azt a formát, amely igazán illik hozzá. A pezsgőssége, a buborékszerkezet jobb nyelési komfortot ad a bornak. Ízében birsalmás, ropogós, közepesen pezsgős, érezhető hogy még nagyon friss. Azonban minden palacknak van utóélete. Ez a bor is még sokat fog változni.

Zsolt azt mondta, hogy szerinte az olaszrizling a legjobb. Ugyanakkor nem a fajta a legfontosabb, hanem a bor! Erre jó példa ez a szőlő fajta, hogy mi mindent ki lehet belőle hozni. 

Korty - Pál Dóra Fotó

Korty – Pál Dóra Fotó

Nem mumifikáljuk a bort!

A második tétel klasszikus olaszrizling koronazárral lezárva. Tőkés szőlőből készült. Komfortos borocska, szinte behízelgő és természetes, kerek történet. Zsolt megosztotta velünk, hogy számára mit jelent a natúr bor: minimum ökológiai növényvédelemmel termesztett szőlő, amelyhez nem adunk hozzá semmit, illetve nem is veszünk el belőle. Ként sem teszünk bele, így nem mumifikáljuk a bort. Az olaszrizling 300 literes hordóban volt, 9-10 hónapig seprőn, egyszer volt csak leszedve róla. Zsoltnak nagy kedvence ez a bor, mert egy vidékiesebb stílust képvisel.

A kóstoló közben felmerült a kérdés, hogy miért nem használ ként? Számára a kén egyenlő a méreggel. Ha sok kén van a borban, akkor kevesebbet ihatunk. Ha nincs benne kén, akkor pedig többet, ez tehát az igazán fogyasztóbarát bor.

Narancsba borult

Harmadik tételünk a Heion narancsbor volt. Szintén olaszrizlingből. Ez már dugóval van lezárva. Azért Heion, mert héjon erjesztett. Ez egy gyógynövényes, régimódi ízvilágot kölcsönöz a bornak. Két hétig erjedt héjon lebogyózva, kézi csömöszöléssel, nyitott kádban. Majd 300 literes hordóba került, egyszer használt perisztaltikus szivattyút. Illetve gravitációval lett lepalackozva a bor. 2009 volt az első évjárat, amikor narancsbort készített. Azonban akkor még kevesen tudták értékelni ezt a stílust. Mára ez viszont teljesen megváltozott.

Még mindig tökéletes nyelési komfort…

Negyedik tételünk már egy házasítás volt. A Porta #5 nevet viseli, és ez is héjon volt erjesztve. 2018-as évjárat Aurelius, Zöldveltelini, Devin és Olaszrizling házasításából készült. Aranybarnás színvilágú tétel. Illatában vajas, trópusi gyümölcsös, utóízében felsejlik a karamell. Ez az 5. olyan cuvée a pincében, amelynek nincs szabályrendszere. Mint mikor főzünk, és amit találunk otthon azt beletesszük az ételbe. Ezek a borok pontosan így készülnek, ezért minden évben különbözőek. Horizontálisan strukturált bor, nagyon telt. 14,5% alkohol mellett a nyelési komfort még mindig tökéletes.

Pál Dóra Fotó

Sütő Zsolt lendületben – Pál Dóra Fotó

Mint a Losonci Bálinté

Az ötödik tétel a 2018-as Pinot Noir volt.  Tőkés szőlőből készült, amely azt jelenti, hogy nincs fém az ültetvényben. Csak és kizárólag fával és bokrokkal találkozhatunk. Gyalogművelés esetén a szőlő körülbelül 30 cm-re van a talajtól, amitől teljesen más energiákat kap a szőlő. A föld, a nedvesség, a hőviszonyok különlegesek, ezzel új értelmet kap a szőlő. 220 literes fahordóban született, érezhetően a földes, hagyományos “pinot-os” ízek. Ezt a bort különösen kedveltem, hiszen a nemrég tartott Losonci kóstolón (szintén a Vinopianoban) Bálint 2017-es Pinot Noir-jának hasonló volt a struktúrája. 

Zsolt azt mondta, hogy a borkészítéshez és az iváshoz fantázia kell. Akinek nincs fantáziája a boriváshoz, annak nem fog tetszeni ez a bor. Az az igazi balansz, amikor a bornak rám is szüksége van, mint borivóra. És nem magában balanszos, mert az nem jó. Az a jó mikor az ember maga egészíti ki a bort.

Paprikás ételekkel

A hatodik tételhez érve a Viola fantázia névvel találkozunk. Nevét a viola színről kapta, amelyet Zsolt felesége adott neki, mikor először megpillantotta. 2018-as évjárat portugieser, szent lőrinci és alibernet házasítása.  A portugieser erjedésénél a kocsány benne maradt, ami plusz lendületet ad a bornak. Az alibernet egy festő szőlő, így fehérboros eljárással került bele a házasításba. Paprikás ételekkel kiválóan tud együttműködni a Viola.

Pál Dóra Fotó

Korty II. – Pál Dóra Fotó

Szexisebb inni

Hetedik borhoz érkezve egy magnum palackot bontottunk, még pedig a big Fred #3-at, amely alibernet és dunaj házasításából ad kerek egészet. 2 hektár alibernetet 2006-8 között telepítette. Ennek a szőlőfajtának magában kemény textúrája van, és a nyelési komfortja nem jó. Így házasításban tud igazán kiemelkedni. Fred egy könnyen iható bor, és idővel pedig még többet enged magából itatni. A nevéből ered ez a vicces gondolat is: Just a glass of (F)red (Csak egy pohár vörös).  Ehhez a borhoz hozzáfűzve mondta Zsolt, hogy sokkal szexisebb inni, mint enni. Az ihatóság a legfontosabb. Túl sokat kóstolunk és keveset iszunk!

Savszerkezet

A 8. tétel Frankovka 2018, amely neve szerint is, kékfrankos szőlőből készült. 2008-as telepítés. Erőteljes mazsolás meggy, aszalt áfonya, sűrű textúra. Zsolt szerint az erőteljesebb savszerkezet engedi meg a kénmentességet a borainál.

Kis perverz bor

Elérkeztünk a csodálatos sor záró akkordjához. Nigori 2017, szintén olaszrizling. Nigori jelentése japán szűretlen szaké. A bor színe és textúrája miatt kapta ezt a nevet. Durva seprőn volt 9-10 hónapig, újfahordóban érlelve. Seprővel együtt palackozva. Falusi ízek, illatok, mint mikor beleharapunk egy aszalt barackba vagy  szőlőbe, csodás ízek..

Ahogy Zsolt mondta az est végéhez érve: „És végül, ezzel a kis perverz borral zárnám a sort.”

vnpn

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )