juh3

Borközpontot avatott Egerszalókon a Juhász Testvérek Pincészete

Jelentős beruházást ünnepelt a Juhász Testvérek Pincészete, ünneplélyes keretek között került sor az avatásra.

 

szöveg és fotó: Zmák Tibor
Július 20-án avatták fel a Juhász Testvérek Pincészetének új borászati központját Egerszalókon. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Nagy István agrárminiszter mellett Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter, valamint a térség országgyűlési képviselői és polgármesterei. Az átadó ünnepség nagy számú résztvevője előtt Juhász Attila, a Pincészet egyik tulajdonosa mutatta be a borászat máig vezető útját.
Elmondta, mára 150 hektár saját területen dolgoznak, emellett integrátorként több száz családtól vásárolnak fel borászati alapanyagot. Évente hárommillió palack bor kerül tőlük a piacokra, ennek fele rozé.
A kezdetektől hitvallásuk volt a hitel nélküli, csak a saját erőre támaszkodó bővülés. Előbb jöjjön a bevétel, majd ennek rendelték alá a kiadásokat – mondta. A biztonság miatt inkább vállalták a lassú bővülést.

ünnepélyes

Nagy István, agrárminiszer mond ünnepi beszédet

2016-ban vált szükségessé a fejlesztés, a beruházás. Gondolkodtak, döntöttek. Mertek nagyot álmodni.
Döntésüket a megváltozott fogyasztói szokások felismerésére alapozták. Elmúlt a nagy vörösborok divatja. A ma fogyasztója inkább a reduktív könnyű fehérborokat keresi. A Juhász Testvéreknek is lépnie kellett egy világszínvonalú borászati központ létrehozása felé. Most meglépték. A másfél milliárdos beruházást állami támogatás is segítette, amit Juhász Attila megköszönt.

A most átadott csarnok több funkciót is betölt. A mustelőkészítés és az érlelés mellett raktár és az adminisztrációs helyiségek otthona is egyben. Közvetlenül 40 embernek ad munkát, indirekt módon több száz család megélhetését emeli magasabb szintre.
Miért Egerszalók? Az egri fejlesztések után most úgy érezték, eljött az a pont, amikor haza kell térniük és ott kell beruházniuk, ahonnan elindutak.

gépsor

gépsor

Az ismertetés és a köszönetnyilvánítások után került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, ezzel a kombinát átadására.

A ceremónia befejező tételeként az ügyvezető lemondott tisztségéről, egyidejűleg fiának, Juhász Ádámnak adta át a kormányrudat. Ádám Montpellier-ben, Geisenheimben, Stellenbosch-ban és Új-Zélandon tanult és szerzett gyakorlati tapasztalatot. Az átadót záró ünnepségen fellépett Mága Zoltán és zenekara is.