szőlő1

A borászok mondták – Milyen lesz a szüret 2018-ban?

Már izgulunk, milyen lesz az évjárat? Nem voltunk restek, megkérdeztük a borászokat!

 

Augusztus eleje van, igazából a szüret előtt vagyunk. Sok helyen még csak várnak a szőlőre, de van ahol már lekapkodták a korai fajtákat. A kékszőlőre még biztos várni kell, ám a borászok már érzik az évet és bizakodnak, hogy nem lesz baj. Írásunkban random szólaltatunk meg különböző borvidékeinkről borászokat.

Mit kérdeztünk? Mindenkitől ugyanazt és nem korlátoztuk borászainkat, szabadon, terjedelemtől függetlenül nyilatkozhattak.

 

  1. Hogy sikerült megvédeni a szőlőt? A jégkár elkerült benneteket? A betegségek mennyire támadnak idén agresszívan, mi nálatok most a „sláger”?
  2. Elkezdődött már nálatok a szüret valamelyik korai fajtával?
  3. Sokan mondják, hogy előrébb vannak a szőlők, mint átlagosan, nálatok mennyire igaz ez a tételmondat?
  4. Milyenek idén a szüreti kilátások?
  5. Jobb minőségű lesz a termés? Nagy borokra készülhetünk? Már amennyire ezt ilyenkor meg lehet állapítani.

sap

Balogh Zoli / Somló / Somlói Apátsági Pince

Elhanyagolható, 5% alatti jégkárunk volt csak. Növényvédelmileg melós és nehéz időszak van mögöttünk, de sikerült idén is organikusan, kizárólag kontaktszerekkel megvédeni a szőlőt. Erre minket a „Bio szertifikátunk” amúgy is kötelez. A gyerekek már leettek pár fürt csemegét, a traminire vannak kilátások 3-4 héten belül. Már a virágzás is bő két héttel korábban érkezett. Ezt a 2-3 hetes előrehaladottságot, azóta is megtartotta minden fajta. De várhatólag meglesz a tankönyvi 120 nap vegetációs idő. Szóval szerintem nem annyira drámai, mint ahogyan azt sokan mondják. Volt már ilyen évünk, de tény, hogy nem gyakran.

mcs

Miklós Csabi / Mór / miklóscsabi pincéje

Móron egy nagyon izgalmas évjáratnak nézünk elébe. A késői tavaszi fagykárok elkerültek bennünket, minimális jégkár az ami jellemezte a nyár elején. Idén nagyon agresszíven fertőzött a lisztharmat. Ellene nagyon nehéz volt védekeznünk, picit meg is bonyolította életünket. Leginkább a chardonnay területünket érintette, viszont büszkén mondhatom, hogy sikerült döntő többségét a fertőzésnek megfognunk.

Mi még nem kezdtük el a szüretet. Holnap lesz az első próbaszüretünk leányka és királyleányka területeken. Ennek tükrében másfél két hét múlva időzítjük az első szüretet.

A Móri borvidéken átlagosan két és fél héttel vagyunk előrébb a tavalyi illetve az átlagos évjáratokhoz viszonyítva.

Eddigi becslések alapján, és tapasztalatainkat figyelembe véve egy 2015-höz hasonló termésmennyiséggel, és minőséggel kalkulálunk 2018-ban Móron.

A késői fajtákat, nagy borokat tekintve még nem merek állást foglalni. Itt a sorsdöntő a szeptember lesz. Hisszük és bízunk benne, hogy kellemes meglepetésben lesz részünk, szépen fognak érni a területeink, eddig a lombot sikerült megóvni tehát van esély arra, hogy 2018 Mórról egy hosszan érlelhető, feszes, penge évjárattal örvendeztessük meg a nagy borok, és beltartalmak szerelmeseit.

Sok sikert kívánok, köszönöm, hogy nyilatkozhattam, Csabi

mork

Mörk András / Balatonfüred-Csopak / Mörk Pincészet

Bár voltak kihívások, idejében elvégzett növényvédelemmel nálunk sikerült bioszerekkel is megvédeni a szőlőt. Mivel viszonylag változékony volt az időjárás lehetett hallani, hogy hol a lisztharmat, hol a peronoszpóra támadt erősebben.

A szüretet várhatóan az Irsai Olivérrel fogjuk kezdeni augusztus elején.

Ez abszolút igaz. pl tavaly augusztus 19-én szedtük az Irsait, most kb egy héttel korábban fogjuk. A késői fajtáknál még alakulhat, de biztosan nem lesz az átlagosnál későbbi szüreti időpont.

Ahol a növényvédelem megfelelő volt, ott mind minőségre, mind mennyiségre szép évjáratunk lehet. Ugyanakkor problémát okozhat a szüretben, hogy az egyes fajták szüretelése összecsúszhat, vagyis rövidebb idő alatt kell leszedni ugyanazt a mennyiséget. Ez mind a szüretet, mind a borászati technológiát (feldolgozás stb) tekintve nagy kihívás.

Minőség tekintetében is szép borok ígérkeznek, ugyanakkor a késői fajtáknál mindenképpen kellene még egy-kétszer egy kiadósabb csapadék. De nem elnyújtva, hanem pl egy gyors hidegfront formájában.

esp

Espák Pál / Tokaj, Hercegkút / Espák Pincészet

A gazdaságunkban a korábbi évekhez hasonló most is sikerült megvédenünk a szőlő egészségi állapotát. Nem volt egyszerű, gyorsan, hatékonyan és tudatosan kellett reagálni a kórokozók és kártevők ellen. Sikerült preventív jelleggel a szőlő növényvédelmet megoldani. Az éven a lisztharmat végig jelen volt a borvidéken, agresszívan is lépett fel, több szomszédos területen szintén teljesen megfertőzte a termést. A lisztharmatfertőzés mellett egyre több ültetvényben megtalálhatóak a fás betegségek, de az idén filoxéra levéllakó alakja is megjelent a sárgamuskotály fajtában. Egyre több helyen fellelhető az Amerikai szőlőkabóca jelenléte.

Még a termés sokat fog kint éjszakázni, de eddig elmondhatom, hogy szerencsések vagyunk jeget nem kaptak a területeink.

Próbaszüret már elkezdődött, nagy kánikula miatt megállapítható, hogy egy hét leforgása alatt a cukorgyűjtés rohamosan nő, de ezzel párhuzamosan a savtartalom erőteljesen csökkeni kezdett. Száraz Sárgamuskotály fajtájú bornak az alapanyagot, jövőhét elejére tervezzük, de ezt követően a száraz Furmint alapanyagot is szedni fogjuk.

3 héttel járunk előrébb, mint az elmúlt években. 2015 nagyon meleg nyár volt, akkor is rettentő korán augusztus 23-án kezdtük a szüretet, de ilyen korai szüretre még nálunk nem volt példa.

Érdemes elgondolkozni a jövőn, mert az idei szüretben nincs fokozatosság. Ahogy fent említettem, kezdjük a Sárga Muskotályt, de már egy időben lehetne szedni a száraz Furmintnak való alapanyagot, és ami a legmeghökkentőbb, hogy a Zéta már túlérett fenológiai állapotban, töppedtséget lehet látni.  

Véleményem szerint, szép, nagy, koncentrált száraz borokat lehet készíteni, egy kicsit laposabb savszerkezettel. Aszú tekintetében még korai nyilatkozni, reménykedjünk, hogy ismét kegyes lesz hozzánk az időjárás.

bajno

Szabó Tünde és Halmosi Áron / Badacsony, Szent György-hegy, Szekszárd/ Bajnóczy Pince

A szőlők nagyon szépek, minimális peronoszpóra és lisztharmat fertőzés volt (nehogy unatkozzunk), hála Istennek a jég elkerült minket.

Még nem kezdtük el, Rizlingszilváni lesz az első, amit szüretelni fogunk.

Kb. 2-3 héttel előrébb van a természet, mint egy átlagos évben.

Szépek a szőlők, ha nem lesz sok csapadék, akkor esélyes egy szép évjárat újra…

lenky

Lenkey Géza / Tokaj, Mád / Lenkey Pincészet

Biológiai növényvédelem mellett, azt mondom soha rosszabb évet.

Jégkár, a nyolcból három dűlőben ért minket, kb. 30%-os. Idén volt peronoszpóra is, illetve a kálium hiány okozott gondot a sárga muskotályban.

Még nem kezdődött el a szüret, jövő hét második felére tervezem a korai fajták szedését.

Nálunk is igaz a korai érés. Úgy gondolom, három héttel járnak előrébb a szőlők a mostanában megszokott korábbi éréshez képest is…

Bizakodom, mást nemigen tehetek.

Ezt én még most megmondani nem tudom, jósolgatni pedig nem szeretek.

Majd néhány év múlva kérdezd meg.

 

Folytatjuk!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )