DSCF0357

A borászok mondták – Milyen lesz a szüret 2018-ban? 2. rész

A borászok mondták – Milyen lesz a szüret 2018-ban?

 

Már izgulunk, milyen lesz az évjárat? Nem voltunk restek, megkérdeztük a borászokat! Második rész…

Ez volt az első részünk:  www.ihatobb.hu/boraszok-mondtak-milyen-lesz-szuret-2018-ban/

 

Augusztus eleje van, igazából a szüret előtt vagyunk. Sok helyen még csak várnak a szőlőre, de van ahol már lekapkodták a korai fajtákat. A kékszőlő egyelőre még biztos fentmarad a tőkén, ám a borászok már érzik az évet és bizakodnak, hogy nem lesz baj. Írásunkban random szólaltatunk meg különböző borvidékeinkről borászokat.

Mit kérdeztünk? Mindenkitől ugyanazt és nem korlátoztuk borászainak, szabadon, terjedelemtől függetlenül nyilatkozhattak.

 

  1. Hogy sikerült megvédeni a szőlőt? A jégkár elkerült benneteket? A betegségek mennyire támadnak idén agresszívan, mi nálatok most a „sláger”?
  2. Elkezdődött már nálatok a szüret valamelyik korai fajtával?
  3. Sokan mondják, hogy előrébb vannak a szőlők, mint átlagosan, nálatok mennyire igaz ez a tételmondat?
  4. Milyenek idén a szüreti kilátások?
  5. Jobb minőségű lesz a termés? Nagy borokra készülhetünk? Már amennyire ezt ilyenkor meg lehet állapítani.

szolo

Éless Tímea / Tokaj, Tállya / Szóló Pince

Jég egyáltalán nem volt, viszont aggódtunk a nagyon párás időjárás miatt, hogy a lisztharmat újra támad, de szerencsére ez is elmaradt. Mi már teljesen átálltunk a biogazdálkodásra, így csak egy kis ként használunk és még a réz alkalmazását is próbáljuk minimalizálni.

Már várjuk a sárgamuskotály érését, ám legalább két hétre van, a sav még elég magas és a hőség gátolja a cukorgyűjtést, úgyhogy végsősoron olyan egy héttel tartunk előrébb.

Ami még jelentősen befolyásolhatja a szüretünket, a darazsak, muslicák, madarak, vadak elleni hatékony védekezés. Mivel a hálózás költsége rendkívül magas, ezért az ultrahangos technológiában bízuk, amely a madarak és a vadak elriasztásában egyaránt hatékony lehet.

Szép, egészséges a szőlő és mennyiségben is optimális. A savösszetételre leszünk kíváncsiak, bízunk benne, hogy egy száraz ősz még szebbé teszi az évjáratot.

11200771_1662318157315374_4607281387665183204_n

Szivek Péter / Neszmély / Szivek Pince

Szüret még nem kezdődött meg, várhatóan jövő hét magasságában kezdjük neg a rizlingszilvánival, ezután már folyamatában haladunk tovább a többi fajtával, zenit, cserszegi…

2-3 hétre tehető körülbelül az az idő, amennyivel előrébb járnak a szőlők. Ahogy hallom szinte mindenhol rekordok dőlnek meg szüreti időpont tekintetében. Ha így marad az időjárás szinte biztos hogy mifelénk szeptember közepe- végére nem igen marad szőlő a tőkéken.

Sokat várok az idei évjárattól! Eddig úgy érzem jobb évjárat lehet mint az előző, persze nem szeretném elkiabálni! Nagyon sok múlik még a további időjárástól, a szélsőséges meleg sem feltétlen hasznos… Optimista vagyok a nagy borok tekintetében!

koch

Koch Pálma / Hajós-Baja / Koch Borászat

A nagy esőzések miatt szőlőperonoszpóra és lisztharmat ellen kellett erősebben fellépnünk ebben az évben. Ami a jégkárt illeti, nem került el minket teljesen, idén körülbelül 10 %-os kárt szenvedtünk. Már július 31-én kezdődött a szüret az Irsai Olivér szőlőfajtával.

Minden évben augusztus 10-15 között szokott elkezdődni a szüretünk az Irsaival, így a madarak valóban jól csicseregték, bő két héttel (majd három) hamarabb kezdtük a munkát.

Egészséges, jól beérett szőlőket szüretelünk idén, a megszokotthoz hasonlóan sok munkával!

Egyelőre igazán jó évnek nézünk elébe. De korai még elkiabálni. Sok éjszakát töltenek még kint a fürtök. A terveink egyértelműen ambiciózusak. Minden adott, hogy fantasztikus borokat készítsünk.

jandl

Jandl Arnold / Sopron / Jandl Pince

Azt szoktuk mondani, hogy még sokat alszik kint a szőlő. Van termelő Sopronban, aki az irsait leszüretelte. Úgy gondolom, hogy korai még a szüretről beszélni, mert ugyan van egy fehér szőlő a kínálatban, de még nincs meg a cukorfoka így fel sem merült a szedése. Mivel főképpen vörös borokat készítünk, szeretnénk jó érett, de egészséges szőlőt szedni. Jégeső a borvidéken nem volt idáig és remélem nem is lesz. Betegségek tekintetében idén egy átlagos védekezéssel kiküszöbölhető volt minden nemű betegség. Némi peronoszpóra június elején jelentkezett egy két dűlőben, de megfékezhető volt. Úgy gondolom, ha így marad minden és nem kapkodjuk el a szüretet, egy átlagnál jobb évet zárhatunk és akar kiváló borok is születhetnek Sopronban. A jó bor alapja az egészséges érett szőlő.

bako

Bakonyi Péter / Villány / Bakonyi Pincészet

Sikerült megvédeni a szőlőket eddig, de főleg az oportónál kritikus az elkövetkező 3 hét. Ha még több eső lesz, akkor repedni, rohadni fog. Elszórtan volt eddig jég kisebb, nem igazán jelentős károkkal. Nálunk mindig a lisztharmat a sláger. Tegnap láttam Szendééket Irsait beszállítani. Egyébként is augusztus 1. a hivatalos, borvidéki tanács által kiadott első szüreti nap, vagyis innentől lehet szüretelni. Szeptember közepére szerintem letudjuk az idei szüretet. Ez nem jelent kényszerérést, mert eső volt, van, csak egyszerűen meleg, száraz volt április és május szerintem melegebb volt, mint július. Július nem kánikulás egyáltalán. Eddig minden szépen mutatkozik. 3 hetet mondanék átlagosan a tavalyi évhez képest. Hogy milyen borokra számíthatunk, azt innen nem lehet megmondani. Egy szőlészetileg nehéz évből is lehet borászatilag könnyű év „therefore” nagy borok. Fordítva is igaz lehet az állítás. Idén nagyon oda kell figyelni a szüreti időpontokra, mert könnyen elszállhat a cukor és trampli borok születnek.

homoky

Homoky Dorottya / Tokaj, Tállya / Homoky Pincészet

Minket elkerült szerencsére minden betegség, régen volt már ilyen jó évünk ebből a szempontból. Ez részben a nagy szárazságnak is köszönhető. Alig volt eső idén nálunk, és ez okozott inkább kisebb gondokat, főleg a pótlásoknál. Jégkár nem volt.

Még nem kezdtük a szüretet. Előreláthatólag augusztus végén fogjuk a sárgamuskotállyal kezdeni.

Nálunk is igaz, ahogy most mindenhol. Kb. 2 héttel van előrébb minden.

A szőlő szép és egészséges, úgyhogy nagyon jónak ígérkezik a szüret. A vadkárt kell még kivédeni, és akkor minden rendben lesz. Remélem aszút is tudunk majd gyűjteni.

Idén is jó minőségűnek ígérkezik a termés. Mi mindig nagyon válogatva szüretelünk, az adott évjáratban a lehető legjobb minőséget megcélozva, és igyekszünk, hogy ez a borkészítés során se vesszen el, hanem a lehető legszebben mutatkozzon meg.

takler

Takler András / Szekszárd / Takler Borbirtok

Tökéletesen sikerült, jég volt egy sávban ( Görögszó, Almástető ) de szerencsére csak a nyugati oldalon sérült néhány bogyó. A Kadarkánál a szürkerothadásra oda kell figyelni, főleg ahol tömöttebbek a fürtök.
Még nem, jövő hét vége felé kezdünk a Pinottal rosénak.
Abszolút igaz, legalább 2-3 héttel!
Nagyon reményteli, hiszen egészségesek a szőlök, volt kellő mennyiségű csapadék is és homogén az érés is. A tavalyihoz hasonló nagy évjárat is lehet az idei!
A tavalyinál nem biztos, de benne van ez is a pakliban a jelen állás szerint!:)

gál

Gálné Dignisz Éva / Kunság / Gál Szőlőbirtok és Pincészet

A szőlő állapota jelenleg kiváló, növényvédelmileg meg tudtuk védeni.  A korai szüret miatt, ill., hogy az élelmezésügyi várakozási időket is betartsuk, valószínű szüret utáni szükség lesz egy plusz permetezésre a lisztharmat áttelelő képletei ellen, azért, hogy jövőre se legyen gond ezzel a betegséggel. A jég a Balaton-Felvidéki, lesencei szőlőnket sajnos sújtotta még kora nyáron! Szerencsére szépen beszáradtak a szemek, sőt azóta ki is potyogtak ezek! A szüretet holnap kezdjük (2018.08.14.) a Nektár fajtával, majd folytatjuk a Cserszegivel. A próba szüreti eredmények alapján valóban nálunk 10-12 nappal vannak előbbre a fajták az érésben. A mennyiség hasonló a tavalyihoz, a minőségre ilyenkor még nem mondanánk semmit. Tavaly a mi pincészetünknek nagyon jó volt az évjárat, hiszen számos fehérborunkkal, rozéinkkal kiváló nemzetközi és hazai versenyeket nyertünk. Ami bizonyos, hogy tavaly válogatás nélkül is gyönyörű fürtöket szüreteltünk, idén ha lesz még csapadék szüret közben, elképzelhető, hogy szükség lesz válogatásra, hogy tökéletes alapanyagot vigyünk be a pincébe!

sziegl

Sziegl Balázs / Hajós-Baja / Sziegl Pince

Nagyon szélsőséges volt az idei évünk, komoly viharok és felhőszakadás tarkította a sokszor nagyon meleg, aszályos napokat. Jeget szerencsére nem kaptunk, a legnagyobb problémát a sávokban érkező, különböző területeinken eltérő mértékben, sokszor pillanatok alatt nagy mennyiségben lezúduló csapadék okozta. Az organikuson művelt ültetvényeinket mégis nagyon szépen sikerült megvédenünk, annak ellenére is, hogy viszonylag kis dózisokban használtuk a ként és főképp a rezet. Viszonylag sok és sűrű permetezési fordulóink voltak. Ez volt eddig, viszont a július végén a 10 nap alatt lezúduló 100-140 mm csapadék eléggé belerondított a képbe. Nagy mennyiségben megjelent a peronoszpóra, szinte a Hajós körüli összes ültetvényen (a szomszéd településeken a kevesebb eső miatt nem annyira), illetve a vékonyabb héjú tömöttebb fürtű fajtáknak sem tett jót. Azóta visszatért a meleg, száraz idő, bizakodóak vagyunk.

Egy kevés Irsaink van, azt már leszedtünk. Nagyon szép, zamatos volt, remek paraméterekkel. A szüret egyébként a borvidéken augusztus 1-vel hivatalosan elkezdődött. 2 héttel, egyes fajták esetében 3-mal is előrébb vagyunk. Igazából a korai fakadás miatt ez minden fenológiai fázisra megfigyelhető volt. Így a vegetációs időszak amúgy nem nagyon lett rövidebb.

Volt egy fantasztikus 2017-es évünk. Jó lenne valami hasonló szüretet zárni. Most még nem nagyon merek semmit mondani, sok a későn érő fajtánk. Sokat éjszakázik még kint. Amitől kicsit jobban tartok,az az, hogy nem lesz annyi idő és lehetőség a kísérletezgetésre, kapkodni kell, mert nagyon szűkös lesz az idő. Remélem nem kell kapkodni… Bizakodóak, mégis bizonytalanok vagyunk. Pillanatok alatt változhat minden.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )má